Gondolkodtál már azon, pontosan mennyire forrósodnak fel a legkülönfélébb hétköznapi tárgyak az extrém meleg napokon? Mutatjuk!

Kánikula, azaz kutya meleg lesz újra. Nemcsak mifelénk: világszerte egyre-másra dőlnek meg a melegrekordok, a hőség pedig az egészséges ember szervezetét is megviseli és még nagyobb megterhelést jelent az idős, beteg emberekre és a kisgyerekekre. Alig győzünk eleget inni, árnyékot, vagy légkondicionált épületet keresni, ahová a nagy hőség elől be tudunk húzódni. De nemcsak mi forrósodunk fel: a nagy melegben, pláne a tűző napon bizonyos, a hőt jól vezető tárgyak is extrém módon felmelegedhetnek. Annyira, hogy megérintve őket akár égési sérülést is okozhatnak. Hiányzik, hogy a nagy hőségben még meg is égjen az ember?

Ha szeretnéd elkerülni az ilyen baleseteket, 5 lehetséges veszélyforrásra ügyelj kiemelten.

Aszfalt

Legyen szó akár járdáról, akár kocsifelhajtóról vagy autóútról, az aszfalt könnyen magába szívja a hőt, és nyáron extrém mértékben fel tud felforrósodni. A legmelegebb órákban, azaz 12 és 16 óra között, amikor már az épületek is ontják magukból a forróságot, a fekete burkolat akár 60 fokosra is felmelegedhet egy-egy a maihoz hasonló meleg napon. Nem tűnik olyan soknak? Miért nem mindjárt 100? Nos, összehasonlításképpen: az egyik budai fürdő legmelegebb termálmedencéje csupán negyven fokos, de az ember már belemerészkedve is felszisszen, és maximum 5 perces tartózkodást javasolnak benne… Jó is, mert 47-50 foknál már elsőfokú égési sérüléseket szenvedhetnénk a víztől, 55 foknál pedig már a másodfokú égés is fenyegetné az embert.

Ha tehát a lábad (vagy a háziállatod lába!) nincs megfelelően védve, eszedbe ne jusson a tűző napon aszfalton sétálni,

mert igencsak kellemetlen élményben lehet részed. Mit értünk megfelelő védelem alatt? Kutyák esetében speciális sétacipőt, a gazdik lábán pedig nem flip-flop papucsot.

Fémek

Fém a tűző napon? Akár alumíniumból, rézből, vasból vagy más fémből készülnek a különféle korlátok, sínek, szegélyek, vagy más eszközök, tárgyak (például régi típusú autók ajtónyitói vagy más alkatrészei, de még a napon szárított farmer fém szegecsei is), fontos tudni, hogy a fém az egyik legjobb hővezető, ami így extrém módon fel tud forrósodni. Akár annyira is, hogy egyetlen rövid érintés is kifejezetten kellemetlen élmény lehet. Érdemes a fém jó hővezető képességére gondolni, bármikor, mielőtt nagy melegben valamilyen fém tárgyat érintünk meg, és fontos, hogy erre gyerekeink figyelmét is felhívjuk, hogy ne saját kárukon tanulják meg az óvatosságot.

Teraszbútorok

Hacsak a terasz- vagy balkonbútoraidat nem véded árnyékkal, nagy valószínűség szerint kellemetlenül felforrósodnak, és nem esik majd jó ülés rajtuk. Attól függően, hogy a teraszszékek, padok, asztalok műanyagból, valamilyen polimerből, alumíniumból, vinylből, kovácsoltvasból vagy acélból készültek, a tűző akár napon 40-60 fokosra is felmelegedhetnek, ez pedig nem az a hőmérséklet, amit az ember (pláne egy rövid sortban vagy fürdőruhába) kíván az altestének. Told őket az árnyékba, de legalább tegyél rájuk párnát, vagy teríts magad alá egy törölközőt, mielőtt leülsz rájuk.

Autók külseje és belseje

Az autók kasztnija és futóműve szintén fémből készül, ami azt jelenti, hogy a kocsik nagyon jó hővezetők. Ha az autódat nem védi garázs, előtető vagy legalább egy fa árnyéka, akkor valószínű, hogy külső, fém részei érintésre jóval forróbbak lesznek, mint amennyire egyébként kinn meleg van. Mindenképpen védd a kezed, amikor kinyitod az autó ajtaját és legyél óvatos, hogy

ne dőlj, vagy támaszkodj neki a forró kocsinak.

Az autó belsejében uralkodó hőség talán még veszélyesebb, sajnos évről-évre hallani tragikus esetekről, amikor zárt autóban kapott hőgutát valaki. Egy 2018-ban megjelent tanulmány szerint a napon parkoló autó belső hőmérséklete akár 45-50 fokot is elérheti egy óra alatt, ami, figyelembe véve a friss levegő hiányát is, viszonylag rövid idő alatt halálos lehet. És még csak nem is kell, hogy kint szélsőséges időjárás legyen! Egy másik teszt szerint egy tavaszi vagy őszi napon is extrém mértékben fel tud forrósodni a napon hagyott autó: a tesztben 15-20 fokos külső hőmérséklet mellett is több mint 40 fok lett az autón belül egy óra alatt. Egy gyerek vagy idős ember számára ez akár halálos is lehet.

forróság

Az autón kívül se vagyunk biztonságban. Ennek a buszmegállónak a fém szegélyeit nem szívesen fognánk meg. (Fotó: Getty Images)

Kormánykerék

Felejtetted már a napon a kocsidat és próbáltál vele elindulni? Biztos, hogy nagyon kellemetlen élmény volt akár a kormányhoz, akár a műszerfalhoz értél először. Egy a Temperature című szaklapban megjelent tanulmány egy napon parkoló autóban a kormánykerék felületi hőmérséklete egy óra alatt eléri a 47 fokot, a műszerfal átlagosan 70, az ülések pedig átlagosan 50 fokosra forrósodnak fel. Üdv a pokolban!

A sérülések megelőzése érdekében érdemes autós napvédőt használni. Így bár a benti levegő hőmérséklete emelkedni is fog, a műszerfal és a kormány extrém forrósodását meg lehet előzni. 

Mit tehetünk?

Amellett, hogy kiemelt figyelmet fordítunk az itt felsorolt vagy ezekhez hasonló tárgyak, útburkolatok és más, a hőt jól vezető dolgok hőmérsékletére, a forróságban kulcsfontosságú, hogy hűtsük a szervezetünket és segítsük saját hűtő mechanizmusait is. Igyunk elegendő folyadékot, a nagy meleg miatti fokozott izzadás miatt hasznos lehet, ha az elvesztett elektrolitokat is pótoljuk. Tartunk szüneteket a munkában, különösen ha eleve forró munkakörnyezetben, például konyhán dolgozunk és ügyes-bajos dolgainkat igyekezzünk inkább kora délelőttre vagy késő délutánra időzíteni.

Kiemelt kép: Getty Images