A kánikulában egyszerűen nem mehetünk el a nagy hűtőszekrény-kérdés mellett. Például, hogy hány literes készülék kell egy átlagos családnak, vagy miért nem javasolt az egész dinnyét hűteni benne. 

Egy jó hűtőszekrény óriási segítség otthon, aminek nyáron különösen nagy hasznát vesszük. Hogy biztosan ne nyúljunk mellé, segítünk összegyűjteni azokat a szempontokat, amelyekre különös figyelmet kell fordítanunk a hűtő megvásárlása előtt, és számos tanácsot is adunk a tisztításról, az ételek tárolásáról.

Mekkora legyen?

Mielőtt kiválasztanánk a hűtőt, mindenképpen mérjük le, mekkora hely áll rendelkezésünkre. Ezután gondoljuk át, hogy milyen gyakran, és milyen mennyiségben szoktunk romlandó élelmiszereket vásárolni. Általánosságban elmondható, hogy 40-60 liter/fő hűtőtérrel érdemes számolni, egy négyfős család számára tehát minimum egy 240 literes hűtő az ajánlott.

(Fotó: Getty Images)

Fontos funkciók

A jegesedésmentes NoFrost vagy FrostFree technológiák (a hagyományos gépektől eltérően) hátulján nem képződik dér vagy jég, így amellett, hogy nem kell bajlódnunk a leolvasztással, higiénikusabb és hatékonyabb is marad a gépünk. Kialakítás tekintetében az igényeink szerint választhatunk alul- vagy felülfagyasztós kombinált hűtőt is. Ma már olyan funkciókat is választhatunk, mint az antibakteriális védelem, a frissentartó rekesz, a digitális kijelző, a nyitott ajtó jelzés vagy a vakáció üzemmód.

Új energiahatékonyság

A hűtők napi 24 órában mennek, így egy energiahatékony géppel rengeteg pénzt spórolhatunk, miközben kíméljük a környezetünket is. Ha most vásárolnánk készüléket, tartsuk észben, hogy

idén év elején változtak a termékeken megtalálható energiacímkék – míg korábban az „A sokpluszos” besorolás volt a legjobb energiabesorolás, most az F osztály számít a legkedvezőbbnek.

A karbantartásra is kell gondolni

Mielőtt a fenti szempontok alapján őrült válogatásba kezdünk, érdemes arra is gondolni, hogyan marad majd hosszú távon is megbízható társunk az új készülék. Szabadon álló hűtők és fagyasztók esetében a fal vagy bútor mellett 3-5 cm helyet érdemes hagyni a gépnek, hogy az jól szellőzhessen.

Leolvasztás

Normál használat mellett a nem NoFrost hűtőket félévente ajánlott leolvasztani, jegesedésmentes termékek esetén pedig hasonló időközönként érdemes egy fertőtlenítő tisztítás. Utóbbira használhatunk kifejezetten hűtőkhöz ajánlott tisztító spray-t, a maximalisták pedig egy hűtőszagtalanítóval tarthatják fenn a jó illatot.

Nagybevásárlás előtt

A piszkos felületek és kellemetlen szagok elkerülése érdekében hetente töröljük le a hűtőszekrény tálcáit és fiókjait. Célszerű minden nagybevásárlás előtt átnézni a hűtő tartalmát, és a már régebbi, lejárt ételeket kidobni, és csak azután belevágni a tisztításba. Ha valami kifolyik, azzal ne várjunk, azonnal távolítsuk el nedves törlőronggyal vagy szivaccsal. A hűtőszekrény külsejéről se feledkezzünk meg: néhány naponta fertőtlenítő tisztítószerrel (ez különösen a kilincsen fontos) szabaduljunk meg az ujjlenyomatoktól, foltoktól. Az ajtótömítések is sok piszkot, morzsát rejthetnek. Sokan esküsznek az ecetes lezárásban: vízbe ecetet öntenek, majd egy spriccelővel végigmennek a hűtőberendezésen, hogy biztosan kizárják a penészt és a bacikat.

Fotó: Getty Images

Ez ne menjen a hűtőbe!

Mielőtt minden étel a hűtőben végezné bevásárlás után, jobb utánanézni, mely ételek azok, amelyek szobahőmérsékleten frissebbek maradnak.

  • Egész dinnye: a hűtőben való tárolás felére csökkentheti a gyümölcsben található antioxidánsok számát. Az USDA (az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) tanulmánya szerint a szobahőmérsékleten (ilyen melegben, mint ami most is van, inkább pincehideg javasolt) tárolt görögdinnye majdnem dupla annyi béta-karotin (az egészséges bőr és szemek egészségéért felel) tartalmaz, mint a hűtött társaik. Ha már fel van szeletelve, jobb lehűteni, hogy megakadályozzuk az baktériumok szaporodását, ez esetben jóval tovább is tartja meg zamatát.
  • Bazsalikom: Ez a fűszernövény hűtőben tárolva könnyen bebarnul, ezért érdemes inkább a konyhapulton, vízzel megtöltött pohárban tárolni.
  • Paradicsom: A hideg levegő megváltoztatja a paradicsom ízét és állagát, ezért mindig a konyhában vagy tárolóban helyezzük el, lehetőleg jól szellőző kosárban, hogy sokáig élvezhessük a friss ízek harmóniáját.
  • Csípős szósz: A boltban kapható erős szószokban található lévő ecet és tartósítószerek megakadályozzák, hogy a kamrában megromoljon a termék. A hűtőben tartott tabasco pedig sokat veszíthet erejéből.
  • Tojás: Míg Amerikában olyan alap a hűtőben tárolni a tojást, mint almás pitét sütni vagy baseball meccsre járni, nálunk erről igencsak megoszlanak a vélemények. Van, aki kizárólag a hűtőszekrényben tárolja, mások inkább a konyhában vagy kamrában. Egy amerikai szakértő szerint, ha a hűtő mellett döntünk, akkor se tegyük feltétlenül az ajtón található tartókba. Az ajtóban elhelyezett tojások állandó hőingadozásnak vannak kitéve a ki-és becsukogatástól, így könnyebben megromolhatnak. Ha nagyon sokat nyitogatja a család a hűtőszekrényt, inkább a belső polcokon helyezzük el a tojásokat.

Meleg ételt a hűtőbe?

A nagyon forró ételekkel jobb várni, míg enyhén melegek vagy langyosak nem lesznek, ugyanis a forró ételek a gyors hűtés során sokat veszíthetnek a tápanyagértékükből (és a szalmonella baktérium is könnyebben megjelenhet az ételünkben), illetve a meleg levegő szétterjedése más élelmiszerek romlását is beindíthatja.  

Fotó: Getty Images

De le van takarva!

Az alufólia ételkészítésre, szendvics becsomagolására szolgál, nem pedig a maradék tárolására – állítják a szakértők. A hűtőben tartott ételek jól lezárt edényben akár négy napig is elállnak, azonban ez nem igaz az alufóliával letakart tányérban tárolt élelmiszerekre. Ha a hűtőben tárolt étel levegőhöz jut, a baktériumok is jobban elszaporodnak benne, ami egy letakart tányér esetében nem nehéz feladat. A legjobb, ha egy alacsony, légmentesen lezárható edényben tesszük el az ételt, és két óránál tovább semmit nem hagyunk a konyhapulton – főleg kánikulában.

Forrás: Euronics, Reader’s Digest, kiemelt kép: Getty Images