egészséges sajtfajtak

Ezek a legegészségesebb sajtfajták (mértékkel fogyasztva)

Aki nem folytat vegán étrendet, az sajtok nélkül aligha tudná elképzelni az életét. Magas kalória- és zsírtartalmuk miatt azonban ritkán jut hely számukra a legegészségesebb ételek listáján. De szerencsére mindez nem jelenti azt, hogy kerülnünk kell a sajtfélék fogyasztását. Sőt, épp ellenkezőleg, amennyiben figyelünk a mennyiségre, a minőségre és az elkészítési módra. 

Az állati tejből készült sajtokat só, élő kultúrák, sav és tejoltó enzimek hozzáadásával, érlelés útján állítják elő. A pontos számot nehéz meghatározni, annyi viszont biztos, hogy kétezernél is több sajtfajta létezik a világon, amelyek táplálkozási profilja az elkészítési mód függvényében változik – a lágytól és félkeménytől egészen a keményig. Mondhatni, sajtmennyországban élünk.

Magas telített zsírtartalmuk miatt a sajtokkal azonban nem bánt kesztyűs kézzel a diétakultúra, ám a legújabb kutatási eredmények szerencsére eloszlathatják a kedvenc alapanyagunkról alkotott tévhiteket. Vagyis a sajtok talán nem is olyan károsak, mint azt korábban hittük. Ennek oka, hogy a sajtfélékben lévő egyéb tápanyagok, illetve maga az erjesztési folyamat képesek lehetnek mérsékelni a telített zsírok hatását a szervezetben.

A 7 legegészségesebb sajtfajta

Az egyéb hozzáadott adalékanyagokat, színezékeket, olajokat és cukrokat tartalmazó sajtfélék – például az ömlesztett sajtok – tényleg nem számítanak egészségesnek,

ám ha jól választunk, extra fehérjével, kalciummal és más hasznos tápanyagokkal gazdagíthatjuk a szervezetünket.

Mutatjuk, a tudomány szerint mely sajtfajták számítanak a legegészségesebbnek!

1. Kecskesajt

A kecskesajt karakteres íze és illata miatt megosztó lehet, ám mellette szóljon, hogy az egyik legegészségesebb, legkönnyebben emészthető tejfajtából állítják elő. A tehéntejhez képest a kecsketej jóval kevesebb laktózt és zsírt, illetve több fehérjét tartalmaz, ezért fogyasztása után kisebb valószínűséggel okoz gyomorpanaszokat. Mivel alacsonyabb a kalóriatartalma, diétába is könnyedén beilleszthető.

Kapcsolódó: Ennyi ideje készít sajtot az emberiség

A kecskesajt immunerősítő hatását pedig tovább fokozza, hogy meglepően sok A-vitamint, kalciumot, foszfort, káliumot és B-vitamint tartalmaz. Nem beszélve arról, hogy nagyszerű probiotikumforrás, amit a bélflóránk is meghálál majd.

2. Parmezán

Az olaszok híres, kemény sajtfajtája, Európa egyik legrégebbi sajtja nem pasztőrözött tehéntejből készül, és legalább 12 hónapig érlelik, mielőtt fogyaszthatóvá válik. A parmezán bőségesen tartalmaz kalciumot, foszfort, szelént, B12-vitamint és vérnyomáscsökkentő hatással bíró fehérjéket. Mivel a hosszú érlelési folyamat során a laktóz szinte teljesen lebomlik, érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. (Kilogrammonként kevesebb mint 10 mg laktózt tartalmaz.)

Arra azonban érdemes figyelni, hogy magas nátriumtartalma miatt nem ajánlott túlzásba vinni a parmezán fogyasztását. Az íze szerencsére viszont igencsak intenzív – úgy tartják, hogy a különleges ötödik ízben, az úgynevezett umamiban is gazdag –, ezért „a kevesebb néha több ” alapon ajánlott az étrendünk részévé tenni.

Minél hosszabb ideig érlelt, annál jobb, így ha biztosra szeretnénk menni, válasszunk eredetvédett (Parmigiano Reggiano) termékeket! Tény, hogy nem a legolcsóbb sajtfajta, viszont mellette szól, hogy egészséges, és nem kell sok belőle ahhoz, hogy kiélvezhessük az előnyeit.

3. Edam

Az edam, vagy edámi egy érlelt, félkemény, hagyományosan tehéntejből készült sajt. Eredete az észak-hollandiai Edam városába nyúlik vissza, ahol először a 12. században állították elő. Kalciumban, foszforban, B-vitaminokban és fehérjében rendkívül gazdag, és mivel zsírtartalma alacsonyabb, mint más félkemény vagy kemény sajtoké (például a parmezáné), nagyszerű kiegészítője lehet a zsírszegény étrendnek is.  

Külön nagyszerű benne, hogy vérnyomáscsökkentő hatású vegyületeket, valamint olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védik a szív- és érrendszert a magas sótartalom káros hatásaitól.

4. Feta

A Görögországból származó, hagyományosan juh- vagy kecsketejből készült feta a világ egyik legrégebbi sajtja, gazdag aromájáról és enyhén savanykás, sós ízéről ismert. Más sajtokhoz képest alacsonyabb kalória- és zsírtartalmú, ami különösen vonzóvá teheti a diétás étrendet követők számára. Ám mivel nagy mennyiségű sót is tartalmaz, lehetőleg mértékkel ajánlott fogyasztani.

kecskesajt
Galéria | 7 kép

A feta szuper forrása a legalapvetőbb vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Kutatások kimutatták, hogy mértékkel fogyasztva a csont egészségét és a bélrendszer egyensúlyát támogatja, miközben a cukorbetegség kockázatát is képes lehet csökkenteni. Egy szó, mint száz: nem véletlenül része a világ egyik legegészségesebb diétájának tartott mediterrán étrendnek.

5. Mozzarella

A lágy sajtok általában kevésbé egészségesek a keményebb fajtákhoz képest. Nos, ez alól szerencsés kivételt képez a magas nedvességtartalmú, tehén vagy bivalytejből készült mozzarella, ami adagonként az ajánlott napi kalciumbevitel körülbelül 15%-át tartalmazza.

Minimálisabb a nátrium-, kalória- és zsírtartalma, mint a keményebb fajtáknak, így nagyszerű kiegészítője lehet a diétánknak is. Míg a benne lévő fehérjék a sejtek regenerációját és az izomműködést támogatják, addig a foszfor a csontokat, a B-vitamin az idegrendszert, a cink pedig az immunrendszert segíti. Nem beszélve arról, hogy az íze, állaga is páratlan. 

6. Ricotta

Tudtad, hogy a krémes olasz sajt, a ricotta eredetileg nem tejből, hanem más sajtok, köztük a mozzarella melléktermékéből, vagyis a sajtgyártás során visszamaradó savóból készül? Főként ennek köszönhető, hogy a ricotta könnyen emészthető fehérjéket, illetve kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, miközben a mozzarellában található vitaminokat is magába foglalja. 

Enyhén édeskés íze és krémes állaga miatt sós és édes ételekkel egyaránt jól működik, de kenyérre kenve, önmagában fogyasztva is isteni.    

7. Cottage cheese

A zsírszegény, túrószerű, szemcsés sajtfajta savanyítás és alvadás útján, jellemzően tehéntejből készül, és olyan egyedülálló fehérje-kalória aránnyal büszkélkedhet, ami a diétás, odafigyelős étrendek egyik legjobb barátjává teszi. 

Amellett, hogy megfizethető, a cottage cheese kiváló fehérjeforrás, alacsony a zsírtartalma, kalciumban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú sajtfajta, ami nemcsak szendvicsekben, de salátákban, turmixokban, sőt, húsok, édes és sós sütemények töltelékeként is megállja a helyét.  

A minőségi, megbízható forrásból származó sajtoknak nagy szerepük lehet az egészséges táplálkozásban, hála magas fehérje- és kalciumtartalmuknak. Ugyanakkor, ha kihasználnánk a fenti finomságok egészségügyi előnyeit, mindenképp bánjunk csínján az adagokkal:

figyeljünk oda a sómennyiségre és a telített zsírtartalomra!

Amennyiben fogyni szeretnénk, a cottage cheese, a ricotta, az edam, a feta és a mozzarella, laktózérzékenység esetén pedig a kecskesajt és a parmezán lehet a legtutibb választás.

Kapcsolódó: Diétába illeszthető finomság – Sajttorta meggyszósszal

Kiemelt kép: Getty Images