A szupermarketek polcain egyre többféle palackozott víz sorakozik: lúgos, elektrolitos, ízesített, szénsavmentes és prémium kategóriás vizek ígérnek extra egészségügyi előnyöket. De vajon tényleg megéri többet fizetni ezekért az italokért, vagy csak a marketing áldozatai vagyunk?
  • A dehidratáltság általános jelenség, a nyári időszakban pedig fokozottan kell figyelni a kiszáradás megelőzésére.
  • A rendszeres vízfogyasztással sokat tehetsz az egészségedért.
  • A különböző típusú vizeknek eltérő (nem mindig előnyös) hatásai lehetnek.

Dr. Roger Fielding, a Jean Mayer USDA Táplálkozástudományi Kutatóközpont vezető tudósa szerint nincs tudományos alapja annak, hogy ezek az italok bármilyen anyagcsere-előnnyel bírnának. Ugyanakkor nem mindenkinek ajánlott minden víztípus.

Mégis miért ennyire népszerűek ezek az italok?

A választ valószínűleg abban rejlik, hogy sokan nehezen viszik be a megfelelő mennyiségű folyadékot napi szinten. Egy ízesített vagy különleges címkével ellátott víz jobban motiválhat arra, hogy többet igyunk – és ha ez segít a hidratáltság megőrzésében, már önmagában pozitív.

Elektrolitok – valóban szükségesek?

Az elektrolitokat – mint a nátrium és a kálium – a szervezetünk is előállítja, de ételekkel és italokkal is bevihetjük őket. A sportitalok vagy „elektrolit-vizek” akkor lehetnek hasznosak, ha valaki nagyon aktív, sokat izzad (például futók vagy a nyári hőségben edzők).

Különböző víztípusok egészségügyi hatása

Az ízesített vizek csábítóak és finomak lehetnek, de nincs tudományos bizonyíték az egészségügyi előnyükre (Fotó: Canva)

De a legtöbbünk számára – főleg ha nem sportolunk intenzíven – felesleges, sőt akár káros is lehet a plusz nátriumbevitel, ami ezekben a vizekben előfordul. A felnőtteknek ugyanis napi 2 grammnál kevesebb nátriumot kell(ene) fogyasztaniuk.

Kapcsolódó: Amikor a víz inkább árt, mint használ: mikor cseréld a vízszűrőt?

Ha valaki rendszeresen nagy mennyiségű, magas nátriumtartalmú vizet iszik, megnőhet a magas vérnyomás és más, a túlzott sóbevitellel összefüggő negatív szív- és érrendszeri következmények kockázata.

És mi a helyzet a lúgos vízzel?

A lúgos víz (pl.: forrásvíz) pH-értéke magasabb, mint a sima vízé, ami azt ígéri, hogy „kiegyensúlyozza” a szervezet savasodását. Dr. Bess Dawson-Hughes, a Tufts Orvostudományi Egyetem (Tufts University School of Medicine) professzora szerint ez csak idősebb felnőttek esetében lehet indokolt, főleg ha savasító (fehérjében és gabonafélékben gazdag) étrendet követnek.

A magyar nők körében – különösen a változókor környékén – gyakori probléma a csonttömeg csökkenése. Ilyenkor szintén segíthet a lúgosító étrend (sok zöldség, gyümölcs) és akár egy kevés lúgos víz is, de önmagában nem csodaszer.

A legjobb, amit tehetsz: igyál elegendő vizet!

Sokan hajlamosak keveset inni – főleg az idősebb korosztály, akiknél gyakori a hólyagprobléma vagy egyszerűen megfeledkeznek a vízfogyasztásról. A legnagyobb egészségügyi előny mégis abból származik, ha rendszeresen és elegendő mennyiségű vizet iszunk – még akkor is, ha az csak a jó öreg csapvíz.

A bostoni Tufts Orvostudományi Egyetem kutatói szerint, ha vízválasztásról van szó, a válasz egyértelmű: a sima, jó minőségű víz tökéletesen megfelel a szervezetünk számára.

Ez is érdekelhet: A víz nem mindig elég: Mit igyunk nyáron, ha valóban hidratáltak akarunk maradni?

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó