túró jótékony hatásai recept

Túró nélkül nincs élet, de miért érdemes gyakrabban fogyasztani?

A magyaroknak a túró olyan szerelem, mint a paprika vagy a tejföl, örök és megbonthatatlan. De ideje, hogy ne csak úgy tekintsünk rá, mint gasztronómiánk egyik autentikus összetevőjére, hanem úgy is, mint egészségünk őrzőjére.

„Túró” – mondtam negyedszer is az amerikai ismerősnek, aki egyszerűen nem értette, hogy mit akarok. Igyekeztem körbejárni a kérdést a cottage cheese–farmer’s cheese tengelyen, de nem jutottunk messzire. A magyar tematikájú vacsorára végül valami vizes, friss sajtszerűséget kevertünk össze, én pedig megkapó nosztalgiával gondoltam közben egy langyos túrógombócra tejföllel leöntve.

Csalódottságom nem volt túl meglepő, hiszen a tengerentúlon nem fogunk a magyar túróhoz hasonló terméket találni. (Esetleg lengyel, magyar, orosz vagy örmény boltokban.) És akkor a rögöket már meg se mertem említeni. Az amerikai polcokon lévő vizes, íztelen, csikorgó cottage cheese fényév távolságokra van a hazai túrótól, ami töretlenül a kedvenc tejtermékek egyike.

A magyar konyha egyik klasszikus alapanyaga a túró, amelyet édesen és sósan egyaránt készítünk. Rajongunk a körözöttért, a túrós csuszáért, a túrógombócért vagy a rétesért, de a túrós palacsinta elfogyasztása sem okoz különösebb gondot. A túrórudival meg úgy vagyunk, hogy aki nem szereti, az bizonyára nem is itthon született.

Kapcsolódó: A túró ezen a listán is előkelő helyet foglal el

Otthon is könnyedén elkészíthetjük

A túró olyan friss tejtermék, ami lágy aludttejrögökből áll, leggyakrabban tehéntejjel készítik, de létezik juhtejből vagy kecsketejből készült változat is. Könnyen elkészíthetjük otthon is, mivel nem igényel különleges alapanyagokat vagy felszerelést, pusztán türelmet. Hagyjuk a friss, zsíros tejet megaludni, felmelegítjük, majd a túrós alvadékot vászonkendőbe felakasztva hagyjuk lecsöpögni.

A gyári készítés során hasonlóan zajlik a folyamat, annyi különbséggel, hogy a tartályban lévő tejhez olyan tejsavbaktériumokat adnak, amelyek gyorsabban megalvasztják a tejet. Főként friss formában kerül a polcokra, különböző zsírtartalommal.

túró jótékony hatásai recept

A túró remekül összekeverhető édes és sós hozzávalókkal egyaránt (Fotó: Getty Images)

Nassolók és diétázók is imádják a túrót

A túró rendkívül gazdag fehérjében, de alacsony zsírtartalommal bír, ezért ideális választás lehet mindazoknak, akik szeretnék megőrizni vonalaikat. Edzés után gyakori ételválasztás a túró zöldségekkel, vagy legújabban a további fehérjével dúsított túrókrém. Emellett gazdag B-vitaminokban, így hozzájárul a szellemi frissesség fenntartásához. De milyen egyéb jótékony hatásai vannak a túrónak?

1. Súlykontroll

A túró fehérjetartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően ideális táplálék a testsúlykontrollhoz. A kutatások azt mutatják, hogy akár fogyni próbálunk, akár egészségesebben szeretnénk táplálkozni, a magas fehérjetartalmú diéta hosszabb ideig tarthatja fenn a jóllakottságot és a teltség érzést. Ráadásul a túróban lévő fehérje többnyire kazein, egy olyan típusú fehérje, amelynek felszívódása és emésztése hosszabb ideig tart. A kazein pedig segít az étvágy szabályozásában és az izomépítésben egyaránt.

2. A vércukorszint szabályozása

A mindössze 5 g szénhidrátot, viszont hozzáadott cukrot nem tartalmazó, friss túró finom segítség a vércukorszint szabályozásához, a benne lévő magas fehérjetartalom ugyanis segíthet megelőzni a vércukorszint kiugrását. Ez azt jelenti, hogy az energiaszint egyenletes és kiegyensúlyozott marad a túró elfogyasztása után.

Kapcsolódó: Érdemes kipróbálni ezt az isteni túrós pitét is zabpehellyel

Ha amúgy gond van a vércukorszinttel, tanácsos óvatosan ízesíteni a túrót. Ha például gyümölccsel vagy más cukortartalmú étellel keverjük össze, az jelentősen befolyásolhatja a túró cukortartalmát is.

3. Stimulálja a belek egészségét

A joghurthoz hasonlóan a túró is probiotikus hatású, tehát a benne található jótékony baktériumok segíthetnek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és megvédenek a káros baktériumoktól. A címkén mindig keressük az élő és aktív kultúrák kifejezéseket.

túró jótékony hatásai recept

Fehérjetartalma miatt a rendszeresen sportolók is rajonganak a túróért (Fotó: Getty Images)

4. Támogatja a csontok egészségét

A tejtermékek és a fehérjék az életkor előrehaladtával segíthetnek csökkenteni a törések kockázatát. A fehérje segít fenntartani a csontok ásványianyag-sűrűségét, hogy azok a későbbiekben is erősek maradjanak. A jó csontsűrűség pedig csökkenti a csontritkulás kockázatát. A túró rendkívüli mértékben támogatja a csontok egészségét, ugyanis az alábbi ásványi anyagokat tartalmazza: kalcium, magnézium, foszfor, kálium és D-vitamin.

Két finom receptet, amelyben a túróé a főszerep!

1. Túrókrém zöldségekkel

Hozzávalók: 250 g túró | 1 kisebb uborka | 1 paradicsom | 1 evőkanál olívaolaj | 1 evőkanál citromlé | 1 teáskanál friss kapor | Só, bors ízlés szerint

  1. A túrót egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az olívaolajat és a citromlevet.
  2. Az uborkát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk, és a túróhoz keverjük. 
  3. Ízesítjük sóval, borssal, és friss kaporral.
  4. Alaposan összekeverjük, majd friss pirítóssal vagy zöldségcsíkokkal tálaljuk.

Ez a túrókrém gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, alacsony kalóriatartalmú, így remek választás egy könnyű ebédre vagy uzsonnára.

2. Könnyű túrógombóc

Hozzávalók 4 adaghoz: 50 deka krémes túró | 8 deka gríz | 2 db (M/L) tojás | nagy csipet só | 1 teáskanál cukor | fél citrom reszelt héja | a bundázáshoz prézli

  1. Egy tálba betesszük a túrót, majd hozzáadjuk a tojást, a sót, a cukrot és a darát is.
  2. Ezután masszát keverünk belőle (ne aggódjunk, ha lazának tűnik, ahogy majd a dara megszívja magát, még sűrűsödik majd), és legalább egy órát pihentetjük a hűtőben.
  3.  Pihenés után nedves vagy olajos kézzel gombócokat formálunk belőle, és forró, de nem lobogó vízben kifőzzük őket.
  4. Ha feljöttek a víz tetejére, néhány percig még főzzük őket, ezután hideg vízbe szedjük át.

Ehetjük csupasz gombócként szörppel vagy lekvárral, de prézlibe is forgathatjuk, fahéjas tejföllel tálalva.

7 jel, hogy több fehérjére van szüksége a szervezetnek

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó