A hőmérséklet emelkedésével előkerülnek a ventilátorok, a legyezők és a gyerek vízipisztolya is. Nem véletlenül: a hőség elleni védekezés alapvető fontosságú a nyári hónapokban, de édeskevés, ha olykor magunkra nyitjuk a hűtőt, és torokgyulladásig esszük a jeget.
  • A szervezet célja az állandó testhőmérséklet fenntartása.
  • A hőség károsíthatja a legfontosabb szerveinket. 
  • Kívül-belül le kell hűteni magunkat a forró hónapokban, mutatunk hozzá néhány tippet.

A történelem legmelegebb nyarait éljük most már évek óta, és nem csak Európa szenved a forróságtól. Naponta érkeznek hírek a kontinens különböző részeiről és persze szerte a világból, hogy hány áldozatot szedett a hőség, milyen szolgáltatást korlátoznak, vagy milyen turistalátványosságot zárnak be ideiglenesen.

Globális problémává vált a pusztító hőség, szakértők régóta kongatják a vészharangot, hogy komoly gazdasági és demográfiai katasztrófa felé sodródunk.

A természetes vízlelőhelyek kiszáradnak, és hatalmas termőterületek válnak használhatatlanná. Mindez azt vonja maga után, hogy teljes népcsoportok indulnak útnak, hogy élhetőbb lakókörnyezetet találjanak.

De nem kell messzire mennünk, hiszen Magyarországon is egyre forróbbak a nyarak, ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a hőség ellensúlyozására.

Hogyan szabályozza a hőt a szervezet?

Állandó testhőmérsékletű élőlények vagyunk, azaz szervezetünk igyekszik mindenáron állandó hőmérsékleten tartani a testmag hőmérsékletét. A testmag a létfontosságú szerveinket jelenti, mint a szív, tüdő, máj, illetve az agy környezete.

Mivel az enzimek és az anyagcsere folyamatok viszonylag szűk hőmérsékleti tartományban működnek, a testmag állandósága biztosítja a szervezet normál működését, ezért törekszik a szervezet az egyensúly fenntartására. Szervezetünk hőszabályozó rendszere felel az állandó testhőmérséklet fenntartásáért, ha valamilyen változást észlel, akkor a hipotalamuszban lévő irányító központ beindítja a megfelelő válaszreakciót.

A hőség ellen növényekkel is védekezhetünk. 

Téli libabőrös emléke bizonyára mindenkinek van: a szervezet így próbálja megakadályozni a hőleadást, amikor érzékeli, hogy csökken a testmag hőmérséklete.

Melegben pedig pont ellenkezője történik, a hőleadás elősegítése céljából először kitágulnak az erek, felgyorsul a véráramlás. Ha nem csökken a testmag hőmérséklete, akkor következő lépésként elindul az izzadás. A verejték elpárologtatása a hőmérséklet csökkentésének egyik leghatékonyabb módja.

hőség hűtsd le magad tippek

Fontos, hogy az állandó testhőmérséklet fenntartásával szabályozzuk a hőleadást (Fotó: Getty Images)

Óvakodjunk a hőgutától!

A szervezetnek nem tesz jót, ha túl sokáig melegben van, mivel a magas hőmérséklet bizonyítottan károsíthatja az agyat és egyéb szerveket. Az természetes, hogy a kánikula miatt álmosak és fáradtak vagyunk, nehezebben koncentrálunk, és általában csökken a fizikai, illetve mentális teljesítményünk.

Egy ponton túl azonban előfordulhat, hogy saját hűtőmechanizmusunk csődöt mond, és túlhevül a test. Ekkor megnő a hipertermia kockázata, melynek az alábbiak a tünetei:

  • testhőmérséklet emelkedése, kiszáradás
  • gyengeség, szívdobogás
  • felgyorsult légzés
  • vérnyomás csökkenése, ingadozása
  • émelygés, hányás
  • szédülés, ájulás
  • hőséggörcs, hőguta.

Praktikusan küzdjünk a hőség ellen

A test lehűtése a legfontosabb a nyári hónapokban, alábbi tippjeink segítségével könnyebben szabályozhatjuk a testhőmérsékletet.

1. Belső hidratálás

A folyadékpótlás minden évszakban fontos, de a nyári hónapokban még nagyobb szerepet kap, ez a legelső lépés, hogy lehűtsük a testet. Ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk, addig ugyanis nem tudunk eleget izzadni, tehát nem tudjuk lehűteni magunkat. Mellőzzük az alkoholt és a koffeint, helyette igyunk vizet és elektrolit tartalmú italokat, melyik segítenek a hőséggörcs megelőzésében.

hőség hűtsd le magad tippek

Ne csak kívülről, de belülről is küzdjünk a hőség ellen (Fotó: Getty Images)

2. Külső hidratálás

A nagy melegben bármikor képesek vagyunk beugrani a zuhany alá, és milyen igazunk van! Egy hűsítő tusolás vagy langyos fürdő segít csökkenteni a testhőmérsékletet. Jó ötlet a borogatás is: tegyünk vizes törülközőt a nyakunkra, vagy tekerjük a csuklónk köré.

Ezeken a pulzuspontokon az erek közel vannak a bőrhöz, így gyorsabb a lehűlés.

A gyerek vízipisztolyát ne lopjuk el, csak az ötletet. Töltsünk meg egy szórófejes flakont hűvös vízzel, és fújjuk le magunkat. Még jobb, ha utána legyezzük is a testünket, ez felgyorsítja a verejtékezést.

3. Tartsuk kint a meleget

A hajnali órákban általában kellemes a kinti hőmérséklet, nem véletlenül tartjuk éjszaka nyitva az ablakokat. Reggel viszont már érdemes kizárni a meleget: csukjunk be mindent, és húzzuk be a függönyöket vagy a redőnyöket, hogy a hőség ne áramoljon be a lakásba. Segíthet a légkondi, ha van, de bánjunk vele csínján, ne állítsuk túl hidegre a hőmérsékletet.

4. Jól szellőző öltözék

Válasszunk könnyű, laza öltözéket napközben, és éjszaka is részesítsük előnyben a légáteresztő, jól szellőző anyagokat. A hőség egyik legjobb ellenszere a pamut, nem véletlenül. Könnyedén felszívja a nedvességet, ami tökéletes viseletté teszi a forró, párás hónapokban.

Hatékonyan taszítja a hőt, ami lehetővé teszi, hogy a levegő szabadon keringjen a test körül.

A pamut kezelése is hálás feladat, könnyen mosható és szárítható. A lenvászon is kiváló nedvszívó hatással rendelkezik, de ágyneműhöz nem a legjobb választás, mivel nagyon hamar gyűrődik.

5. Kerüljük a steaket!

A konyha frontján is támad a hőség: nagyban megkönnyítjük a dolgunkat, ha nem állunk neki délben rántott húst sütni, utána pedig nem kapcsoljuk be a sütőt a túrós réteshez. A konyhából kiáramló hő ugyanis elárasztja az egész lakást. Próbáljuk a reggeli órákra tenni a főzést, használjunk airfryert vagy grillezzünk a kertben.

De ott is legyünk kíméletesek a beleinkkel, ne terheljük a szervezetet sült krumplival, steakkel vagy csirkepaprikással. Válasszunk könnyen emészthető ételeket: sovány húsokat, halat, hideg leveseket, salátákat, gyümölcsöket. Jó ötlet, ha jégkrémmel hűtjük magunkat, de az agyoncukrozott bolti termékek helyett készítsünk inkább házi fagylaltot.

Pontosan hány fok felett nagyon káros a hőség? Cikkünkből kiderül. 

Kiemelt kép: Getty Images