A sajt és a vörösbor jót tesz a szellemi frissességnek

Egy új kutatás szerint szoros összefüggés van a táplálkozás és az agyunk működése között.

Táplálkozásunk, étrendünk nem csak a fizikai egészségünkre van hatással, de mentális képességeinket is befolyásolja – legalábbis időskorban. Erre mutat rá egy 2020 novemberében publikált tanulmány, amelyet az Iowa Állami Egyetem kutatói készítettek és a Journal of Alzheimer’s Disease című szaklapban jelent meg. A tanulmány szerint az étrendünkben foganatosított változások pozitív hatással lehetnek a gondolkodásra, és késleltethetik például az időskori demencia beállását is.

Sajt és vörösbor

A nagy léptékű kutatás, amelyet egy táplálkozástudományi professzor és egy idegtudós vezetett, úttörőnek számít annak a vizsgálatában, hogy időskorban hogyan függ össze bizonyos ételek fogyasztása az agyműködéssel. A kutatásban a UK Biobank adatait használták fel: közel 2000 46 és 77 év közötti alanytól begyűjtött adatokat vizsgáltak át a fenti szempontok alapján. A UK Biobank közel félmillió brit állampolgár önkéntesen szolgáltatott egészségügyi adatait tartalmazza, és kifejezetten globális kutatási célokra jött létre. Az adatbank önkéntes adatszolgáltatói kognitív működést és agyi frissességet vizsgáló teszteket is végeztek, rendszeres időközönként megismételve ezeket. Amikor az Iowa Állami Egyetem kutatói összevetették ezeknek a teszteknek az eredményét az illető adatszolgáltatók táplálkozási szokásaival, két fontos összefüggésre tudtak rámutatni:

  • A mindennapos mérsékelt vörösbor fogyasztás határozottan javította az agyi működést és “élesítette” a gondolkodást;
  • A sajtfogyasztás kimagaslóan látványosan képes késleltetni és akadályozni a kognitív funkciók romlását.

További kutakodás szükséges

“Kellemes meglepetést jelentett számunkra, hogy ez a két közkedvelt dolog nem csak élvezeti cikként teszi jobbá a mindennapjainkat, de segít abban is, hogy minél tovább képesek legyünk eligazodni ebben a soha le nem lassuló világban – mondta Auriel Villette, a kutatás egyik vezető professzora. – Minél több bizonyítékot gyűjtünk arra vonatkozóan, hogy az Alzheimer-kór és a demencia nem csak a genetikán múlik, és akár életmódbeli változtatásokkal is kivédhető, annál közelebb kerülünk a kór felszámolásához. Az, hogy a táplálkozásunk nagyban összefügg az agyunk működésével, most már egészen biztos, a részleteket kell még pontosan felderítenünk további, nagyobb merítésű kutatásokkal.”

(Kiemelt kép: Getty Images)