- Gyümölcsöt minden nap érdemes fogyasztani a kiegyensúlyozott étrend érdekében.
- Egyes gyümölcsök sokkal jobbat tesznek, mások kifejezetten ártanak, ha reggel esszük.
- Egy dietetikus 1-től 5-ig pontozta a gyümölcsöket cukor-, rost- és vitamintartalmuk szerint.
Nichola Ludlam-Raine dietetikus és a How Not to Eat Ultra-Processed (Hogyan ne együnk ultrafeldolgozott ételeket) című könyv szerzője tizennyolc népszerű gyümölcsöt értékelt, főleg olyanokat, amiket sokan szeretnek reggelire enni.

Nichola Ludlam-Raine dietetikus könyve
Nyáron kifejezetten kedvelt az idénygyümölcsökkel kiegészíteni a korai étkezéseket. A táplálkozási szakértő a szőlőtől a narancson, epren át az ananászig minden gyümölcsöt 1-től 5-ig értékelt.
A pontokat az alapján ítélte meg, milyen a gyümölcs vitamin- és ásványianyag-összetétele, a rost mennyisége és a cukortartalma.
„A gyümölcsök szénhidrátot tartalmaznak, főként fruktóz formájában, plusz rostot. A rost lassítja az emésztést és segít elkerülni a vércukorszint ugrásait” – magyarázta a dietetikus The Telegraph-nak. A szakértő szerint a cukorbetegeknek vagy az inzulinrezisztenciával küzdőknek különösen érdemes figyelni az adagokra. Körülbelül egy marék, 80 gramm gyümölcsöt ehetnek átlagosan egyszerre.
„A nyers, natúr gyümölcs nem ugyanaz, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek, és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos része” – hangsúlyozta Nichola Ludlam-Raine. A szakértő megosztotta, mely gyümölcsöket érdemes rendszeresen fogyasztani, és melyeket inkább alkalmi csemegeként majszolni. Rossz hír azoknak, akik reggel trópusi gyümölcsökkel indítanak, joghurtba kevert gyümölcssalátát esznek, vagy zabkásájukba banánt szeletelnek.
Kapcsolódó: Ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket nem mossuk, pedig kellene
A dinnye a lista végén
Mindössze 1 ponttal a dinnyék végeztek a lista végén – legyen szó görögdinnyéről, sárgadinnyéről, mézdinnyéről vagy gáliáról, ezek mind árthatnak, ha reggelire, éhgyomorra esszük. Bár sok vizet, C-vitamint és néhány fajta A-vitamint is tartalmaznak, tápértékük és rosttartalmuk alacsony. „A dinnye kevés rostot és összességében kevés tápanyagot tartalmaz más gyümölcsökhöz képest, viszont sok cukrot” – mondta Ludlam-Raine.

A dinnyét hagyjuk meg desszertnek egy tápláló fogás után! (Fotó: Canva)
A második helyről alulról az ananász végzett 2 ponttal, magas természetes cukortartalma és savas leve miatt, ami irritálhatja az ínyt. Ugyanakkor gazdag C-vitaminban, bromelain enzimben (ami segítheti az emésztést és csökkentheti a gyulladást) és mangánban. Utóbbi támogatja az anyagcserét és antioxidáns funkciókat.
3 pontot kapott a szőlővel holtversenyben a banán, amely világszerte népszerű reggeli gyümölcs.
Magas cukortartalma miatt egykor „Mars szelet sárga héjban” néven emlegették, mégis sok egészségügyi előnnyel bír: jó kálium-, B6-vitamin- és rostforrás, gyors energiát ad és támogatja a szív egészségét.
Milyen gyümölcsöt együnk reggelire?
A dietetikus szerint leginkább narancs, kivi és bogyós gyümölcsök kerüljenek reggel a tányérunkra – ezek a gyümölcsök mind 5 pontot kaptak. A középmezőnyben, 4 ponttal, a körte, alma, grapefruit és mangó szerepeltek.
A bogyós gyümölcsök szuperélelmiszerek, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rosttal, csökkentik a gyulladást és védik a sejteket.
Egy másik szakértő, Dr. Nadeem korábban azt mondta, hogy három C-vitaminban gazdag gyümölcs rendszeres fogyasztásával a betegnapok száma akár a felére is csökkenthető: ezek a narancs, a kivi és az eper. „A szervezet nem tudja tárolni a C-vitamint, ezért folyamatosan pótolni kell. Ha gyakran vagy kimerült, könnyen megfázol vagy lassan gyógyulsz, C-vitamin-hiány lehet az oka” – magyarázta a szakember.
Kapcsolódó: Ne menjen el a kedved a gyümölcsfogyasztásról, mert rengeteg előnyük van és túl keveset esznek belőle a magyarok
Kiemelt kép: Canva