ételmérgezés gyomorvírus különbségek

Ételmérgezés vagy vírus? Így döntheted el, mitől megy a hasad

Nem mindegy, mi a kellemetlen panaszok oka.

Heves hányás, hasmenés és gyengeség esetén – azaz amikor hirtelen letarol bennünket a gyomorrontás – nem az oknyomozás az első gondolatunk. Inkább a túlélésre játszunk. Pedig nagyon nem mindegy, mi áll a háttérben: fertőző gyomorvírus, vagy egy rosszul elkészített ebéd.

A tünetek sokszor hasonlóak, de ha felismered a különbségeket, közelebb kerülhetsz a gyógyuláshoz, elkerülheted, hogy másokat is megbetegíts, vagy segíthetsz megelőzni, hogy másoknak is baja legyen egy romlott ételtől.

Lássuk, mi segíthet eldönteni, hogy akut rosszullétedet valamilyen vírus, vagy az ételben elszaporodott baktérium okozza!

Ételmérgezés

Az ételmérgezés a (legtöbbször nem megfelelően elkészített, vagy rosszul hőkezelt) ételben elszaporodott baktériumok, vagy azok toxinjainak hatása. Mifelénk  nyáron a leggyakoribb, hiszen a melegben gyorsabban romlanak az ételek. A leggyakoribb kórokozók közé tartozik a Salmonella, a Listeria, az E. coli, és a Staphylococcus aureus.

A tünetek sokszor már az étkezést követő néhány órán belül megjelennek. A hányás ilyenkor intenzív és hirtelen jelentkezik, gyakran gyomorgörcsökkel, puffadással kísérve.

A hasmenés is erőteljes lehet, akár nyákos vagy véres széklet is ürülhet. Láz – bár előfordul – ritkább, a panaszok pedig egy-két napon belül enyhülnek, amint a szervezet kiürítette a toxint. Ha többen ettetek ugyanabból az ételből, és más is megbetegedett, szinte biztos, hogy ételmérgezésről van szó.

Vírus

A vírusos eredetű gyomorrontás nem a tányérunkról ered, hanem emberről emberre terjed. A norovírus, rotavírus vagy adenovírus zárt közösségekben (iskolákban, munkahelyeken, családon belül) gyorsan terjed. A lappangási idő itt hosszabb lehet: a tünetek jellemzően a fertőzés után 24-48 óra múlva jelentkeznek.

A hányás ilyenkor jellemzően enyhébb, a hasmenés viszont elhúzódik, akár több napig is tarthat. Jellemző a hőemelkedés, az izomfájdalom, a kimerültség, sőt, néha torokfájás, vagy fejfájás is társulhat hozzá. Kicsit olyan, mintha emésztőrendszeri influenzánk lenne. 

Ha a környezetedben más is hasonló tünetekkel küzd, nagyon valószínű, hogy vírusfertőzésről van szó.

etelmergezes-gyomorvirus-kulonbsegek

A gyomorrontás nem leányálom (Fotó: Getty Images)

Erre figyelj!

Az első kérdés, amit érdemes feltenni magadnak, hogy mikor kezdődtek a tünetek az utolsó étkezéshez képest? Ha szinte azonnal, néhány órán belül jelentkezett a hányás, nagyobb az esélye, hogy ételmérgezésed van. Ha viszont nem tudod ilyen egyértelműen összekötni étkezéssel, inkább vírus állhat a háttérben.

Számít az is, hol és mit ettél, hiszen nagyobb az esélye az étel eredetű fertőzésnek, ha tudod, hogy valami kockázatosat fogyasztottál. Szabadtéri rendezvényen vagy épp kispiszkosban, esetleg étteremben, de nyers húst vagy nyers tojást tartalmazó ételt fogyasztottál, mielőtt rosszul lettél? Kezdhetsz gyanakodni. 

Gyógyulj meg!

A legfontosabb a hidratálás – ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Akár vírus, akár baktérium okozza a panaszokat, a folyadékvesztés gyors lehet, főleg egyszerre jelentkező hányás és hasmenés mellett. Ilyenkor a víz önmagában kevés: egy csipet sóval és kevés cukorral elkevert házi oldat, vagy gyógyszertárban kapható rehidratáló ital, esetleg házi izotóniás ital lehet az elsősegély.

Érdemes kerülni a rostos leveket, tejtermékeket és a kávét, amik irritálhatják a gyomrot.

Az első 12-24 órában ne erőltesd az evést. Ha az émelygés csökken, jöhet a jól bevált BRAT-diéta: banán, rizs, alma (reszelve) és toast. Ezek könnyen emészthetők és segítik a széklet rendeződését is. A joghurtot és kefirt csak a tünetek elmúlta után, a bélflóra helyreállításához érdemes bevezetni.

Fontos tudni, mikor kell orvoshoz fordulni: ha véres a széklet vagy a hányás, ha magas láz jelentkezik, ha kisgyerek, idős ember vagy várandós nő érintett, vagy ha 24 órán át sem tudsz egy korty folyadékot sem bent tartani.

Előzd meg!

És végül: a megelőzés kulcsfontosságú. Étkezés előtt és után mindig moss kezet, különösen, ha tömegközlekedésen voltál vagy közösségben tartózkodtál. Ne fogyassz kétséges eredetű vagy nem megfelelően tárolt ételt – különösen nyáron és utazás közben.

Ha házhoz rendelsz, győződj meg róla, hogy az étel friss és a doboz is tiszta. 

Kapcsolódó: Itt van minden fontos tudnivaló az ételmérgezésről

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó