nehezen-diagnosztizalhato-betegsegek

4 rejtőzködő betegség, amit nehéz diagnosztizálni

Egyes betegségeknek egyértelmű jelei vannak, ezeket egy vizsgálat után lehet diagnosztizálni. Más betegségeket azonban csak kizárással lehet azonosítani.

Az orvosoknak sincs könnyű dolga, amikor olyan általános panaszokkal fordul hozzájuk a beteg, amelyek több száz, teljesen különböző kórság tünetei lehetnek. Állandó fáradtság, fejfájás, szédülés, gyengeség, rossz közérzet, vándorló fájdalom… Ezek mind olyan jelek, amelyek szinte minden gyulladás mellett felbukkannak, az orvosnak pedig az a dolga, hogy leszűkítse a kört, és megtalálja a pontos betegséget, majd kezelje azt. Sajnos azonban vannak olyan nehezen diagnosztizálható betegségek, amelyek évekig, sőt, évtizedekig nem lángolnak fel, csak kisebb panaszokat okoznak, és addig a beteg nem kezelteti magát. Ilyen

rejtőzködő betegségeknél előfordul, hogy az orvos más kórságok kizárásával próbálja megtalálni a rosszullét igazi okát.

Előfordulhat, hogy egy átfogó, alapos kivizsgálás után sem derül ki, mi lehet az a fő betegség, amit kezelni kellene.

4 igen nehezen diagnosztizálható betegség

Ennek a négy betegségnek nagyon változatos tünetei lehetnek, és emiatt nehéz azonosítani őket.

nehezen-diagnosztizalhato-betegsegek

Ezeket a rejtőzködő betegségeket sokszor csak kizárással tudják diagnosztizálni (Fotó: Getty Images)

1. Hepatitis C

A vírusfertőzések e fajtája igen veszélyes, ugyanis lassan, évek alatt akár el is pusztíthatja a májat. Ám mivel a folyamat nem jár fájdalommal, könnyen felismerhető tünettel, a betegek többsége évtizedekig hordozza a kórt anélkül, hogy tudna róla.

Tünetek: A fertőzés kezdetekor enyhe fáradtság, emésztési zavar, bőrviszketés, ízületi vagy érgyulladás jelentkezhet, majd hosszú, több évtizedig tartó tünetmentes időszak következik, melynek során azonban akár a máj 80%-a is elpusztulhat. Amikor ez bekövetkezik, akkor jelentkezik a besárgulás, a vizenyősödés és a zavart elmeállapot.

Kinél érdemes gyanakodni rá? Mivel a vírus főként vérrel terjed, elsősorban azok vannak veszélyben, akik vérátömlesztést kaptak, vagy egészségügyi dolgozóként kapcsolatba kerültek potenciálisan fertőző vérkészítménnyel. De a mikrosérüléseket okozó, nem kellőképp fertőtlenített eszközök is terjeszthetik a betegséget, tetoválás vagy manikűr, pedikűr során.

Íme, 4 tünet, ami évekkel a diagnózis előtt jelezheti a beleket érintő rákot.

2. Cöliákia (lisztérzékenység)

A cöliákia autoimmun betegség (nem allergia!), melynek során a bélbolyhok károsulnak, így a beteg szervezete nem jut elég tápanyaghoz, vitaminhoz.

Tünetei: Klasszikus tünet a puffadás, a gyomorgörcs, a hasmenés vagy a székrekedés és a fogyás. A betegek 80%-a évekig tünetmentes vagy csak egészen enyhe gondokkal küzd, melyek más betegségekre is utalhatnak. Ilyen például a viszkető bőr, a fejfájás, az ízületi fájdalmak és a gyomorégés.

Kiknél érdemes gondolni a gluténérzékenységre? A betegség genetikai eredetű, de ahhoz, hogy aktivizálódjon, bizonyos környezeti tényezők kellenek, például stressz, terhesség, műtét vagy vírusfertőzés.

3. Chlamydia

A chlamydia az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, mégis kevesen ismerik fel. Pedig kezelés nélkül a chlamydiának olyan súlyos következményei lehetnek, mint a kismedence-gyulladás, a petevezeték-hegesedés, a méhen kívüli terhesség és a meddőség.

Tünetei: Tipikus néma betegség – a fertőzöttség szinte semmilyen tünettel nem jár, csak a betegek kis része tapasztal enyhe viszketést, folyást, de ők sem mennek vele orvoshoz. Előfordulhat még enyhe hasi, háti fájdalom a közösülés alatt, ciklusok közti vérzés, hányinger, hőemelkedés.

Kiknél érdemes gyanakodni rá? Minden szexuálisan aktív nőnek van esélye arra, hogy elkapja.

4. Sokízületi gyulladás (reumatoid arthitis)

A sokízületi gyulladás szimmetrikus ízületi és lágyrészpusztulással járó autoimmun betegség, amely az ízületek kopásával, elhasználódásával is járó egyéb reumás betegségekkel ellentétben fiatal korban kezdődik.

Tünetei: Gyengeség, fogyás, reggeli kézmerevség, amely mindkét kezet érinti. A betegség későbbi szakaszában jelennek meg a jellegzetes reumás csomók.

Kiknél érdemes gondolni rá? Nem tudni, mi okozza, bár genetikai tényezők szerepet játszhatnak benne. A betegek háromnegyede nő.

Szerencsére vannak olyan betegségek, melyeknek diagnosztizálásában gyors fejlődés zajlik. Például a mellrák kiújulását már előre jelezheti egy egyszerű vérteszt is.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj