Azért is érdemes vigyázni a vesékre, mert ha megsérülnek, nem lehet őket csak úgy megjavítani, más szövetekkel ellentétben nem képesek regenerálódni.

Napi szinten figyeljük a vérnyomásunkat és az emésztésünket, és olykor talán a májműködésünk is eszünkbe szokott jutni. De valljuk be őszintén: mikor gondoltunk utoljára a vesénkre?

Hacsak nem küzdünk valamilyen egészségügyi problémával, az optimális veseműködés nem kifejezetten jut eszünkbe. Pedig e páros szervünk nélkül lehetetlen élni, ezért jobban tesszük, ha odafigyelünk rá. A törődésért a vesék is hálásak lesznek.

Mit csinálnak a vesék?

A vesék felelősek a szervezet vízháztartásának szabályozásáért. Segítenek a szervezetnek elegendő vizet megtartani a működéséhez, miközben a felesleg távozik a vizeletürítés során. A vese legfőbb feladata, hogy kiszűrje a salak- és méreganyagokat, ezért

ha jól működik, a különböző divatos méregtelenítő módszerek egyikére sincs szükség.

Veséink minden nap keményen dolgoznak azért, hogy harmonikus egyensúlyba hozzák szervezetünkben a folyadékot, az ásványi anyagokat és a sókat.

A vese alapegysége a nefron, egy speciális szűrő, ami segít eltávolítani a vérből a felesleges anyagokat. Vesénként kb. egymillió nefron gondoskodik arról, hogy minden tápanyag, amire szükségünk van, visszakerüljön a vérbe, a felesleg pedig vizelet formájában távozzon.

vesebarát étrend

A vesebarát étrend csökkenti a veseelégtelenség kockázatát (Fotó: Getty Images)

A munka itt nem áll meg, a vesék két hormon termelésében is részt vesznek, az egyik a vörösvértestek szabályozásában segít, míg a másik hormon a D-vitamin aktív formája, és segíti a kalcium szabályozását, azaz a csontok egészségéért felel.

Alattomos betegség a krónikus veseelégtelenség

Sokáig tünetmentes lehet, ezért nem is derül ki időben a krónikus veseelégtelenség, ami a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását jelenti. Ekkor felborul a szerv normál szűrő funkciója, a vese által kiválasztott salakanyagok felhalmozódnak a vérben, több szerv tartós károsodását okozva.

A betegség kialakulásához leggyakrabban vezető állapotok közül szakértők a cukorbetegséget és a magas vérnyomást szokták megjelölni, ami számos egyéb kóros állapot kialakulásában játszik főszerepet.

 

Ne várjuk meg a probléma jelentkezését!

Mint minden szervünket, a vesénket is nagymértékben befolyásolja, hogy mit eszünk és mit iszunk. Természetesen vesebetegség nélkül is érdemes figyelni a táplálkozásunkra, de nem kell rögtön csodatévő italokra gondolni.

A jó hír ugyanis az, hogy azok a tápanyagban gazdag ételek, amelyekért hálás a szervezet, a veséinknek is tökéletesen megfelelnek.

Fontos kiemelni a cukorbevitelt, hiszen ahogy említettük, a cukorbetegség a veseelégtelenség vezető oka. Emellett alapvető szükséglet a hidratálás, főként a meleg hónapokban. Minden pohár víznél gondoljunk arra, hogy most előzzük meg a vesekő képződést.

A legjobb ételek a vese egészségéért

Összetett szerkezete miatt a vese nem tud könnyen regenerálódni, és tudományos bizonyítékok sem támasztják alá, hogy a kiegyensúlyozott étrend képes visszafordítani a veseelégtelenséget.

De minél vesebarátabb étrendet alkalmazunk, annál jobban csökkentjük a kóros állapot kialakulásának kockázatát. Lássuk tehát a legjobb ételeket veséink számára!

1. Vörös szőlő

A vörös szőlő gazdag flavonoidokban és resveratrolban, ami lassíthatja az öregedést. A nefronokat az öregedés során veszítjük el, így a folyamatot lassító élelmiszerek mindenképpen jó hatással vannak a vesére.

2. Bogyósgyümölcsök

A gyümölcsöknél maradva mindig jó választásnak bizonyul a bogyósok csoportja, de a veséink még hálásabbak lesznek, ha többet fogyasztunk az alábbi gyümölcsökből: eper, málna, áfonya, szeder, amelyek mind antioxidánsban gazdagok. Az antioxidáns segít megvédeni a vesét a gyulladástól és a stressztől.

3. Sötét levelű zöldek

A sötét leveles zöldek, például brokkoli, káposzta, római saláta, spenót, igazi szuperételek: magas az antioxidáns, a C-, E- és K-vitamin, a kalcium, magnézium, kálium és vastartalma, ráadásul kiváló gyulladáscsökkentők, ezért első körben ajánlott fogyasztásuk a vese egészségének megőrzéséért.

4. Tofu

Noha a húsfogyasztásnak is vannak előnyei, a benne lévő magasabb savtartalom fokozott munkára készteti a veséket. Érdemes növényi alapú fehérjeforrást is beiktatni az étrendbe, remek példa a tofu.

Az állati eredetű fehérjével szemben a növényi fehérje javítja a szervezet pH-értékét.

Ha nincs bajunk, nem kell teljesen lemondani a húsról, de jó választás lehet hetente egyszer a húst tofura cserélni.

5. Lazac

Szinte minden pozitív táplálkozási listán előkelő helyen szerepel, a vesék esetében sincs ez másként. Az olajos halakban, így a lazacban lévő ómega-3 zsírsavak is segíthetnek csökkenteni a gyulladást, ami közvetlenül befolyásolhatja a vesék működését. Emellett kiváló D-vitamin forrás is.

A felsoroltak mellett kifejezetten vesebarát élelmiszernek számít a lenmag, fokhagyma, avokádó, alma, tojásfehérje, lencse, cukkini.

vesebarát étrend

A „vesegyilkos” ételekért más szervünk se rajong (Fotó: Getty Images)

A legkárosabb ételek veséink számára

Végül jöjjön a bűnös lista, melyet valamennyi nefrológus az orrunk előtt lobogtatna, hogy eszünkbe se jusson fogyasztani ezeket az élelmiszereket.

1. Szénsavas, cukros üdítők

A nem támogatott italok listájának abszolút sztárja, talán nem is kell különösebben magyarázni, hogy miért. Amellett, hogy jelentős mennyiségű cukor található bennük, magas a foszfortartalmuk is. A foszfor egy, az erős csontokhoz szükséges ásványi anyag, melynek a felesleges mennyiségét a vesék eltávolítják az élelmiszerekből. A sötét színű üdítőkben található mesterséges foszfor azonban nagyon káros a vesékre.

2. Felvágottak

Gyerekkorunk meghatározó élelmiszerei közé tartoztak a felvágottas pult kincsei, azonban jobb, ha lemondunk róluk. A feldolgozott húsok jelentős mennyiségű nátrium-nitrátot tartalmazhatnak, mely összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel. Süssünk inkább csirkét, vagy próbáljunk nitrit/nitrátmentes húsokat vásárolni.

3. Fagyasztott készételek

Nem véletlen, hogy rengeteg a beteg az amerikaiak között, hiszen náluk rendkívüli népszerűségnek örvendenek a készételek. Csak kikapjuk a mélyhűtőből a fagyasztott pizzát vagy a bolognait, és a mikróban két perc alatt kész is a vacsora. Ezek azonban általában ultrafeldolgozott ételek, és kiemelkedően magas a cukor- és sótartalmuk. Veséink biztos, hogy a tilos táblát tartanák magasra, ezért kerüljük őket messziről.

4. Gyorséttermi ételek

Az ízfokozóknak köszönhetően sajnos képtelenek vagyunk lemondani a gyorséttermi kosztról, pedig rengeteg telített zsírt, cukrot, sót és kalóriát tartalmaznak. A tápanyag tartalomban viszont alig hozzák a minimumot. Kényelmes megoldásnak tűnik, akárcsak a fagyasztott ételek, de gondoljunk a veséinkre, amik jobban értékelnék az összetett szénhidrátokat, sovány fehérjét, zöldségeket és gyümölcsöket.

5. Majonéz

Már egy evőkanál is kirívóan sok kalóriát és telített zsírt tartalmaz, de azok különösen bajban vannak ezt a listát olvasva, akik még a reggeli szendvicset is majonézzel kenik meg. Nem jó megoldás a zsírmentes vagy alacsonyabb kalóriatartalmú verzió sem, mert ezeknek gyakran magasabb a só- és cukortartalma, az egyéb adalékokról nem is beszélve. Tökéletes helyettesítő lehet a görög joghurt.

Érdemes még csínján bánni az ömlesztett sajtokkal magas feldolgozottságuk miatt, illetve a túlzott húsbevitelért se fognak rajongani a vesék.

A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott étrendre törekedjünk, ami kordában tartja a vércukrot és a vérnyomást is. A nem elég vizet ivók pedig azonnal töltsék le az ivásfigyelő alkalmazást!

Megható élettörténet arról, amikor a veseátültetés nem csupán életet ment. 

Kiemelt kép: Getty Images