Középkorú nő a saját arcát vizsgálja a tükörben

Segítség, szőrösödik az állam! — Nem öröm, de egy idő után természetes

Ciki vagy sem, 45 éves korunk fölött, a menopauza kapujában ezzel is számolnunk kell.

Hőhullámok, drámakirálynőket megszégyenítő, hirtelen hangulatváltozás, krónikus fáradtság és feledékenység — hogy csak néhányat említsek azon „jóságok” közül, amik 45-55 éves korunk körül kíméletlenül arra emlékeztethetnek bennünket: a menopauza bizony a küszöbön kopogtat. (Arról, hogy mi is pontosan a menopauza, milyen tünetekkel járhat és hogyan tarthatjuk kézben a klimax okozta változásokat, egy korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk.) Ám ez még messze nem minden! A hormonháztartásunk fejre állásával akár nem kívánatos szőrszálak is megjelenhetnek olyan testtájainkon, ahol korábban nem volt rá példa.

Nem hangzik túl rózsásan, viszont kétségbeesni sem szabad: többféle módon is megszabadulhatunk tőlük, már ha egyáltalán zavarónak találjuk a jelenlétüket. Pázmándi Márta kozmetikus segítségével jártuk körbe a kérdést.

Bizonyos kor fölött természetes, hogy szőrösödünk

„Teljesen normálisnak tekinthető, ha 45 és 55 éves korunk körül azt vesszük észre, hogy olyan testrészeinken is szőrszálak kezdenek el nőni, ahol korábban ez nem volt jellemző — válaszolja kérdésünkre Pázmándi Márta kozmetikus. — A menopauza során a hormonháztartásunk működése eltolódik, a szervezetünkben lecsökken az ösztrogén szintje, és a férfi nemi hormonok kerülnek túlsúlyba. Ennek hatására például olyan testrészeinken is szőrszálak nőhetnek, amelyeken korábban nem voltak, így az állunkon. Amikor a menopauza már biztosan beáll, onnantól kezdve nem is kell különösebb problémákra gondolnunk, ha ilyesmit tapasztalunk: elég, ha csak a tüneteket próbáljuk meg orvosolni a szőrszálak eltüntetésével” — véli a kozmetikus.

Nagyon fontos azonban hangsúlyozni, hogy mindez csak bizonyos életkor fölött tekinthető természetesnek. „Ha még a menopauza előtt tapasztalunk indokolatlan szőrnövekedést, nem árt, ha szakemberhez fordulunk, és megnézetjük a hormon-, vagy akár az inzulinszintünket. Utóbbi megemelkedése is felboríthatja a hormonrendszert, de egy hirtelen súlygyarapodás is okozhat intenzív szőrnövekedést, ahogyan ez a fogamzásgátló tabletták szedése mellett is előfordulhat. Az általános vélekedés az, hogy

fiatalabb korban ajánlatos utánajárni, mi állhat a szokatlan szőrnövekedés hátterében, ilyenkor nem csak a tüneteket célszerű kezelni”

— mondja a szakember.

Mihez kezdjünk vele?

„Többféle kozmetikai eljárás közül választhatunk, ha meg szeretnénk szabadulni ezektől a nem kívánatos szőrszálaktól. Az, hogy melyikkel érdemes próbálkozni, nagy mértékben függ attól is, hogy milyen léptékű szőrnövekedéssel állunk szemben, és hogy milyen jellegű, minőségű szőrszálakról van szó — magyarázza a szakember. — Próbálkozhatunk gyantáztatással, ám ez az arcon kevésbé javasolt, mivel nagyon igénybe veszi a bőrt, és ahhoz, hogy tartósan hatékony legyen, 3–4 hetente, ahogyan más testrészeinken is általában, meg is kell ismételni. Ha mégis ezt a megoldást választjuk, akkor különösen fontos, hogy fokozottan figyeljünk oda a fényvédelemre, főleg most, nyáron, de ugyanúgy télen is, máskülönben végleges pigmentfoltok keletkezhetnek a bőrünkön” — teszi hozzá.

Aki viszont nem a gyantázás híve, az is többféle lehetőség közül választhat. „Gyengébb, világosabb szőrszálak esetén megfontolandó a szőkítés, ám a leghatékonyabb, végleges megoldást a lézeres kezelés jelenti. (Egy korábbi cikkünkben arról is írtunk már, hogy hogyan jutott el az emberiség a kezdetleges, kőkorszaki szőrtelenítési módszerektől, például a kagylóhéjtól egészen a lézertechnológiáig – a szerk.) Ezt a fajta szőrtelenítést viszont bőrgyógyásszal érdemes megcsináltatni, mert ő rendelkezik olyan spektrumú lézerrel, amivel a szőrnövekedést véglegesen meg lehet szüntetni.

A kozmetikai lézerek leginkább gyérítésre szolgálnak,

átmenetileg megoldhatják ugyan a problémát, viszont ehhez rendszeres időközönként kezelni kell az érintett felületet. Érdekes, hogy amennyire előnytelenek a fekete, erősebb szőrszálak, a lézer velük bánik el igazán hatékonyan, ezek képesek igazán elnyelni a fényt. A világosabb, eleve gyengébb szálak esetében viszont rendszerint a gyanta vagy a csipeszes kiszedegetés is épp elég hatékony, nem csak az állunkon, hanem például a bajuszvonalon, az orrunkban, vagy esetleg a fülünkben növekedő szálakkal szemben” — magyarázza a kozmetikus.

Fiatalabb korban bajt jelezhet a szőrösödés

Ahogyan fentebb Pázmándi Márta is említette, amennyiben a kósza szőrszálak egy fiatalabb nőnél jelentkeznek, érdemes lehet egy orvos véleményét is kikérni ezekkel kapcsolatban. „Hirsutizmusnak nevezzük azt a jelenséget, amikor a női testen jellegében, és az előfordulási helyeket tekintve a férfiakéhoz hasonló szőrnövekedés indul be. Ahogy az idő előrehaladtával, a termékeny éveink után a menopauzába lépünk, a hormonháztartásunk fölborul, az addig túlsúlyban levő női nemi hormon, az ösztrogén szintje drámaian lecsökken, miközben a tesztoszteroné marad. Ennek mellékhatásaként nőhet szőr többek közt az állunkra is” — ezt már Dr. Ana Kausel endokrinológus magyarázta el így a Huffington Postnak, hangsúlyozva, hogy azok a nők, akik fiatalabb korukban — még javában a termékeny éveikben — tapasztalnak szokatlan, esetleg hirtelen fellépő szőrnövekedést,

mindenképpen forduljanak orvoshoz.

Ha például állszőrt vesznek észre a tükörben, az is arra utalhat, hogy a szervezetükben a férfi nemi hormonok kerültek túlsúlyba: ezt viszont a menopauza előtt többféle betegség is okozhatja: előidézheti például PCOS (azaz policisztás ovárium szindróma), amire főleg abban az esetben gyanakodhatunk, ha a jelenséghez rendszertelen menstruáció is társul, de a testszőrzet szokatlan megerősödése a mellékvese működési problémáira is utalhat, vagy akár egy férfihormonokat kibocsátó tumor is állhat a háttérben.

Kiemelt kép: Getty Images