boldog házasság hűtlenség

Miért csalják meg a partnerüket azok is, akik boldog házasságban élnek?

A házasságtörést az egyik legfőbb kapcsolati bűnnek tartjuk. Hiszen a párunk nemcsak hozzánk hűtlen, de az egész közös életünket elárulja. Nőként úgy gondoljuk, hogy ha boldog a kapcsolat, a másiknak semmi oka kikancsintgatni belőle. Bár ilyen egyszerű lenne a helyzet!

A hűtlenségre sokféle magyarázat létezik, ezek közül az egyik legfőbb az, hogy a vétkes fél nem érezte magát boldognak az adott kapcsolatban. Ilyenkor beindul a megcsalt fél, általában a nő hibáztatása: biztos nem törődött eleget a külsejével, nem volt elég házias vagy izgalmas. Keveset volt otthon vagy éppen túl lusta volt, lefogyott vagy meghízott, unalmas lett vagy túl sokat nyüzsgött, vég nélkül sorolhatnánk.

Mintha a hűtlenségre fejét adó fél nem is lenne hibás, mintha nem ő hozta volna meg a döntést,

szinte már áldozati szerepben egyszerűen nem tehetett mást. Iszonyú káros gyakorlat ez, hiszen annak, akit megcsaltak, nemcsak az árulást kell feldolgoznia, de még azt is, hogy őt teszik egyedül felelőssé a kapcsolat megromlásáért. Pedig a helyzet közel sem ilyen egyszerű.

Nem kötelező hűtlenséggel reagálni egy boldogtalan kapcsolatra, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy még az elégedett partnerek is félrelépnek olykor.

A hűtlenség leggyakoribb oka a kísértés

A valóság az, hogy emberi lényként mindenki csupa ellentmondás, olykor egymásnak szöges ellentétben álló szükségletekkel, vágyakkal. A boldog házasságban élő nőket és férfiakat is éri kísértés. Minden új illat, mozgás, test izgalmas lehetőséget hordoz magában, egy titkot, amit felfedezhetünk.

Flörtölés közben más embernek tűnünk a partner szemében, izgalmasnak, érdekesnek, szexinek, fiatalosnak.

Sikamlós helyzetek pedig könnyen kialakulhatnak a munkahelyen, az edzőteremben és persze online is. Sajnos a technológia fejlődése épphogy egyre könnyebbé, egyszerűbbé és jobban elrejthetővé teszi a félrelépéseket.

Ha éppen te is a házasság nehézségeivel küzdesz, válassz a tabudöntő regényekből összeállított könyvajánlónkból! 

boldog házasság hűtlenség

A boldog házasságokban is előfordul hűtlenség (Kép: Getty Images)

A boldog házasság velejárója az unalom?

Akármilyen boldog is egy házasság vagy együttéléssel járó tartós kapcsolat, óhatatlan, hogy a kezdeti lángolás, szenvedély szép lassan megszelídüljön. Minden nap látjuk a másikat, vele kelünk, vele fekszünk, látjuk kócosan fogat mosni, vagy épp kiborulni vásárlás közben. Ez teljesen természetes, ugyanakkor

a megszokás és a szimbiózis sokszor megöli a szenvedélyt.

Már nincs meg az újdonság varázsa, ezért elkezdjük óhatatlanul is készpénznek venni, hogy a másik mindig ott van, mindig szeret, mindig megbecsül. Idővel pedig már nem is értékeljük olyan nagyon, hiszen tegnap is megvolt, holnap is meglesz.

Ez a helyzet könnyen teremt talajt külső kapcsolatoknak, csupán csak az izgalom megélése miatt. Ezen felül vannak olyan személyiségek, akiknek sosem elég a flört. Akiknek az önbizalma boldog kapcsolatban is alacsony marad, így folyton új megerősítésre van szükségük.

A fiatalság hajszolása

Negyven éves korunk körül, ha már sikerült egy viszonylag boldog házasságban elevickélni, közösen házat venni, megszülettek a gyerekek is, úgy érezhetjük, már mindent elértünk. Megvoltak a kötelező körök, mi jön most ezután? Az öregség? Nehéz szembenézni vele, hogy soha nem leszünk már lelkes fiatalok, és kevesebb esélyünk van beteljesíteni rég dédelgetett vágyainkat is.

Az életközepi válság nagyon könnyen szét is szakíthat kapcsolatokat,

mivel az előre menekülés, az élet, a megbecsültség iránti vágy, az újdonság izgalma nagyon erősen visz új szerelmi viszonyok irányába. Úgy érezhetjük, egy fiatalabb partner segítségével visszakapcsolódhatunk egy elveszettnek hitt, fiatalabb énrészünkhöz.

A valóság azonban általában az, hogy az időt nem lehet visszaforgatni, és pár hónap után a titkos szeretővel vagy az új baráttal, barátnővel is fellépnek ugyanazok a problémák, érkezik ugyanaz a megszokás. A lendület elapad, a test öregedése nem visszafordítható, és ugyanott találjuk magunkat, ahonnan elindultunk, csak rossz esetben egy válással a hátunk mögött.

Függőségek, feldolgozatlan traumák

Attól, hogy egy házasság boldog, még nem biztos, hogy mindkét fél teljesen egészséges is. Vannak megterhelő időszakok a munka vagy a gyerekek miatt, amikor távolabb érezzük magunktól a partnerünket. Sokan éretlen módon erre hűtlenséggel reagálnak.

Ugyanebbe az utcába vezethet az is, ha az egyik fél függőséggel küzd. Nem kell rögtön drogokra vagy alkoholra gondolni, a munkától, az okostelefonoktól vagy a gyógyszerektől éppúgy kialalkulhat addikció.

Márpedig a függőknek nem túl erős az önuralma – a párkalpcsolatban sem.

Nehéz józan döntéseket hozni, ha rendszeresen megadjuk magunkat a kísértésnek és rossz döntéseket hozunk. Hasonlóan torz módon látják a világot azok is, akik valamilyen trauma miatt poszttraumás stressz szindrómával, azaz PTSD-vel küzdenek.

Gyakran saját maguknak ártanak, saját boldogságukat lehetetlenítik el a feldolgozatlan belső feszültségek, rossz minták miatt. Eltaszítanak maguktól embereket, bezárkóznak, elérhetetlenné válnak, az önsorsrontásra vagy a figyelemelterelésre pedig kiválóan alkalmas egy viszony.

Mit tegyünk a boldog házasságért?

Nagyon sokat segít az, ha elkezdjük megtanulni és megérteni a saját működésünket. Ha rálátunk, mit miért érzünk, az hogyan válik cselekedetté. Ha feltárjuk a káros mintáinkat és megpróbálunk egészségesebb útra térni róluk. Tudatosítsd, hogy egy boldog, tartós kapcsolat maga az önellentmondás, amiben

egyszerre vágyunk izgalomra és szenvedélyre, de élveznénk a meghittség, a megszokottság nyújtotta biztonságérzetet is.

Szabadok akarunk lenni meg elkötelezettek is, szeretjük az újdonságokat, ugyanakkor szükségünk van stabilitásra, ezeket pedig sokszor egyetlen ember vagy házasság nem tudja nekünk nyújtani.

A viszony, a hűtlenség könnyű menekülőútnak tűnik, de az általában már csak a tünete, következménye a bennünk kavargó érzéseknek. A terápia, akár egyéni, akár párterápiás felállásban nagyon sokat segíthet abban, hogy értsük magunkat, a másikat, a vágyainkat és hasznos tippeket kapjunk arra, hogy tarthatjuk össze a jól működő kapcsolatunkat.

Mit gondol a hűtlenségről a szakértő? Ha a visszaeső a megcsaló, akkor sok jóra nem számíthatunk…

Kiemelt kép: Getty Images