Góc és a gócbetegségek.

Gócbetegség, góckutatás: eredjünk a gócok nyomába

Előfordul, hogy egy, a szervezetünkben lévő kóros folyamat távolabbi ponton idéz elő problémát, ha azonban nem keressük meg a kiváltó okot, akár visszatérő, sőt folyamatosan fennálló egészségügyi gondjaink is lehetnek. A gócokról és a gócbetegségek természetéről dr. Gosztola Petra belgyógyász tájékoztat bennünket. 

A góc valójában egy fertőzéses eredetű idült gyulladás, ami a szervezet bármely pontján kialakulhat. A kórokozók (ezek lehetnek baktériumok, vírusok vagy paraziták) a gócból kiindulva a véráram vagy a nyirokkeringés útján jutnak el a szervezet távolabbi pontjaira, majd ott okoznak kellemetlenségeket. Ez maga a gócbetegség. A folyamat lassú kezdetű és elhúzódó panaszokkal jár együtt, azt azonban fontos tudni, hogy maguk a gócok általában tünetmentesek, ezért fordulhat elő, hogy sok időbe telik, mire kiderül, baj van a szervezetünkben.

 

Leggyakrabban a belgyógyász és a háziorvos veti fel a góckutatás fontosságát – ha tüneteket észlelünk, akkor érdemes az említett szakembereket felkeresni. Az általános diagnózis után területenként egyéb szükséges vizsgálatok (pl. labor, röntgen, ultrahang, mintavétel) következnek. Ez időigényesebb folyamat lehet, de választhatunk átfogó góckutatást is az egészségközpontokban. A cél minden esetben a kiváltó ok feltárása.

Sok krónikus állapot is gócokra vezethető vissza: autoimmun és különböző idegrendszeri betegségek, érelmeszesedés, ízületi gyulladások és bizonyos daganatos elváltozások kialakulásában is találtak ilyen összefüggést a szakemberek.

Hol lehet a góc?

Szájüreg

A szájüregben, a fogakban, a fogak körüli szövetekben megfigyelhető tünetek (például szuvas, elhalt, letört, állcsontban maradt fog, ki nem bújt bölcsességfogak okozta fájdalmak, nem megfelelő gyökérkezelés, krónikus ínygyulladás vagy a fogágy betegségei) utalhatnak gócbetegségre. Ilyenkor a fájdalom mellett a kellemetlen szájszag és a lepedékes nyelv is lehet figyelmeztető jel. Gyógymód: Fogak esetében a tömés és egyéb megtartó kezelés, végső esetben pedig a húzás, vagyis a góc teljes megszüntetése lehet a megoldás.

Női szervek

A belső női nemi szervek elváltozásait is idézheti elő gócbetegség. Fertőzések esetén rendellenes folyás, két menzesz közötti vérzés és megmagyarázhatatlan hasi fájdalmak hívhatják fel a figyelmet a gócra. Gyógymód: Leginkább kombinált antibiotikumos kúra, továbbá sebészeti beavatkozás ajánlott.

Egyéb belső szervek

Krónikus gyulladás ott is kialakulhat a szervezetben, ahol kövek vannak. A vese-, a húgy- és epehólyagnál (főleg, ha inaktív, esetleg elmeszesedett) és a prosztatánál egyéb okkal nem magyarázható hasi fájdalom mutathat elváltozásra, de tünetmentesen is jelen lehet a probléma. Gyógymód: Epehólyaggócoknál, epekő esetében az epehólyag kivétele hozhat megoldást, míg a prosztata betegségeinél antibiotikumos kezelés, illetve kövek esetén azok eltávolítása indokolt.

Fül-orr-gége

Az orrmelléküregben, az arc- és homloküregben, a középfülben, valamint az orr- és a torokmandula területén is megjelenhet fertőzés. Ennek következményeként arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás alakulhat ki, ami fejfájást és száraz köhögést is okozhat, a garatmandula tájékán pedig enyhe torokfájást észlelhetünk. Ez egy gyakori és teljesen tünetmentes góc, előfordul, hogy egy garatmandula-gyulladás mindenféle panasz nélkül fennáll. Nem árt tudni, hogy a mandula akkor is lehet góc, ha már kivették, ekkor a gyulladásos maradvány betegít meg. Gyógymód: A terápia első lépése a váladékminta- vétel, majd a tenyésztés után célzott antibiotikumos kezelés javasolt, illetve az arc és homloküregnél lehetnek olyan elváltozások (például ha nem ürül megfelelően), amikor műtéti úton szükséges beavatkozni. Hasonlóan a középfül-gyulladásnál: ha szükséges, a dobhártyába beépített kis tölcsérrel gondoskodhatunk a dobüreg szellőzéséről, ezáltal a krónikus gyulladás megszüntetéséről. A gyógyszeres kezelés eredménytelensége esetén szükségessé válhat például a garatmandula eltávolítása.

És a többi…

Előfordulhat, hogy bőrgyógyászati elváltozások jelzik a gócbetegséget: kiütések és különféle bőrbetegségek (pikkelysömör, hólyagosodással járó autoimmun bőrbetegségek) mögött is gócokat kell kutatni. Lényeges, hogy a góc ki tud váltani autoimmun betegséget, de ugyanígy a szemészeten és a reumatológusnál is felmerülhet a gócbetegség lehetősége. Olyan ízületi panaszok, fájdalmak és duzzanatok is okot adhatnak egy alapos vizsgálatra, melyek mögött nincs látható eltérés.

Előzzük meg a bajt!

Amit mindenképpen megtehetünk, az az, hogy rendszeresen eljárunk kontrollvizsgálatokra. Mivel a fogászati és fül-orr-gégészeti gócok a leggyakoribbak, jó, ha évente jelentkezünk szűrésre. Amennyiben megfázás vagy vírusos megbetegedés után maradnak tüneteink, ne hanyagoljuk el, keressünk fel szakembert. Ugyanígy a nőgyógyászati fertőzéseknél is: ha bármilyen utólagos panaszt érzékelünk, ne várjunk, járjunk utána! Mindezek mellett nem árt, ha a félbemaradt kezeléseket végigcsináljuk, és odafigyelünk arra, hogy melyik területen jelentkezik gyakran probléma.

A gócbetegeség általános tünetei
  • fáradékonyság
  • levertség
  • alvászavar
  • hőemelkedés
  • láz (akár ismeretlen eredetű, hosszan tartó láz)
  • hajhullás
  • bőrkiütések
  • allergia
  • más okkal nem magyarázható vérszegénység
  • ízületi és izomfájdalmak

Kiemelt kép: Unsplash, a cikk a Nők Lapja Egészség 2021. márciusi számában jelent meg.