Szőrszálak az anyajegyben

Szőrszálak az anyajegyben? Így szabadulj meg tőlük szakszerűen

Utánajártunk, valójában miért nőnek szőrszálak az anyajegyeinkben, hogy bajt jelez-e, mikor érdemes azonnal orvoshoz fordulnunk, és mikor távolíthatjuk el őket.
 • A bőrgyógyász elárulja, valójában miért nőnek szőrszálak az anyajegyünkben.
 • A hiedelem szerint a szőrös anyajegy akár rákot is jelezhet. De vajon mennyi ebből az igazság?
 • Így lehet megszabadulni az anyajegyből növő, kellemetlen szőrszálaktól. 

A legtöbbünkkel előfordult már, hogy a tükörbe nézve önvizsgálat közben kikandikáló szőrszálakra bukkantunk anyajegyeinkben. A jelenség nem ritka, sőt, hiszen az anyajegyek jobb esetben természetes bőrkinövések – bár a hollywoodi színésznők gyakran rajzoltatnak maguknak hamis szépségpöttyöket –, amelyek általában szabálytalanok, különbözőek és igen, akár még szőrösek is lehetnek.

A szőrös anyajegy első pillantásra aggasztónak tűnhet, de valójában teljesen normális, megléte pedig attól függ, hol található testünkön.

„Az anyajegyek normális struktúrák a bőrünkön, és általában nem akadályozzák bőrünk egyéb struktúráit” – mondja Dr. Paul Curtiss bőrgyógyász szakorvos, aki szerint testünk szőrösödő területein (tehát a tenyeret és a talpat kivéve szinte bárhol) találhatók anyajegyek, melyek természetes módon szőrt növeszthetnek. 

Mivel az anyajegyet alkotó bőrsejtek normális esetben egészségesek, a szőrnövekedés is a szokásos módon folytatódik a szóban forgó területen. A szőr növekedés közben egyszerűen áttöri az anyajegy felszínét, éppúgy, ahogy a bőrünk többi részén, tehát valójában a szőrtüsző termeli a szálat, nem maga az anyajegy. 

Az anyajegyből növő szőrszál teljesen természetes jelenség (Fotó: Canva)

A szőrös anyajegyek a bőrrák előjelei?

Az anyajegy felszínén áttörő szőrszálak jelenléte azt jelzi, hogy alatta egészséges szőrtüsző található, mely fölött valószínűleg a bőrsejtek is egészségesek, ezzel pedig meg is dőlt az a népszerű mítosz, miszerint a szőrös anyajegyek valójában a bőrrák előjelei. Tulajdonképpen az anyajegyből kikandikáló szőrszálak jelenléte épp arra utal, hogy bőrsejtjeink egészségesek, ám ez nem jelenti automatikusan azt, hogy már hátra is dőlhetünk.

A legjobb, ha több szempontból megbizonyosodunk arról, hogy nem melanómáról vagy a bőrrák egyéb típusáról van szó, ezt pedig úgy tehetjük meg a legbiztonságosabban, ha bőrünk vizsgálata során végig vesszük az egészséges anyajegy ismérveit. Dr. Paul Curtiss szerint az egyértelmű jelek a következők:

 1. egyenletes barna vagy sötét árnyalat,
 2. kerek vagy ovális alakzat,
 3. lapos vagy kiemelkedő forma,
 4. az anyajegy átmérője kevesebb, mint 6 mm.

Bizonyos kor fölött természetes, hogy egyes helyeken jobban szőrösödünk. Ebben a cikkben arról írtunk, mit kezdjünk az állon jelentkező szőrszálakkal

Így lehet megszabadulni az anyajegy szőrszálaitól

A másik gyakran hangoztatott hiedelem az anyajegyben növő szőrszálakkal kapcsolatban az, hogyha kitépjük vagy eltávolítjuk őket, akkor azzal hozzájárulunk az anyajegy sejtjeinek elrákosodásához. A szakértő szerint szerencsére ez nem így van, vagyis amennyiben kényelmetlenül érezzük magunkat, mert a szőrszál például egy, az arcunkon található anyajegyben van, nyugodtan eltávolíthatjuk.

Ha az anyajegy lapos, és a bőrünkkel szinte egyvonalban van, akkor gyanta vagy szemöldökcsipesz segítségével is megszabadulhatunk a szőrszáltól,

de a legbiztonságosabb, ha időről-időre óvatosan visszavágjuk egy kozmetikai ollóval. Magát az anyajegyet viszont kizárólag bőrgyógyász távolíthatja el rendelőben végzett eljárás keretében, mely manapság már egyszerű, viszonylag gyors beavatkozásnak minősül. 

Forduljunk orvoshoz, ha ezeket tapasztaljuk:

Miután kitértünk rá, milyen is egy egészséges anyajegy, fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, mikor érdemes azonnal orvoshoz fordulnunk. Az úgynevezett atipikus anyajegyeknél a következő figyelmeztető jeleket kell keresnünk: 

 1. szabálytalan, aszimmetrikus alakzat
 2. a környező bőrfelülettől eltérő, egyenetlen vagy csipkézett szél
 3. többféle szín, fekete, barna, rózsaszín és fehér kombinációja
 4. nagyobb méretű, mint egy ceruzaradír
 5. megváltozott textúra: érdes, pikkelyes, kérges vagy dudoros
 6. viszkető érzés, vérzés, gyors változás vagy növekedés tapasztalható

A melanóma kezdeti jelei általában egy meglévő anyajegy elváltozását vagy újabb, gyanúsnak mondható anyajegyek megjelenését jelentik, ezért

kiemelkedően fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük bőrünket, különös tekintettel az aggasztó eltérésekre.

Amennyiben több anyajegyünk van, érdemes évente részt venni bőrgyógyászati szűrésen (mégpedig dermatoszkópos anyajegyszűrésen), ugyanis egy kezdeti elváltozás szabad szemmel nem látható, és mert egy atipikus anyajegy nem feltétlenül jelenti azt, hogy rákos bőrelváltozással van dolgunk. A félreértések elkerülése érdekében konzultáljunk inkább szakemberrel, aki laboratóriumi körülmények között ad pontos diagnózist anyajegyeink egészségéről. 

A bőrápolási rutinnak fontos része a fényvédők használata, hiszen az UVA-sugárzás felelős a rákos elváltozásokért. Ebben a cikkben mindent megtalálsz, amit a napvédelemről tudnod kell.

Kiemelt kép: Canva