A mindfulness gyakorlása nyáron különösen jó alkalmat teremt arra, hogy újra megtanuljunk kapcsolódni a természethez. A különböző technikák segítenek kikapcsolni az elmét teljesen. Mert bizony nem mindig a strandolás vagy a grillezés segít ellazulni.

Az év legmelegebb hónapjai tökéletes lehetőséget kínálnak arra, hogy kilépjünk a négy fal közül, és újra szorosabb kapcsolatba kerüljünk a természettel. A nyár nem csupán a fürdőzésről vagy a grillezésről szól, hanem a teljes kikapcsolódásról, a jelen megéléséről.

A mindfulness, vagyis gyakorlása ideális a nyári évszak során, hiszen önmagában már a természet látványa, hangjai, illatai és ízei is képesek elmélyíteni a tudatos jelenlétet. Lényegét tekintve a mindfulness során megtanulunk bánni az elménkkel, és képesek vagyunk tudatosan jelen lenni életünk legkülönfélébb mozzanataiban.

Nem szükséges azonnal lótuszpózban elképzelni magunkat, ahogy görcsösen próbálunk meditálni és megzabolázni a bekúszó gondolatainkat.

A jelentudatosság inkább egy szemléletmód, amely segítségével éber figyelemmel követjük életünk pillanatait.

Miért jobb nyáron kikapcsolódni?

Minden évszak, de a nyár különösen gazdag tárházát kínálja az érzékszervi tapasztalásoknak a bőrünket érő napsütéstől kezdve a kabócák hangjáig bezárólag. A mindfulness során lehetővé válik, hogy a maguk teljességében élvezzük ezeket az ingereket, miközben mélyebb kapcsolatot teremtünk a környezetünkkel.

Miért pokoli nehéz olykor a kikapcsolódás?

A tudatos figyelés kimutatható eredményekkel jár mind a fizikai, mint a lelki egészséget illetően.

1. Csökken a stressz

A mindfulness egyértelműen javítja a közérzetet, hiszen a tudatos jelenlét erősítése segít kialakítani az elégedettséghez szükséges viselkedésformák kialakítását.

Könnyebben észleljük az apró örömöket, jobban elmélyülünk a tevékenységekben, és segít leküzdeni a tehetetlenség érzését.

Aki az itt és most-ra fókuszál, nem tud dagonyázni a múlt eseményeiben és kevésbé fog rettegni a jövőtől.

nyár kikapcsolódás mindfulness

Akár az erkélyen is elvégezhetünk egy egyszerű légzőgyakorlatot (Fotó: Getty Images)

2. Javul a fizikai egészség

Nem meglepő módon a mindfulness kihat a fizikai mutatókra is, hiszen az elme és a test szoros szimbiózisban élnek. A stressz csökkenésével, a közérzet javulásával csökkenhet a szívbetegségek kockázata, a vérnyomás vagy a krónikus fájdalom. Javulhat az alvás, és enyhülhetnek a bélrendszeri problémák is.

3. Javul a mentális egészség

Lelki egészséggel foglalkozó szakemberek sora ajánlja a jelentudatosság gyakorlását, ami számos probléma megoldásában fontos szerephez juthat, legyen szó depresszióról, függőségről, kapcsolati konfliktusról vagy szorongásról.

Egyszerű trükkök a teljes kikapcsoláshoz

Az alábbi ötletek segítségével nem csupán a nyár kínálta lehetőségeket tudjuk kihasználni, hanem sokat tehetünk testi-lelki egészségünkért.

1. Szabadtéri meditáció

Érdemes kimaxolni a szabadtéri tevékenységeket, minden sejtünkkel örüljünk a természet nyári erejének. Keressünk egy csendes helyet a parkban, a kertben vagy akár az erkélyen, helyezkedjünk el kényelmesen, és összpontosítsunk a lélegzetünkre. Figyeljünk a körülöttünk lévő hangokra, illatokra és érzésekre.

2. Tudatos séta

A nem elhanyagolható egészségügyi szempontok mellett a napi séta remek kikapcsolódást is nyújt, hogy kiengedjük a gőzt. Érdemes azonban tudatosságot is belevinni a gyalogtúránkba.

A következő alkalommal próbáld megfigyelni, hogy mit érzel, amikor a lábaid érintik a talajt, hogy veszed a levegőt, és mit látsz magad körül.

A helyszín választásnál törekedj a természet adta lehetőségre, menj a fák közé, a fűbe vagy vízpartra.

3. Éber étkezés

Elsőre furcsának hangozhat, de a tudatos étkezés, a rágás megfigyelése is tökéletes mindfulness technika. Evés közben minden falatnál figyeld meg az ízeket, az illatokat, a textúrákat. Mivel a nyár a friss gyümölcsök és zöldségek időszaka, nem is tűnik olyan bonyolult feladatnak, hogy hosszasan koncentráljunk egy lédús, érett, hamvas őszibarackra.

nyár kikapcsolódás mindfulness

Egyszerű mindfulness technikákkal szinte újjászülethetünk (Fotó: Getty Images)

4. Szabadtéri jóga

Tökéletesen kombinálható a tudatosság és a fizikai aktivitás, ha a jógamatracunkat kivisszük a szabad ég alá. A mozgás, az éber lélegzés és a természet ereje szinte megfiatalítja az embert. Az se maradjon a szobában vagy az edzőteremben, aki nem ismeri a lefelé néző kutyapózt, hisz tornázhatunk, kocoghatunk vagy egyszerűen csak nyújthatunk is a szabadban.

Bárhol, bármikor alkalmazható technikák

A fentieken kívül többféle technikát is alkalmazhatunk a mindfulness gyakorlására. Ilyen például a testünk megfigyelése. Mintha saját magunkat megröntgeneznénk: összpontosítsunk a testünk egyes részeire a lábujjaktól kezdve a fülek hegyéig. Vegyük észre a különböző érzéseket, ingereket anélkül, hogy ítélkeznénk felettük.

Kiváló ötlet a légzésgyakorlatok alkalmazása, amelyek gyorsan megnyugtatják a háborgó elmét és a testet is.

Próbáld ki a 4-7-8 felosztású lélegzést, azaz belégzés 4 másodpercig, 7 másodpercig tartva és 8 másodpercig kilégzés.

Aggódó, szorongó elméknek különösen, de alapvetően mindenkinek javasolt módszer a hálanaplózás. Naponta két percet, tollat és papírt igényel, melyre leírjuk azt a három dolgot, amiért aznap hálásnak érezzük magunkat. Ha beépül a rutin a mindennapjainkba, előbb-utóbb arra leszünk figyelmesek, hogy a fókusz a negatív dolgokról a pozitívakra helyeződik át.

A mindfulness könnyedén gyakorolható bármely, általad kiválasztott tárgy alapos megfigyelésével. Néhány percig nézd meg a tárgy részleteit, vizsgáld a színeit, formáit és mintáit. Ezáltal javul az érzékszervi tapasztalás, csökkenhet a stressz, és ne feledd: minél többet gyakorolod, annál több lesz a hatása is.

Így engedd el az aggódást: mindfulness meditáció kezdőknek. 

Kiemelt kép: Getty Images