menopauza túlsúly

Ezeket a nőket jobban kínozzák a változókor tünetei

Még egy érv a minél egészségesebb életvitel mellett!

Amellett, hogy negatívan befolyásolhatja az egyén életminőségét, számos kedvezőtlen egészségi állapottal is összefüggésbe hozható az elhízás. Ezek közül egy újabbra derült fény mostanában: egy friss tanulmány ugyanis azt sugallja, hogy a túlsúly még a menopauza tüneteit is súlyosabbá teheti, valamint a hormonterápia hatékonyságát is csökkentheti. A szóban forgó tanulmány eredményeit a Menopauza Társaság 2023-as éves találkozóján mutatják be a napokban Philadelphiában.

A szóban forgó kutatás nem kevesebb mint öt éven át tartott, és összesen 119 kísérleti alany adatait vizsgálták ezen idő alatt. A résztvevőket két csoportra osztották (elhízottakra és nem elhízottakra), akik között nem volt statisztikailag szignifikáns különbség az életkor, a menopauza időtartama vagy a hormonterápia alkalmazása/elfogadása tekintetében – ellenben a testsúlyukat tekintve igen. Az elhízottak csoportjába azokat a nőket sorolták, akiknek a testtömegindexe vagy 30-as, vagy annál nagyobb volt.

A klimax áll bosszút, ha elhízunk

 

Meglepte a kutatókat, hogy az elhízott nők nagyobb valószínűséggel számoltak be hőhullámokról, urogenitális/vulvovaginális tünetekről (azaz például inkontinencia-zavarról vagy hüvelyszárazságról), hangulatzavarokról és csökkent libidóról, mint alacsonyabb testtömegű társaik. Az eredmények azt mutatták, hogy

az elhízott nőknél a menopauza kínzó tünetei gyakrabban, nagyobb intenzitással jelentkeztek, ezzel egyszerre pedig a hormonterápia (amit alapvetően ezeknek enyhítésére vetnek be) kevésbé volt hatékony.

Bár a hormonterápia ma is a menopauzatünetek leghatékonyabb kezelési módjaként ismert, az elhízásnak a HT hatékonyságára gyakorolt hatásával azonban tudomásunk szerint egyetlen korábbi kutatás sem foglalkozott.

„A menopauza tüneteIt egy olyan alulreprezentált betegpopulációban vizsgáltuk, amelyet nem gyakran vonnak be a nők egészségével kapcsolatos tanulmányokba. Ez a kutatás segítheti a klinikusokat abban, hogy egy sokszínűbb betegpopulációt legyenek képesek ellátni, valamint hogy személyre szabottabb ellátást és tanácsadást nyújthassanak a menopauzás tünetek miatt kezelést igénylő betegeiknek” – fogalmazott Dr. Anita Pershad, a norfolki Eastern Virginia Medical School munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

„Tekintettel arra, hogy a CDC (az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) szerint a 40 év feletti nők több mint 40%-a elhízottnak minősül, ezek az eredmények a menopauzán áteső betegek nagy százaléka számára nagy jelentőséggel bírhatnak” – tette hozzá Dr. Stephanie Faubion, a Menopauza Társaság orvosi igazgatója.

Kiemelt kép: Getty Images