jegeskávé veszélyei

Te is imádod nyáron a jegeskávét? Erre figyelmeztet a szakértő

A nyári melegben a test hőháztartása keményen dolgozik, hogy megőrizze egyensúlyát. Ilyenkor minden korty ital számít – de vajon tényleg a jegeskávé a legjobb választás, ha felfrissülésre vágyunk?

A kávérajongók akkor sem mondanak le kedvenc italukról, amikor a hőmérő higanyszála az egekbe kúszik, de sokan nem kívánják ilyenkor a forró kortyokat. Ideális választásnak tűnik a jegeskávé, ám egyes szakértői vélemények szerint a népszerű ital veszélyeket is rejthet. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha nem akarunk a hőség áldozatává válni.

A népszerű nyári ital valójában veszélyes frissítő?

Az év legmelegebb hónapjaiban a test hőháztartása folyamatosan alkalmazkodik a külső hőmérséklethez. Ilyenkor a szervezet fő célja a test belső hőmérsékletének szabályozása, amit fokozott izzadással, vérkeringési változásokkal és vízvesztéssel próbál elérni. Ez azonban extra terhet ró a szervezetre, különösen akkor, ha nem támogatjuk megfelelő folyadékpótlással és tudatos étel-ital választással.

Ezért érdemes óvatossággal fogyasztani a jegeskávét. Ugyanis hiába frissítő, finom és felpörget, van egy árnyoldala, amit érdemes szem előtt tartani.

Nem feltétlenül a jegeskávé hőmérséklete okoz gondot, hanem inkább a benne található koffein

– mondta el Dr. Donald Grant brit klinikai tanácsadó a Yahoo! Life-nak.

Ez az anyag ugyanis enyhe vízhajtó hatással bír, fokozhatja a vizeletkiválasztást, így hozzájárulhat a szervezet dehidratációjához – különösen, ha nem fogyasztunk mellette elegendő vizet.

Kapcsolódó: Így gyorsítja fel az öregedést az extrém hőség

A nyári hőségben ez komoly problémákat okozhat. A folyadékvesztés, ha nincs pótolva, növeli a hőgutához, hőkimerüléshez, hőgörcsökhöz vagy épp hőkiütéshez vezető állapotok kockázatát – amelyek közül több is azonnali orvosi beavatkozást igényelhet.

jegeskávé veszélyei

Népszerű nyári ital a jegeskávé, de érdemes tudatosan fogyasztani (Fotó: Getty Images)

Az se mindegy, mit eszünk

Nemcsak a koffein, de más, gyakran fogyasztott, népszerű étel-ital is rontja a szervezet hő- és vízháztartását. A szakértők azt javasolják, hogy forróság idején minimalizáljuk a következőket:

  • fűszeres ételek
  • sült, zsíros fogások
  • magas fehérjetartalmú, nehezen emészthető ételek
  • cukros, szénsavas italok
  • alkohol.

Ezek mind fokozhatják a belső hőtermelést vagy rontják a szervezet hidratáltságát – így a nyári kánikulában inkább ártanak, mint használnak.

Nem kell teljesen lemondani a jegeskávéról

Jó hír, hogy nem kell búcsút intenünk a hűsítő finomságnak, érdemes azonban tudatosabban fogyasztani. Ha naponta megiszunk 1-2 csésze jegeskávét, gondoskodjunk mellette egyéb folyadékbevitelről is. Napi 2,5-3 liter vízbevitel ajánlott hőség idején, különösen akkor, ha kávézunk vagy intenzívebben izzadunk. A kávét követő pohár víz tehát a melegben még inkább javasolt. 

A további hidratálást segíthetjük még a vízben gazdag élelmiszerekkel is, amelyek nemcsak frissítenek, de segítenek pótolni az elvesztett folyadékot. Ilyen például a görögdinnye, uborka, paradicsom, kaliforniai paprika, zeller, eper, salátafélék.

Kapcsolódó: A hőség nem kíméli négylábú kedvenceinket sem – Ismered az 5 másodperces szabályt?

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó