A legtöbb ember először nem is gondolná, hogy probléma van a májával, mivel a májbetegség és a májkárosodás ritkán okoz látványos tüneteket a korai szakaszban.
  • A máj az egyik legfontosabb szervünk, nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.
  • A májbetegség korai tüneteit a legtöbbször félvállról vesszük.
  • Pedig az ártatlannak tűnő viszketés mögött is súlyos baj lehet. 

„Jó pöttyös a májad neked is!” „Májfunkción jártál mostanában?” Hányszor hallottuk már ezeket a kifejezéseket, amelyek arra utalnak, hogy a rosszindulat, a gonoszság bizony benne maradt a szervezetünkben.

A máj fontosabb, mint hisszük

Az analógia nem véletlen, hiszen korán megtanultuk a biológiaórán, hogy a máj a legfőbb méregtelenítő szervünk. Az emberi szervezet legnagyobb mirigye, aminek szerepe nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatok normális működéséhez. Epét választ ki, melynek epesavai a zsírok emésztésében játszanak szerepet.

A máj termeli a legtöbb koleszterint, az epe fontos alkotórészét, tisztítja a beérkező vért, keményítőt tárol, valamint számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, továbbá raktározza az A-, D- és B12 vitaminokat. Kiszűri és lebontja a káros anyagokat.

A legnagyobb belső szervünk (felnőtteknél körülbelül 1,2–1,5 kg) a gyomor felett, a jobb oldalon található.

A szervezet gyáraként működő máj rendelkezik egy szuperképességgel is: az egyetlen szerv, ami egy bizonyos pontig képes pótolni a sérült sejtjeit.

Sajnos e képessége nem végtelen, emiatt akinél például felmerül a méregtelenítő funkció zavara, akár évekig tünetmentes lehet.

A történelem egyik leghíresebb zeneszerzőjét is májbetegség gyötörte. 

A májbetegség korai tünetei

A súlyos májkárosodás viszont komoly problémákat okoz, ezért fontos, hogy már a korai jelekre is felfigyeljünk.

1. Sárgaság

A sárgaság a legismertebb, legjellemzőbb tünet, ami aggodalomra adhat okot. A bőr és a szemek besárgulása akkor fordul elő, amikor a bilirubin, a vörösvértestek lebomlásakor termelődő sárga pigment felhalmozódik a szervezetben a károsodott májműködés miatt.
Noha felnőtteknél a magas bilirubin szint nem feltétlenül jelent problémát, a mögöttes ok viszont igen, ezért érdemes haladéktalanul konzultálni orvossal a tünet észlelésekor.

májbetegség korai tünetei

A májbetegség egyik jele lehet az ödémás boka (Fotó: Getty Images)

2. Puffadás

Úgy érzed magad, mintha lenyeltél volna egy lufit? Nem feltétlenül a tegnapi csilis bab a bűnös. Ha indokolatlanul kérdezik meg tőled, hogy hányadik hónapban vagy, ráadásul ténylegesen fel is jöttek a kilók, lehet, hogy a májad figyelmeztet valamilyen zavarra.

3. Viszketés

A megmagyarázhatatlan, kitartó és őrjítő viszketés is a májbetegség egyik jele lehet. Nyomában nem tűnik fel kiütés, így sokáig nem is gyanakodunk.

A viszketés az epepangás klasszikus tünete, amikor az epe elfolyását különböző okok akadályozhatják,

például fertőzések, tumor, epekő, genetikai okok.

4. Fáradtság

A kimerültség természetes érzés, ám ha a kielégítő pihenés, alvás ellenére is folyamatosan fáradtnak érzed magad, a máj zavara is állhat a háttérben.

5. Sötét színű vizelet

Önmagában nem feltétlenül jelent óriási problémát az eltérő színű vizelet, jellemzően aki nem iszik elegendő mennyiségű vizet, annak sötétebb a színe. Ugyanakkor májbetegség is állhat a háttérben, ennek oka a bilirubin felhalmozódása, amely a vizeletet sötét narancssárga, barna vagy borostyán színűre változtathatja. Érdemes tehát gyanakodni, ha megfelelő hidratáltság ellenére fennáll ez a tünet.

6. Zavarodottság

Időről időre mindannyiunkkal előfordul, hogy elfelejtünk dolgokat, de a mentális állapotban beálló jól érzékelhető változás egyértelmű jele a bajnak. A máj működésének zavara miatt méreganyagok halmozódnak fel az agyban. Ez zavartságot, memóriazavarokat és akár személyiségbeli változásokat is okozhat.

májbetegség korai tünetei

A májbetegségre utaló legenyhébb tünetnél is érdemes orvoshoz fordulni (Fotó: Getty Images)

7. Feldagadt láb

A lábdagadás egyértelműen azt jelzi, hogy komoly baj állhat a háttérben, például májzsugor. Cirózis során a máj szerkezete átépül, ami rontja a működését, valamennyi funkciója csökken, tartós fennállása esetén pedig megnő a májdaganat kialakulása.
A fehérjetermelés zavara, a csökkent albuminszint miatt a boka körül ödéma jelentkezik.

8. Vérzés

Ha a legapróbb sérülések után is úgy nézel ki, mint egy földre ejtett barack, elképzelhető, hogy a máj működésével vannak problémák. A máj termeli ugyanis a véralvadáshoz szükséges fehérjéket, így ha nem működik megfelelően, akkor fennáll a fokozott sérülés és vérzés veszélye.

Láthatjuk tehát, hogy a májbetegségek korai tünetei meglehetősen változatosak, és a legtöbb esetben nem is gondolunk komolyabb problémára. A máj regenerálódó képessége viszont nem korlátlan, tegyünk mi is azért, hogy megfelelően tudjon működni.

Sportoljunk, tartsuk a súlyunkat, kerüljük a finomított szénhidrátokat és a transzzsírokat, továbbá az alkoholt. Segíthet a mediterrán típusú étrend, a rendszeres folyadékpótlás, és az is, ha nem kapkodunk be felügyelet nélkül mindenféle májat megterhelő gyógyszert.

Az elszíneződött vizelet nem csupán májbajt jelezhet, hanem egyéb zavarok tünete is lehet. 

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj