strand baleset fürdőruha

Strandolás biztonságosan: Így válasszunk jó fürdőruhát a gyereknek!

A jól megválasztott szín és minta életmentő lehet egy vízi baleset során.
  • Rengeteg vízbefulladás megelőzhető lehetne, ha a olyan fürdőruhát választanánk, amiben jól látszik a bajba jutott gyerek a vízben.
  • Legyen szó nyílt vízről vagy medencéről, ne hagyjuk a gyerekeket soha magukra. Akkor sem, ha jól tudnak már úszni! Egy gyerek 20-30 másodperc alatt megfulladhat.
  • A vízi játékok okozta adrenalin, a magas hőmérséklet, az erős napsütés – az ütésekről, zúzódásokról nem is beszélve – mind okozhat olyan állapotot, amikor segítségre szorul a vízben fürdőző.

Baleset esetén létfontosságú, hogy könnyen észre lehessen venni a bajba jutott strandolót. A pici, 1-4 éves gyerekek körében a leggyakoribb a fulladásos halál. A kis totyogók sokszor úgy esnek bele a medencébe, hogy a szülők észre sem veszik, vagy ott vannak, de a kicsin nincsen mentőmellény. A medencés balesetek jelentős része úgy is megelőzhető lenne, ha mindenki körbekeríteni a privát medencéjét.

A vízimentők nem tudják elégszer hangsúlyozni, hogy gyereket vízben vagy víz közelében sosem hagyhatunk egyedül. Tanítsuk meg még a vízbiztos gyerekeknek is, hogy felfújható játékokat is rendeltetésszerűen használják, vagyis csak ülünk és fekszünk rajta. Nem szabad a matracokról, gumicsónakokból ugrálni, ha mégis rájuk fordulna egy ilyen eszköz úgy, hogy ők a vízben kapálóznak, akkor próbálják meg elütni a fejük fölül a matracot.

Hamis biztonságérzet

Ma már számtalan olyan biztonsági vízi eszközt lehet kapni, ami sajnos hamis biztosnágérzetet ad a szülőknek. A nagyon népszerű karúszó és az úszógumi pont ilyen: azt hiszik a szülők, hogy egy pillanatra is elfordulhatnak, ha ilyen felszerelés van a gyereken, de sajnos ezek sem védik meg a kicsiket a fulladástól. Lecsúszhat róluk a felfújható eszköz vagy felborulhatnak vele és a fejük a vízbe kerül.

strand baleset fürdőruha

A pink fürdőruha remek választás! (Fotó: Getty Images)

A mentőmellény sem feltétlenül jó pancsoláshoz – ezt csak akkor használjuk, amikor nyílt vízbe megyünk kajakkal, vízibiciklivel, vitorlással stb. Tehát csak akkor adjuk rá a gyerekekre a mellényt, ha életmentő funkciója van. Pancsoláshoz nem jó, mert a gyerekeket korlátozza a mozgásban. Nem tudnak ösztönösen kikecmeregni a vízből, ha gátoljuk a mozgásukat.

Erről és még jó pár vízi biztonsági kérdésről beszél Nikki Scarnati vízimentő és úszásoktató ebben a TikTok-videóban:

@scarnati.swim #stitch with @Shannon Doherty MOM Hacks ♬ Monsters, Inc - Gustav Lundgren & Unit

Itt tudod megnézni, egyes fürdőruhák színe mennyire nem látszik vagy éppen virít a kék vízben.

Milyen a biztonságos fürdőruha?

Először is a jó fürdőruhában kényelmesen tudunk mozogni, nincsenek rajta kilógó zsinórok, díszek, amik beakadhatnak. A legfontosabb azonban a fürdőruha színe, hiszen mentésnél jól láthatónak kell lennie a fuldoklónak. Ha a vízhez hasonló színű fürdőruhában van a gyerek pici teste, akkor nagyon nehezen lehet csónakból vagy akár felülről is látni.

Kerüljük a kék, zöld, szürke különböző árnyalataiban pompázó fürdőruhákat!

A legjobb választás a neonpink, neonsárga és a neonnarancs, de választhatunk pirosat, lilás rózsaszínt, rozsdabarnát is, a lényeg, hogy rikító, vibráló szín legyen. A minta is jó lehet, akár egy piros-fehér csíkos vagy a sárga-pink virágos dressz vagy fiúknak egy piros-sárga sort ahhoz, hogy jól kivehető legyen benne a bajba jutott gyerek.

A fürdőruha mellet még egy dologra figyeljünk! Nikki Scarnati vízimentő azt tanácsolja gyerekeket sose csavarjuk be úgy törülközőbe, hogy a karjukat a testükhöz szorítjuk! Ha így beesnek a medencébe, akkor nem tudják a kezüket használni. Mindig hónalj alatt tekerjük körbe őket és ott is kössük meg a fürdőlepedőt!

Baleset esetén így kérj segítséget!

Ha idén a Balatonnál strandolsz majd, akkor mindenképp töltsd le a BalatonHelp applikációt! A BalatonHelp appot a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület azért hozta létre, hogy a Balatonon strandolók és vízi járművel közlekedők egy gyors, kiszámítható és megbízható segítségnyújtási rendszerhez jussanak, ha vízi balesetet szenvednek. Az app segélyhívás esetén jelzi a vízimentőknek a baleset pontos helyszínét, így könnyebb oda tudja irányítani a mentőket.

Emelett még bármikor hívhatod a 112 általános segélyszámot és a vízi rendőrséget is, amelynek 1817 a telefonszáma.

Mi okozhat még vízi baleseteket? Egy korábbi cikkünkben összeszedtünk még számos tanácsot, ami a hasznodra lehet a strandoláskor.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj