Ezt az 5 kérdést, tegyük fel magunknak, ha hajlamosak vagyunk túlgondolni a dolgokat

A szorongó emberek általában sokat hezitálnak egy döntés meghozatala előtt, legtöbbször feleslegesen, mivel a gyors reakciók is hozhatnak jó dolgokat. Ha legközelebb válaszút elé érkezünk, mielőtt nagyon belemennénk a helyzet analizálásába, tegyük fel magunknak a következő önreflexiós kérdéseket, amelyek segítenek a gyorsabb döntés meghozatalában.

Mikor fordult velünk elő utoljára olyan, hogy gyors döntést hoztunk és az jól is sült el?

Például amikor megleptük magunkat valamivel, ami később nagyon hasznosnak bizonyult vagy, amikor gondolkodás nélkül igent mondtunk egy utazásra, vagy programra és ezzel egy fantasztikus kalandban lehetett részünk.

Most gondoljunk arra a kedvenc szerzeményünkre, amit csak hosszas gondolkodás után vásároltunk meg… Ugyanúgy tudtunk neki örülni?

Ez az első kérdés alternatívája vagy kifordítása, ami teljesen más megvilágításba helyezheti a túlgondolás szükségszerűségét a szorongó emberekben.

Kerültünk már olyan helyzetbe, amikor hirtelen cselekedtünk, de mégis jobb volt túlesni rajta, mint halogatni és azon gondolkodni, hogy megtegyük-e?

Íme, egy személyes példa: ezen a héten végre írtam egy e-mailt annak a régi ismerősömnek, akivel körülbelül már egy hónapja szerettem volna felvenni a kapcsolatot. Sajnos nem válaszolt még, de akkor is örülök, hogy megtettem, mert ha nem teszem meg, még most is azon törném a fejem, hogy írnom kéne neki.

Mi volt a legutóbbi olyan sikerélményünk, amikor nem voltunk biztosak a döntésünkben?

Melyik volt az az alkalom, amikor bizonytalanul vágtunk bele valamibe, és a végeredmény csodálatos lett? A tény, hogy bele tudtunk vágni valami olyan dologba, amiben nem voltunk 100%-ig biztosak, és végül fantasztikusan alakult, azt jelenti, hogy képesek vagyunk döntést hozni anélkül, hogy előtte napokig gondolkodnánk rajta.

Ha nem gondolnánk túl minden egyes döntésünket, akkor a megspórolt energiánkat és időnket mivel töltenénk ki?

Mi az a tevékenység, amit jobban szeretünk csinálni, mint a folytonos agyalás? Ha imádunk merengeni, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogyan változtathatunk a gondolkodásmódunkon: kezdjünk el új dolgokat tanulni, vagy találjunk ki magunknak egy új hobbit. Ez sokkal szórakoztatóbb, mint a legkisebb problémákat is felfújni és azon törni a fejünket, hogy mi lehetne a következő jó lépés.

Fotó: Thinkstock

(psychologytoday.com)