strand

Csak óvatosan: ezeket a fertőzéseket a strandon is elkaphatjuk

Senkit sem szeretnénk eltántorítani a strandolástól, de sosem árt, ha a láthatatlan veszélyekkel is tisztában vagyunk. Az év legfelhőtlenebb időszakában se feledkezzünk meg a biztonságról!
 • Vakáció ide vagy oda, fertőzésekkel a strandon is számolnunk kell. 
 • Számos kórokozó hemzseg a strandokon – mutatjuk, hogy többnyire melyek okoznak kellemetlenségeket!
 • A cikk végén eláruljuk, hogy miként előzhetjük meg a bajt!

A strandok medencéi klórral kezeltek, ami minimálisra csökkenti a mikroorganizmusok számát, ugyanakkor így is megeshet, hogy bizonyos baktériumokat a klór önmagában nem képes teljesen elpusztítani.

Az esetleges fertőzéseket azonban könnyedén kijátszhatjuk, ha odafigyelünk néhány dologra. Most pedig vegyük sorra, hogy jellemzően milyen fertőző betegségek okozhatnak kellemetlenséget a strandokon, illetve hogyan előzhetjük meg azokat!

1. Gyomor- és bélfertőzések

Veszélyforrást jelenthet, ha nem figyelünk eléggé a pancsolás hevében, és lenyelünk némi strandvizet, hiszen sosem tudhatjuk, hogy van-e valamilyen fertőző betegsége azoknak, akikkel egy medencében tartózkodunk, illetve tényleg mindenki betartotta-e a higiéniás előírásokat.

A meleg vizes medencékben a székletből származó baktériumok ráadásul ideig-óráig életképesek maradhatnak és fertőzhetnek,

így akár hidegre, akár melegre vágyunk, mindenképp ajánlott betartani az óvintézkedéseket. 

A hasmenést, hányást, puffadást és lázat okozó giardia parazita, a cryptosporidium parazita, a campylobacter baktérium, a shigella baktérium és a norovírus fertőzését főként a medencevíz lenyelésével kaphatjuk el.

Az egerek által hordozott, lázzal, hidegrázással, hányással, hasmenéssel, vörös szemekkel és sárgasággal járó leptospira baktérium pedig akkor jelenthet gondot, ha a strand területe nincs rágcsálómentesítve. Az E. coli baktériumot szintén a víz lenyelésével kaphatjuk el, ami nemcsak hasi görcsöket, hasmenést, de húgyúti problémákat (vagyis felfázást, hólyaghurutot) is okozhat.    

A strandszezon veszélyei: így védd a húgyhólyagot nyáron!

2. Bőrbántalmak

Az úgynevezett uszodaszemölcs a poxvírus által okozott, spontán gyógyulásra hajlamos, panaszt nem okozó, de annál fertőzőbb félgömb alakú kinövés a bőrön – már a neve is sejteti, hogy főként uszodákban, strandokon kaphatjuk el.

Az apró szemölcsök bárhol megjelenhetnek a test felszínén, és annak ellenére, hogy jellemzően gyerekek körében gyakori, bárki megfertőződhet – különösen akkor, ha valami miatt legyengült az immunrendszerünk, vagy ha bőrszárazsággal, ekcémával küzdünk.

strand

Ha betartjuk a biztonsági előírásokat, semmi sem szabhat gátat az önfeledt vakációnak! (Fotó: Getty Images)

Ami a gombás megbetegedéseket illeti, a strandokon leginkább a lábgombával és a nemi szervek külső részét érintő gombás fertőzésekkel érdemes számolni, melyek szerte a közösségi fürdők területén – az öltözőkben, zuhanyzókban és a mosdókban is – fertőzhetnek. Egyes paraziták pedig a fertőzött vízzel érintkezve okozhatnak allergiás bőrpanaszokat: égő, viszkető, piros kiütéseket és pattanásra hasonlító hólyagokat.

3, A hallójárat és az orr fertőzései

Ha tetőtől talpig elmerülnénk a medencék habjaiban, sajnos a fül és az orr megbetegedéseinek is kitehetjük magunkat. A külső hallójárat és az orrmelléküreg gyulladásos tünetei közé tartozik a fülfájás, a fejfájás és az erős fülviszketés.

A fülben megtelepedő baktériumok által okozott fertőzéseket pedig nagyon komolyan kell venni,

hiszen súlyosabb esetben, kezeletlenül hagyva akár hallásvesztést is okozhatnak.

Ha megelőznénk a baj, használjunk orrsprayt, majd bő szappanos vízzel öblítsük át a fület is, miután elhagytuk a medencét, és ha le szeretnénk merülni, illetve úszni tervezünk, mindenképp legyen nálunk uszodai füldugó is!

4. Felső légúti megbetegedések, szemproblémák

Ha bárki a vízben légúti megbetegedésben; megfázásban, hörghurutban, influenzában, gégegyulladásban vagy más hasonló betegségben szenved, könnyedén megfertőzhet bennünket is, különösen akkor, ha véletlenül medencevizet nyelünk. A szemet érintő kötőhártya-gyulladást pedig nemcsak vírusok és baktériumok okozhatják, sok esetben ugyanis a klór túlzott használata felel a kellemetlen tünetekért: a szem váladékozásáért, viszketéséért és pirosas duzzanatáért.

Így légy biztonságban a strandon

Hogy ne rontsa el a vakációnkat semmi, az alábbi szabályok betartásával jelentősen csökkenthetjük a strandon elkapható fertőzések kockázatát:

 • Első lépésként mindig bizonyosodjunk meg a használni kívánt strand és uszoda higiéniájáról!
 • Mossunk gyakran kezet, és minden esetben használjuk a medencék melletti zuhanyzókat: csobbanás előtt és után öblítsük le magunkat szappanos vízzel!
 • Akár tusolunk, akár lángosért szaladunk ki a büfébe, mindig használjunk papucsot!
 • Ha merülni és úszni tervezünk, ne felejtsük otthon az úszószemüveget, az úszósapkát és a füldugót sem!
 • Akár medencében, akár tenger- vagy tóparton csobbannánk, ne nyeljünk a vízből!
 • Nyílt sebbel soha ne menjünk be a vízbe!
 • Gondoljunk magunkra és másokra is: ha tudjuk, hogy betegek vagyunk, vagy gyengének érezzük magunkat, inkább kerüljük el a strandokat, míg teljesen rendbe nem jövünk!
 • Pancsolás után a vizes fürdőruhát cseréljük szárazra – ezzel a nemi szervet, húgyutat érintő betegségek kockázatát is csökkenthetjük.

Ha medencehasználat után a fent említett tünetek bármelyikét tapasztaljuk, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Inkább az élővízre szavazol? Mutatjuk Európa legtisztább fürdőhelyeit is, ahol biztonsággal strandolhatsz!

Kiemelt kép: Getty Images