Még a római korban terjedtek el a sajtok, azóta minden népnek meg van a jellegzetes fajtája.

Mint megannyi alapvető élelmiszerünk, úgy a sajt is több évszázados múltra tekint vissza. Az első sajtot valamikor több ezer évvel ezelőtt készítették a juh háziasítása után, de európai elterjedése a Római Birodalom korára datálható. A különféle eljárások más és más állagot, ízvilágot kölcsönöznek ezeknek a tejtermékeknek, tájegységenként és kultúránként változó, hogy mely fajták a népszerűek.

Bár kevés, de léteznek olyan sajtok is, amelyek Magyarországhoz köthetőek. Ezek közül talán az egyik leghíresebb a pálpusztai sajt, amit sokan kellemetlen bukéjáról ismernek. De itt van például az orda, ami egy friss sajtféleség és leginkább a túróhoz lehet hasonlítani azzal a különbséggel, hogy az ordának krémesebb, lágyabb állaga van.

Legyen szó tehén-, kecske-, vagy juhtejről, ugyanolyan kiváló tápanyagtartalommal rendelkezik a belőlük készült sajt. Minél több ideig érlelődik, annál nagyobb lesz a zsírtartalma, így a fogyókúrázók inkább a friss sajtokat válasszák. Ugyanakkor magas fehérje- és kalciumtartalma miatt mindenkinek érdemes az étrendjébe beépíteni. Szerencsére azoknak sem kell lemondaniuk a sajtról, akik laktózérzékenyek, hiszen már számos laktózmentes termék közül is lehet választani.

Szavazz te is kedvenc termékedre a Nők Lapja Food Awardson, és nyerd meg a 15 darab, egyenként 40 élelmiszer termékből álló értékes ajándékcsomag egyikét!

 

The Mooore Kéremfehér sajt

Sós lében tárolt, légmentesen csomagolt tehéntejből készült krémfehér sajt. Innovatív csomagolásban, mert a sólében a termék megőrzi az eredeti ízvilágát.

 

 

 

SPAR szeletelt sajt mix

A változatosság gyönyörködtet. Ez alól a sajt sem kivétel. Nyugodtan higgye el, aki még nem tudja: van élet a trappistán túl! Nyiss a SPAR szeletelt sajt mixszel, amely három izgalmas ízzel vár: s ha hirtelen nem is tudsz dönteni, hogy az Edámi, Tilsiter és Ementáli közül melyikkel is kezdd, hunyd be a szemed és válassz illat alapján!

 

 

Martontej Bükkfán füstölt, félkemény, hosszan érlelt trappista sajt 

Trappista sajtjaink, saját gazdaságunkben megtermelt, kíváló beltartalmú, GMO mentes tejből készülnek. A gyártás során 10 liter tejből készül 1kg trappista sajt, melyet 5 órás bükkfa füstölés után 30 napig érlelünk érlelőkamráinkban. Kíváló, egyedi ízvilágukat a speciális takarmányozás során felhasznált lenmagnak is köszönhetik, mely kedvező élettani hatásokkal rendelkező bel tartalmat biztosít sajtjainknak.

 

Ide kattintva szavazhatsz kedvenc termékedre!