aggodas-karos-hatasai

Sokat aggódsz? Ilyen károkat okozhat a szervezetednek

Néha észre sem vesszük, hogy a sok aggódás milyen veszélyes spirálba hajszol bennünket.
  • Az egész szervezetnek káros az állandó félelemben élés, aggódás.
  • Ha tartósan aggódsz bizonyos dolgok miatt, már szorongássá válik. Ez ellen is adunk tippeket.
  • A folyamatos szorongás megnöveli a bizonyos betegségek kockázatát.

Sokan észre sem veszik, hogy a gondolataik közé egyre több negatív, káros sejtelem, félelem férkőzik be. Hajlamosak vagyunk túlgondolni a dolgokat, jövőbeli dolgokért aggódni feleslegesen, ami hosszú távon folyamatos stresszben tart bennünket.

A sok aggódás pedig tartós szorongássá válhat, amivel nem mindenki tud orvosi segítség nélkül megküzdeni. Ha úgy érzed, eluralkodnak rajtad a negatív gondolatok, mindig aggódsz valamiért, akkor előbb-utóbb testi tüneteid is lehetnek. Ilyen esetben a cikk végén található tippjeink közül fokozatosan vezess be néhányat. Ha ez sem elég hatásos, kérj orvostól, pszichológustól segítséget!

Így hat a szervezetedre, ha sokat aggódsz

A vegetatív idegrendszer működésére nagy hatással lehet az aggodalmaskodás. Ez a rendszer irányítja a szív ritmusát, a bél perisztaltikáját, a légzés mélységét, az erek tágasságát és az izzadás mértékét is. A túlzott feszültség, aggódás hatására megnövekedhet a stresszhormonok termelődése a szervezetben, ez pedig felgyorsíthatja a légzést, a szívverést, megemelheti a vércukor-szintet, valamint több vért pumpálhat a karokba és lábakba.

aggodas-karos-hatasai

Aggódás: Nem a körömrágás az aggódás a legártalmasabb mellékhatása (Fotó: Getty Images)

Mindez hosszú távon negatívan hat a szívre, az erekre és az izmokra is.

Meglepő, de ez a 3 tényező is hajlamosíthat szorongásra, aggodalmaskodásra.

Szív

A hosszú távú szorongás hajlamosabbá tehet a magas vérnyomásra, ez pedig rossz a szívnek, ugyanis megnöveli a szívroham, valamint a stroke kialakulásának esélyét is. A feszültség miatt a szív gyorsabban és erősebben ver, amitől hosszú távon begyulladhatnak az erek, illetve megvastagodhatnak, megkeményedhetnek az artériák falai.

Vércukor

Amikor aggodalmaskodunk, a működésbe lépő stresszhormonok megemelik a vércukor-szintet is. Ez cukorbetegek, túlsúlyosak számára hosszú távon ártalmas lehet, és akár vesebetegség kialakulását is okozhatja.

Immunrendszer

Az állandó aggodalom meggyengítheti a szervezet védekezőképességét is. Ilyenkor kevésbé leszünk ellenállóak a vírusokkal szemben, könnyebben megfázunk, de gyakrabban jön ki a herpeszünk is. Ráadásul a szorongás szintén okozhat alvászavart, az alváshiány pedig tovább rontja szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát.

Gyomor

Vannak, akiknél a szorongás komoly emésztőrendszeri tüneteket okoz, például hasmenést, hányingert, akár hányást is. Ezek mellett akár különböző gyomorpanaszok is felléphetnek. Az emésztési problémák az első árulkodó pszichoszomatikus szorongási tünetek között szerepelnek, úgyhogy ha ilyen panaszod van, mindenképp vedd komoly jelzésnek!

Ezt teheted aggódás ellen

„Nyugodj meg, attól megnyugszol” – mondanánk, ha viccelni szeretnénk. De valójában ennél sokkal hasznosabb tanácsokat hozunk folyamatos aggódás ellen:

  • Amennyiben épp emészt az aggodalom, próbáld meg kizökkenteni magadat! Ehhez remek segítőtársad lesz a tested. Állj fel, esetleg ugrálj egyet-kettőt (tényleg, nem viccelünk), vegyél néhány mély lélegzetet! Ha teheted, sétálj egy nagyot, vagy tegyél be egy jó zenét és táncolj. Hidd el, ezek az apróságok rengeteget változtathatnak a nehéz helyzeteden!
  • Próbálj meg arra fókuszálni, hogy mi sülhet el jól a következő néhány napodban! Sorold fel ezeket a konkrétumokat (baráti találkozó, sporttevékenység, családi ebéd)!
  • Keresd az örömet hozó tevékenységeket, fixen szánj heti néhány órát a hobbidra, legyél sokat a szabadban és mozogj rendszeresen, társasozz a barátaiddal!
  • Próbáld reálisan látni a helyzetet! Tedd fel a kérdést aggodalmaskodásod tárgyával kapcsolatban: „Mit fog ez számítani egy év múlva? Vagy akár csak egyetlen hónap, hét, nap múlva?”
  • A tökéletesség hajszolása nemcsak felesleges, káros is: szorongással és bizonytalansággal tölti meg az elmédet. Nem várja el senki, hogy makulátlan legyél. Erre mindig emlékeztesd magad!
  • Kudarc helyett próbáld meg meglátni a fejlődés lehetőségét egy-egy nehéz helyzetben!
  • Tudatosítsd magadban, hogy a jövő nem megjósolható! Nagyon sok energiát, időt vesz el az aggódás olyan dolgoktól, amik örömet okozhatnának neked.

Ha már beütött a baj, akkor néhány hasznos technikával csillapíthatod az aggodalmaskodást.

Kiemelt kép: Getty Images