megcsalás hűtlenség szakítás

Mit tegyünk, ha hűtlenségen kaptuk partnerünket?

Néhány jó tanács mindenkinek jól jön ilyen nehéz időkben...

„Megcsalt a párom. Most mit tegyek? Szakítsak vele? Megbocsássak? Én is csaljam meg őt? Lehet, hogy érdemes lenne inkább nem felrúgni az eddigi éltünket emiatt… De ha megbocsátok, mi garantálja, hogy nem lép félre újra és újra ezután? Lehet, hogy már nem is tisztel engem? Szeret még egyáltalán?” Sokunknak sajnos az életben legalább egyszer el kell gondolkodnia ezeken a kérdéseken…

Kétségtelen, hogy a megcsalás a legnagyobb hiba, amit bárki egy kapcsolatban elkövethet. De az is igaz, hogy nem lehetetlen felállni belőle. Amennyiben (bizonyára) hosszas gondolkodás után arra jutunk, hogy érdemes megmenteni a kapcsolatot, kövessük az alábbi tanácsokat a lehető legsikeresebb továbblépés érdekében. Egy ilyen helyzet általában sokkal mélyebb és bonyolultabb, mint amilyennek első blikkre tűnik. Épp emiatt nem érdemes elhamarkodni a döntést – ismét hangsúlyozzuk tehát, hogy a legeslegfontosabb, hogy elég időt adjunk magunknak érezni és gondolkodni ezekben az időkben.

idős pár egymástól elfordulva gondolataiba mélyed - párkapcsolat, házasság, megcsalás

Kettőtökön múlik a közös jövő (Fotó: Getty Images)

Amennyiben arra jutunk, hogy érdemes a kapcsolatot megmenteni (és ezért mindketten hajlandóak vagyunk tenni is), kövessük az alábbi tippeket!

Maradj nyugodt!

Könnyű mondani, tudjuk. Nagyon fontos azonban, hogy amennyire csak lehet, próbáljuk megőrizni hidegvérünket, ha pedig nagyon muszáj, inkább ventiláljunk másnak (családtagnak, barátnak, segítő szakembernek) csalfa párunk helyett! Egy dühből kerekedett vita csak még tovább ronthat a helyzeten, ha azonban közös célunk a helyzet jobbá tétele, mindkettőnknek erőfeszítést kell tennie ennek érdekében.

Legyél őszinte!

Akármennyire is fáj, szembe kell néznünk saját felelősségünkkel is a dologban, nevezetesen: meg kell vizsgálnunk, mit tettünk (vagy épp mit nem tettünk meg az ellen), hogy a helyzet idáig fajuljon. Bár a megcsalás sosem a becsapott fél hibája, azt érdemes ekkor is átgondolni, hogy mi juttathatta idáig a kapcsolatot – magáért a viszony megromlásáért ugyanis vélhetően mindketten felelősek vagyunk. Sokszor a megcsalás sokkal inkább egy tünet, nem pedig maga a problémát kiváltó ok – azt érdemes valahol máshol keresni.

Kérj segítséget!

…ahogyan azt már minden bizonnyal az első lépésben megtetted, mikor szóltál egy barátnődnek vagy rokonodnak. Fontos azonban, hogy amennyiben ezt nem érzed kielégítőnek, ne félj külső támogatást is kérni valamilyen segítő szakembertől! Még jobb, ha partnereddel együtt mentek el terápiába, és közös erővel kerítetek pontot az ügy végére.

Fogadd el, hogy ez valójában nem rólad szól!

Borzasztó fájdalmas, ha megcsalnak bennünket, de a legfontosabb, amit tehetünk (a saját mentális egészségünk és a kapcsolat érdekében), hogy megpróbáljuk megérteni: az egész nem rólunk szól. Persze, ahogyan azt fentebb írtuk, a kapcsolat megromlásában bizonyára nekünk is szerepünk volt, magát a megcsalást azonban nem mi követtük el. Nyilvánvalóan nagyon igazságtalan, hogy mégis nekünk fáj talán a legeslegjobban…
Ennek feldolgozásában segíthet, ha tudatosítjuk, hogy

ami történt, sokkal inkább a csalfa fél problémáiról árulkodik.

Ő hozott egy rossz döntést (ha semmi mást, választhatta volna ehelyett, hogy előbb véget vet a kapcsolatnak), mindez az ő saját maga és mások iránti tiszteletéről árulkodik. Ahogyan az is, hogy a kialakult problémát hogyan kezeli. Ez utóbbit azonban magunkra is érdemes vonatkoztatnunk: ahogyan most reagálunk, az a mi karakterünkről is sokat elárulhat, ezért is érdemes igyekeznünk azt illetően, hogy minél nyugodtabbak és megfontoltabbak tudjunk maradni ebben az igen nehéz helyzetben.

Definiáljátok újra a kapcsolatotokat!

Amennyiben arra jutottatok, hogy folytatni szeretnétek, vessétek papírra (akár szó szerint is, mint egy szerződésben), hogy milyen feltételekkel képzelitek el mindezt! Fogalmazzátok meg, mire van szükségetek egymástól és a kapcsolattól a jobb működés és a boldogabb hétköznapok érdekében!

Ehhez például minden bizonnyal elengedhetetlen lesz, hogy te, a magad részéről vállald a megbocsátást – vagy legalábbis azt, hogy nem hánytorgatod majd fel minden egyes vita alkalmával a félrelépés tényét partnerednek. Figyelem! Ezt valóban csak akkor vállald, ha hajlandó vagy betartani – a szabályok ugyanis mindenkire vonatkoznak. Abban is állapodjatok meg, hogy ezeknek esetleges megszegése milyen következményekkel járhat…

Tekintsetek a megcsalásra úgy, mint egy közösen megugrandó akadályra!

Nem vicc, komolyan mondjuk! Hiszen, ha a párkapcsolatra (házasságra) valóban úgy gondolunk, mint egy közös vállalkozásra, akkor tudjuk, hogy a hibákat és problémákat együtt kell megoldanunk. „Mit csináltunk rosszul? Hol rontottuk el?” – amennyiben képesek vagytok így beszélgetni a megcsalásról, sokkal előrébb juthattok, és valóban megerősödhet a kapcsolatotok.

Ha tudtok már (persze csak némi idő elteltével) úgy visszagondolni erre az egészre, mint egy nehéz időszakra, melyen sikeresen jutottatok át együtt, tényleg fényes jövő állhat még előttetek. De ehhez mindkettőtöknek nagyon sokat kell tennie.

Te hiszel egyáltalán a monogámiában? Képzeld, az egyik generáció sokkal szkeptikusabb ebben a többinél. Kattints ide, hogy megtudd, melyik!

Kiemelt kép: Canva