Így rendszerezzük a hűtőt, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk

Jó, ha tele van a hűtő, de még jobb, ha logikus rendszer szerint van bepakolva.

A hűtő rendszerezésére rengeteg érvet tudunk felsorakoztatni. Egyértelmű, hogy egy rendben tartott hűtő nemcsak esztétikus látványt nyújt, de átláthatóbb is, így azonnal megtaláljuk benne azt, amiért kinyitottuk. Ez már csak azért is fontos, mert minél rövidebb ideig keresgélünk benne, annál kevesebb hideg szökik ki, vagyis energiát takaríthatunk meg vele. Ráadásul az észszerű rendszerezéssel annak a valószínűségét is csökkenthetjük, hogy megromoljanak az élelmiszerek a hűtőszekrényben, ugyanis könnyen észrevesszük a legfelső polc hátsó csücskében árválkodó, közeli lejáratú tejszínt és a már felbontott, de még félig teli pesztósüveget is – és ezekből készíthetünk is egy isteni mártást! Na de hogyan lehet a mi hűtőnk is tökéletesen rendszerezett? Öt egyszerű lépésben megmutatjuk.

1. A kipakolás

Az első és legfontosabb lépés, hogy pakoljunk ki mindent a hűtőszekrényből – például a konyhapultra vagy az ebédlőasztalra, hogy pontosan lássuk, mi mindent kell majd rendszereznünk. Nézzünk át az élelmiszereket, és dobjunk ki mindent, aminek lejárt a szavatossága, vagy ami furcsa szagot áraszt, netán megváltozott a színe, állaga.

Fotó: Getty Images

2. A tervezés

Ahogy egy lakás belső tereit is a jövendőbeli lakók igényei szerint terveznek meg a belsőépítészek, a hűtőszekrény rendszerét is az étkezési szokásainkhoz érdemes alakítani. Vagyis azok a dolgok legyenek a legkönnyebben elérhető polcokon, amelyek után a leggyakrabban nyúlunk. Jó ötlet tematikusan rendszerezni a hűtőt: legyenek egy helyen a sajtok, egy másik rekeszben a felvágottak és egyéb húsáruk, a hűtött nassolnivalókat (pudingok, joghurtok, tejszeletek) is egy külön csoportként kezeljük, akárcsak az italokat, zöldségeket, gyümölcsöket, készételeket. Ha mindennek megvan a helye, akkor jó eséllyel ugyanoda is fogjuk visszatenni őket.

3. A tárolás

Persze nem kell minden étel- és italcsoportot külön polcon tárolni, ahhoz legalább három hűtőszekrény kellene! Az elkülönítéshez használjunk tárolórekeszeket, tárolódobozokat, ezeket könnyedén egymás mellé vagy egymásra helyezhetjük, így maximális lesz a hűtő tárolókapacitásának kihasználtsága. Helyet nemcsak ezekkel, hanem azzal is spórolhatunk, ha a felesleges csomagolástól megszabadítjuk az élelmiszereket, mielőtt a hűtőbe tesszük őket.

4. A feltöltés

A szupermarketből vagy a piacról hazatérve automatikusan a hűtő elejébe dobáljuk be a dolgokat, pedig valójában hátulra kellene helyezni ezeket a friss élelmiszereket. Előre a közeli lejáratú ételek, italok, alapanyagok kerüljenek, hátulra pedig mindaz, amit most vettünk, és még hosszú ideig megőrzik a szavatosságukat – így töltik fel az árukészletet a boltokban is!

5. A címkézés

Jó, ha a hűtőszekrény közelében tartunk tollat és öntapadó címkéket, így mielőtt betennénk valamilyen ételmaradékot, rá tudjuk írni a készítés dátumát. A címkézés akkor is jó ötlet, ha nagy a család: a jelöléseinkkel mindenki számára világos lesz az új rendszer, a család minden egyes tagja pontosan tudni fogja, mit hol talál, mit hova kell bepakolni.

Kiemelt kép: Getty Images