A hőhullámokon és az éjszakai izzadáson túl egyéb kellemetlen tüneteket is tartogat a nők számára a változókor.

Tudjuk, hogy elkerülhetetlen, de nyilvánvalóan senki se vágyik a menopauza megjelenésére, ami mérföldkő egy nő életében. A menstruációs ciklus végét jelző életszakasz jellemzően a negyvenes vagy ötvenes években következik be.

Leállnak a petefészkek, leáll az ösztrogéntermelés, ami addig számos funkciót betöltött a szervezetben. A nemi hormon csökkenése az egész testben érezhető, beleértve az agyat, a szívet, a reprodukciós szerveket és a bőrt.

A női test elkezd másképp működni, érezni és kinézni, amit egyenként is nehéz elfogadni, összességében pedig komoly fizikai és mentális folyamat a megértése és elfogadása.

Menopauza: a hőhullámon túl

Amikor a menopauzára gondolunk, a többségnek általában egy nyitott hűtő előtt álló nő képe ugrik be. Valóban, a hőhullámokat említik a leggyakrabban a tünetek között, de ezen kívül számos egyéb jele van annak, hogy a nők valamilyen fizikai vagy érzelmi változáson mennek keresztül.

menopauza váratlan tünetek

A menopauza egyik jellemző tünete a száraz bőr (Fotó: Getty Images)

Habár a tünetek időtartama és intenzitása egyénenként változik, érdemben befolyásolhatják az életminőséget, ezért mindenképp célszerű velük foglalkozni.

Íme, egy meghökkentő menopauza jelenség, amitől bárki kiborulna. 

A menopauza nem várt tünetei

1. Hüvelyi szárazság és húgyhólyag problémák

A hüvely és a húgyhólyag különösen tele van ösztrogénreceptorokkal, így a hormoncsökkenés azonnal érezhetővé válik. Az ösztrogén segít fenntartani a hüvelyben lévő baktériumok szintjét, ami felel a hidratáltságért. A változókor megjelenésével az intim területek bőre irritált, gyulladt lehet, a húgyúti fertőzések pedig egyre gyakrabban kialakulhatnak.

Szerencsére ma már rengeteg eszköz – krémek, alacsony dózisú ösztrogénterápiák, gyakorlat vagy vényköteles gyógyszerek – áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

2. Száraz, viszkető bőr

Ismét a csökkent ösztrogénszint a bűnös, ami alapvető fontosságú a bőr rugalmasságához. Anélkül a bőr feszülni és viszketni kezd, sokaknál jellemzően éjszaka. A minden életkorban fontos hidratálás jelentősége tehát megnő a változókor során. Érdemes sűrűbb, zsírosabb textúrájú krémet használni bőrápoláshoz, még jobb, ha hialuronsavval is dúsított.

3. Szájszárazság, fogászati problémák

Láthatjuk, hogy mekkora hatása van az ösztrogénszint csökkenésének a menopauza idején. A száj területe is ide tartozik.

A szárazsággal egy időben elszaporodhatnak a baktériumok, melyek fogszuvasodást, ínyvérzést vagy az íny visszahúzódását is okozhatják.

Megoldás lehet a fokozott foghigiénia, valamint a folyadékfogyasztás növelése, elharapózódó tüneteknél érdemes szakorvossal konzultálni.

menopauza váratlan tünetek

Az agyködhöz hasonló tünetek riasztóak a változókor megjelenése során (Fotó: Getty Images)

4. Memória problémák

A menopauza komolyan befolyásolhatja a nyelvi készségeket és a memóriával kapcsolatos egyéb funkciókat. Sokan tapasztalhatják, hogy nehézségbe ütközik az új információk memorizálása vagy a már meglévő emlékek előhívása.

Egyesek agyködről beszélnek, úgy érzik, mintha Alzheimer-kórban szenvednének, amikor hirtelen küzdeni kell a szavakkal. Problémás lehet a döntéshozás, elvont gondolkodás vagy a kitartó figyelem. A témában végzett kutatások eredményei szerint a változások után általában visszatérnek az elveszettnek hitt képességek.

5. Hangulatváltozások

Az ösztrogén közvetlenül kapcsolódik a szerotonin és a dopamin termeléséhez, amelyek befolyásolják a mentális egészséget. Nem csoda, ha a menopauza idején felüti fejét a depresszió, és egyre gyakoribbak lesznek a hangulatváltozások.

A hormonpótló terápia alkalmazása mellett meg kell fontolni az életmódváltást,

ebben a korban még fontosabbá válik a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és az alkoholfogyasztás korlátozása. Védelmet nyújthatnak a különböző stresszcsökkentő technikák, a kognitív viselkedésterápia pedig hatékonyan kezeli a depressziót és a szorongást is.

6. Pánikroham

Minden életkorban riasztó a hirtelen ránk törő pánikroham. A változókorban gyakran a hőhullámok előtt jelentkezik, sajnos a nap folyamán bármikor.

7. Alvászavarok

A változókori tüneteken átesők többsége tapasztal valamilyen alvászavart. Gyakori jellemző a hirtelen felébredés, azt követően hőhullám, majd álmatlanság. Az ösztrogén természetesen ebben is nagy szerephez jut, de a társadalmi elvárások is nagy terhet rónak erre a korosztályra.

Érdemes kialakítani egy jó alvásrutint, amikor ugyanabban az időben fekszünk le, és ugyanakkor kelünk fel. Jó ötlet odafigyelni a szoba hőmérsékletére és a képernyő/kijelző korlátozására is.

A menopauza önmagában is megterhelő, minden egyes további tünet pedig csak ront a helyzeten. Ne nyugodjunk bele a kellemetlenségekbe, és amit saját körülményeink között megtehetünk, azt illesszük be a napi rutinba.

A változókor természetes, segítünk, hogy próbáljunk rá felkészülni!

Kiemelt kép: Getty Images