Fejfájás, száraz köhögés, szédülés, hányinger, koncentrációs zavarok, fáradtság és szagérzékenység: gondoltad volna, hogy ezek a tünetek visszavezethetők a légkondi használatához?

A nyári kánikulát tényleg már csak vízparton vagy légkondi mellett, a lakásban lehet elviselni. A bőven harminc fok fölé kúszó hőség éjjel sem hagy aludni, nappal pedig megnehezíti a munkát, a koncentrációt, sőt a szívbetegséggel küzdők minden egyes percét is.

A városban lakók szenvednek a beton által elnyelt, majd később visszasugárzott hőtől is,

így sokszor tényleg nincs más megoldás, mint beszereltetni a légkondit. Ennyivel azonban még nem ússzuk meg. A rendszert folyamatosan karban kell tartani ahhoz, hogy ne betegítsen meg, illetve alaposan át kell gondolni a beállított hőfokot és a lakás páratartalmát is.

Így betegíthet meg a légkondi a lakásban

A fűtő-, szellőző- és légkondicionáló berendezéseket úgy tervezték, hogy kiszűrjék a légszennyező anyagokat a beltéri levegőből. Csakhogy ezeket a szűrőket rendszeresen tisztítani és cserélni kell. Ha ez elmarad, vagy nem elégséges, nemcsak por rakódik le rájuk, de káros mikroorganizmusok szaporodhatnak el, amelyek asztmát, allergiát és egyéb légúti tüneteket válthatnak ki. A szennyezett szűrőkön vígan megélnek a baktériumok mellett az élesztő- és penészgombák is, ami komoly veszélyt jelent a penészallergiások mellett tulajdonképpen mindenkire, aki egészséges tüdővel szeretne élni.

legkondi-betegseg

A légkondi nem megfelelő használata komoly betegségekhez vezethet (Kép: Getty Images)

Tüdőgyulladás a légkonditól?

Sajnos létezik egyfajta tüdőgyulladás is, amit a rosszul karbantartott légkondi okozhat. A legionáriusbetegség vagy légiós betegség nevű kórt a Legionella nevű baktériumcsalád okozza, amely atipikus mellkasi fertőzést okoz. Az így szerzett gyulladás akár súlyos is lehet, így mindenképpen antibiotikumos kezelést igényel.

Először 1976-ban írták le a betegséget Amerikában,

amikor egy philadelphiai, légkondicionált szállóban rengeteg légiós veterán betegedett meg a fertőzött levegőtől. 34-en életüket is vesztették. Hasonló okokból alakulhat ki a Legionella baktérium okozta enyhébb fertőzés, az influenzaszerű tünetekkel járó Pontiac-láz is. Ha lázasak vagyunk, köhögünk, légzési nehézségeink vannak, mindenképpen említsük meg az orvosnak, hogy légkondicionált irodában dolgozunk vagy ilyen lakásban lakunk. 

Nem véletlenül száraz a szemed

légkondi emellett elszívja a nedvességet a helyiségből, hogy csökkentse a páratartalmat és lehűtse a levegőt. Ez vizet vonhat el a bőrünkből, a nyálkahártyáinkból is. Ahogy télen a fűtés miatt kiszárad az arcunk, a kezünk, orrunk, szemünk, hajunk, úgy nyáron is ugyanezekkel számolhatunk a légkondi működtetése esetén. Fontos, hogy ennek tudatában folyamatosan hidratáljuk a bőrt, műkönnyet használva nedvesítsük a szemeinket.

Fejfájás és légúti problémák

Tanulmányok azt mutatják, hogy a légkondicionált épületekben dolgozóknak több légúti problémájuk van, például gyakrabban tapasztalnak légzési nehézségeket. Az elhanyagolt berendezésekből kiáramló levegő emellett fejfájást, migrént is okozhat: egy tanulmány szerint az ilyen körülmények között dolgozó emberek 8%-ának naponta fájt a feje.

A munkahelyi klímával kapcsolatban fontos, hogy tájékoztassuk az üzemeltetőt a problémáról és, ha kell, számonkérjük a karbantartás, tisztítás dokumentációját. Az otthonunk klímáját minimum évente kétszer nézessük át hozzáértő szakemberrel, aki a megfelelő tisztítást, szűrőcserét is elvégzi. Ugyanezt nemcsak a lakásunkkal, de az autónkkal kapcsolatban is érdemes komolyan venni.

Mennyi az annyi?

Minél jobban lehűtjük magunk körül a levegőt, annál nehezebben adaptálódunk a kinti hőséghez. Ezért mindig maximum 7–10 fokkal érdemes lejjebb állítani a légkondi szabályozóját a kinti hőmérsékletnél. Ha ezt nem bírjuk, akkor se menjünk 25 fok alá, mert egyszerűen megfázhatunk, ízületi gyulladást okozhatunk magunknak, illetve a nagy arányú alkalmazkodással megterheljük a szervezetünket. Az is problémákhoz vezethet, ha a hideg levegőt közvetlenül a nyakunkba zúdítjuk.

Helyezzük el úgy az ágyat, kanapét, hogy kívül kerüljünk az áramló levegő útjából, vagy válasszunk huzatmentes készüléket.

A munkahelyen sajnos erre nem mindig van lehetőségünk, ilyenkor elindul az ún. légkondiháború, melynek során a hideg levegő alatt és az attól távol ülők csapnak össze egymással. Fontos, hogy bár a légkondi életmentő azoknak, akik nehezen bírják a hőséget vagy tartósan betegek, a túlzott hűtésre szintén sokan érzékenyek lehetnek, ezt pedig illik tiszteletben tartani.

Ha pedig nincs légkondi, akkor sem kell aggódni! Ezek a trükkök segítenek hűvösen tartani az irodát vagy a lakást is.

Kiemelt kép: Getty Images