gyümölcs gyümölcssaláta

Reggelire gyümölcs? Ezeket érdemes elkerülni a dietetikus szerint

A gyümölcs a diétázók jolly jokere, igaz, van benne a cukor, de cserébe a vitamin-, a rost- és az ásványianyag-tartalma is magas, tehát egy étrendből sem hiányozhat. De melyik az, amelyik reggel nem ajánlott?
  • Gyümölcsöt minden nap érdemes fogyasztani a kiegyensúlyozott étrend érdekében.
  • Egyes gyümölcsök sokkal jobbat tesznek, mások kifejezetten ártanak, ha reggel esszük.
  • Egy dietetikus 1-től 5-ig pontozta a gyümölcsöket cukor-, rost- és vitamintartalmuk szerint.

Nichola Ludlam-Raine dietetikus és a How Not to Eat Ultra-Processed (Hogyan ne együnk ultrafeldolgozott ételeket) című könyv szerzője tizennyolc népszerű gyümölcsöt értékelt, főleg olyanokat, amiket sokan szeretnek reggelire enni.

könyv

Nichola Ludlam-Raine dietetikus könyve

Nyáron kifejezetten kedvelt az idénygyümölcsökkel kiegészíteni a korai étkezéseket. A táplálkozási szakértő a szőlőtől a narancson, epren át az ananászig minden gyümölcsöt 1-től 5-ig értékelt.
A pontokat az alapján ítélte meg, milyen a gyümölcs vitamin- és ásványianyag-összetétele, a rost mennyisége és a cukortartalma.
„A gyümölcsök szénhidrátot tartalmaznak, főként fruktóz formájában, plusz rostot. A rost lassítja az emésztést és segít elkerülni a vércukorszint ugrásait” – magyarázta a dietetikus The Telegraph-nak. A szakértő szerint a cukorbetegeknek vagy az inzulinrezisztenciával küzdőknek különösen érdemes figyelni az adagokra. Körülbelül egy marék, 80 gramm gyümölcsöt ehetnek átlagosan egyszerre. 

„A nyers, natúr gyümölcs nem ugyanaz, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek, és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos része” – hangsúlyozta Nichola Ludlam-Raine. A szakértő megosztotta, mely gyümölcsöket érdemes rendszeresen fogyasztani, és melyeket inkább alkalmi csemegeként majszolni. Rossz hír azoknak, akik reggel trópusi gyümölcsökkel indítanak, joghurtba kevert gyümölcssalátát esznek, vagy zabkásájukba banánt szeletelnek.

Kapcsolódó: Ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket nem mossuk, pedig kellene

A dinnye a lista végén

Mindössze 1 ponttal a dinnyék végeztek a lista végén – legyen szó görögdinnyéről, sárgadinnyéről, mézdinnyéről vagy gáliáról, ezek mind árthatnak, ha reggelire, éhgyomorra esszük. Bár sok vizet, C-vitamint és néhány fajta A-vitamint is tartalmaznak, tápértékük és rosttartalmuk alacsony. „A dinnye kevés rostot és összességében kevés tápanyagot tartalmaz más gyümölcsökhöz képest, viszont sok cukrot” – mondta Ludlam-Raine.

A dinnyét hagyjuk meg desszertnek egy tápláló fogás után! (Fotó: Canva)

A második helyről alulról az ananász végzett 2 ponttal, magas természetes cukortartalma és savas leve miatt, ami irritálhatja az ínyt. Ugyanakkor gazdag C-vitaminban, bromelain enzimben (ami segítheti az emésztést és csökkentheti a gyulladást) és mangánban. Utóbbi támogatja az anyagcserét és antioxidáns funkciókat.

3 pontot kapott a szőlővel holtversenyben a banán, amely világszerte népszerű reggeli gyümölcs.

Magas cukortartalma miatt egykor „Mars szelet sárga héjban” néven emlegették, mégis sok egészségügyi előnnyel bír: jó kálium-, B6-vitamin- és rostforrás, gyors energiát ad és támogatja a szív egészségét.

Milyen gyümölcsöt együnk reggelire?

A dietetikus szerint leginkább narancs, kivi és bogyós gyümölcsök kerüljenek reggel a tányérunkra – ezek a gyümölcsök mind 5 pontot kaptak. A középmezőnyben, 4 ponttal, a körte, alma, grapefruit és mangó szerepeltek.

A bogyós gyümölcsök szuperélelmiszerek, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rosttal, csökkentik a gyulladást és védik a sejteket.

Egy másik szakértő, Dr. Nadeem korábban azt mondta, hogy három C-vitaminban gazdag gyümölcs rendszeres fogyasztásával a betegnapok száma akár a felére is csökkenthető: ezek a narancs, a kivi és az eper. „A szervezet nem tudja tárolni a C-vitamint, ezért folyamatosan pótolni kell. Ha gyakran vagy kimerült, könnyen megfázol vagy lassan gyógyulsz, C-vitamin-hiány lehet az oka” – magyarázta a szakember.

Kapcsolódó: Ne menjen el a kedved a gyümölcsfogyasztásról, mert rengeteg előnyük van és túl keveset esznek belőle a magyarok

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó