- Tudtad, hogy a hűtőszekrény ajtaja az egyik legmelegebb pont a berendezésben?
- Csak a tartós élelmiszereket ajánlott itt tárolni.
- Mi az, amit sokan hajlamosak vagyunk a hűtőajtó polcaira tenni, holott nagyon nem kellene? Lapozd fel lenti galériánkat!
Rendezett belső polcok, könnyű elérhetőség, esztétikus látvány és praktikum – ha a hűtőszekrény ajtajáról beszélünk, valószínűleg mindenki ezekre gondol elsőként. Csakhogy sokan nem is gondolnánk, hogy a hűtőajtó az egyik legmelegebb, leginstabilabb hőmérsékletű pontja a berendezésnek: akár 2-4 Celsius-fokkal is melegebb lehet, mint a belső, hátsó részek.
Mindez pedig jelentősen csökkentheti az ételek eltarthatóságát, sőt, bizonyos esetekben akár élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelenthet.
Annak ellenére, hogy a hűtőajtóban formázott, tej és tojások számára fenntartott rekeszek is helyet kapnak, szakértők szerint mégsem érdemes itt tárolni a romlandó alapanyagokat. Gondoljunk csak arra, hogy akárhányszor kinyitjuk, meleg levegő árad be.
Kapcsolódó: Így rendszerezzük a hűtőt, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk
Míg a hűtő fő része hideg marad, addig az ajtónak esélye sincs folyamatosan fenntartani az alacsony hőmérsékletet, ami gyakori hőingadozást okozhat, különösen nyáron, forró konyhában vagy gyakori nyitogatás esetén. Emiatt pedig olyan instabil környezettel is számolnunk kell, ami a gyorsan romló, hőmérséklet-érzékeny élelmiszereknek nem, a baktériumok szaporodásának viszont annál inkább kedvez.
Ezeket az élelmiszereket soha ne tárold a hűtő ajtajában!
A hűtőajtóban biztonsággal tárolhatóak például a fűszerek, üdítők, a lekvárok, a savanyúságok, a csípős szószok, a szójaszósz, a mustár, a ketchup és minden, ami nehezen romlandó, tartós. De mi az, amit semmiképp sem helyezhetünk ide?
Lapozd fel a galériát!





Kapcsolódó: Ezekkel az ételekkel vigyázz, még akkor is, ha hűtőben tárolod őket!
Kiemelt kép: Getty Images