Tudósok meglepő összefüggésre világítottak rá a mindennapi szokások és a lányok nemi érése között.

Egyre több kutatás jut arra az eredményre, hogy a gyermekkorban tapasztalt életmódbeli tényezők – különösen a táplálkozás – hosszú távon is jelentős hatással lehetnek az egészségre.

Egy friss tanulmány, amely a Human Reproduction című tudományos folyóiratban jelent meg, kimutatta, hogy a gyulladáskeltő étrend hozzájárulhat a menstruáció túl korai megjelenéséhez – és ez nem csupán kényelmetlenséggel jár, hanem komoly egészségügyi kockázatokat is hordoz.

Miért probléma a korai menstruáció?

A menstruáció korai kezdete több krónikus betegség kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt a későbbi élet során. Dr. Holly Harris, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ epidemiológusa és a tanulmány vezető szerzője szerint a fiatalabb generációkban egyre korábban indul a menstruáció, és lassabban válik rendszeressé, mint korábban.

A korai menstruáció nemcsak fizikai és lelki megterhelést okozhat a gyermek számára, hanem

összefüggésbe hozható olyan későbbi krónikus betegségekkel, mint a mellrák, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség.

Ezért kulcsfontosságú azokat a tényezőket feltárni, amelyek szerepet játszanak a pubertás kezdetének időzítésében – és az egyik ilyen tényező az étrend.

A tanulmány a Growing Up Today Study (GUTS) elnevezésű hosszú távú vizsgálat adatait elemezte, több mint 7500, 9 és 14 év közötti gyermek részvételével. A kutatók kétféle étrendi mutató alapján értékelték a gyerekek étkezési szokásait:

  • Alternatív Egészséges Táplálkozási Index – amely figyelembe veszi az olyan tápanyagok és élelmiszerek fogyasztását, amelyek összefüggésben állnak a krónikus betegségek alacsonyabb kockázatával.
  • Empirikus Étrendi Gyulladásos Minta – amely azt méri, hogy az étrend mennyire serkenti a szervezetben a krónikus gyulladásos folyamatokat.

A menstruációs ciklus az ínyünk egészségét is befolyásolja

Az eredmények szerint azok a lányok, akik gyulladáskeltőbb étrendet követtek (például sok feldolgozott húst, finomított gabonát és cukros italt fogyasztottak), 15%-kal nagyobb eséllyel kezdték meg menstruációjukat a vizsgált hónapban. Ezzel szemben az egészségesebb étkezés (például gyümölcsök, zöldségek, diófélék és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása) 8%-kal csökkentette a korai menstruáció esélyét.

első menstruáció táplálkozás

Az étrend kulcsszerepet játszik a pubertás kezdetének időzítésében (Fotó: Getty Images)

Nemcsak a testsúly számít

A korábbi nézetek szerint a túlzott kalóriafogyasztás és a testzsír növekedése vezethet a pubertás korai indulásához, mivel a szervezet a zsírsejtek által termelt hormonokat (pl. leptint) a nemi érés jeleként értelmezheti. A mostani kutatás azonban azt is kimutatta, hogy az étrend menstruációra gyakorolt hatása független volt a gyermekek testtömegindexétől (BMI).

Ez azt jelenti, hogy nem csak az elhízás játszik szerepet – maga az étrend minősége is kulcsfontosságú tényező lehet.

Dr. Zifan Wang, a Harvard Egyetem közegészségügyi kutatója – aki nem vett részt a kutatásban – rámutatott arra, hogy más, még kevésbé ismert biológiai útvonalak is szerepet játszhatnak, például a gyulladásos válaszreakciók vagy az endokrin rendszer megzavarása.

A menstruáció kezdetét nemcsak a genetika és az étrend, hanem környezeti tényezők is befolyásolják. Ilyenek például a légszennyezésnek való kitettség, valamint az olyan személyes higiéniai termékek, amelyek endokrin rendszert zavaró vegyi anyagokat tartalmazhatnak.
Ezek kiszűrése nehéz, mivel sok esetben nem állnak rendelkezésre egyértelmű címkék vagy figyelmeztetések.

Mit tehetünk szülőként?

Bár a gyermekeink étrendjének átalakítása nehéz feladatnak tűnhet, már kisebb változtatások is jelentős hatással lehetnek. Dr. Natalie Muth gyermekgyógyász szerint az amerikai tinédzserek étrendjének akár 70%-át is ultrafeldolgozott ételek teszik ki. Ezért bármilyen lépés, amely csökkenti ezek arányát, már előnyös, különösen a korai pubertás megjelenése miatt.
Az egészséges étrend támogatása magában foglalja:

  • Gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztását
  • Teljes kiőrlésű gabonák bevezetését
  • Diófélék, magvak és hüvelyesek előtérbe helyezését
  • Cukros üdítők és feldolgozott húsok kerülését.

Harris szerint az iskolai étkeztetésnek is ezen alapelvekre kellene épülnie, hiszen minden gyermek megérdemli, hogy hozzáférjen a hosszú távon is előnyös, tápláló ételekhez.

A menstruációnk azt is megjósolhatja, hogy meddig fogunk élni

 

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó