A munkamániásoknak minden másodlagos a munkán kívül, még önmaguk is.
  • A munkavállalók 7-8%-át érintheti a munkafüggőség.
  • Sokan azt hiszik, hogy a munkamánia hasznos függőség, pedig ez az állapot ártalmas.
  • Meglepő, de a munkamániások általában egyáltalán nem élvezik a munkájukat.

A 21. század technikai vívmányainak köszönhetően mindig elérhetőek vagyunk, bármikor tudunk reagálni e-mailekre, ellenőrizhetjük a munkafolyamatok aktuális állapotát, emiatt pedig a kontroll és a stressz folyamatos. Az okostelefonok és az internetelérés miatt egyre többen dolgozunk munkaidőn kívül, és a munkafüggőség sokak számára komoly problémává vált.

Az ELTE egyik kutatásából kiderül, hogy Magyarországon a munkavállalók 7-8%-a lehet munkamániás, de persze ezt nehéz ilyen pontosan meghatározni, vannak azonban olyan jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki túl sokat dolgozik.

Mennyi a túl sok? Nem feltétlen órákban mérhető, inkább az határozza meg, mennyi mindenről mond le a munkamániás, hogy a feladatait ellássa. Az is szempont, hogy a túlórázás mennyire okoz a munkafüggőnek örömet. Mert vannak olyan szakmák, amelyeknél rengeteg a túlóra, de ha azt élvezi az illető, és képes a szabadidejében kikapcsolódni, akkor másképp kell kalkulálnunk.

A munkamánia jelei

Ha a következő 10 intő jel közül legalább kettő igaz rád, akkor muszáj elgondolkodnod azon, hogy felállíts egy másik prioritási sorrendet az életedben. Ha ez egyedül nem megy, kérj szakembertől tanácsot! Rengeteg coach és pszichológus foglalkozik azzal, hogy az egészséges munka-magánélet egyensúlyt segítsen beállítani. Vagy ha ez nem megy, még mindig van idő karriert váltani, és így lehet olyan munkád, amit élvezel is, és magánéleted is lesz mellette.

Amennyiben huzamosabb ideig nem találod meg az egyensúlyt, akkor kiéghetsz és más mentális problémáid is lehetnek.

munkamánia-jelek

Ha szabadságod alatt és hétvégén is mindig dolgozol, akkor számolnod kell a kiégés veszélyével! (Kép: Getty Images)

1. Elhanyagolod a kapcsolataidat

Annyira sok időt szentelsz a munkádra, hogy sem időd, sem energiád nincs arra, hogy a családi és baráti kapcsolataidat ápold, sőt a párkapcsolatodat is hagyod tönkremenni. Szorosan ehhez kapcsolódik a következő intő jel, hogy munkamániás vagy.

2. Hazudsz a szeretteidnek

Nem mondasz igazat arról, mennyit dolgoztál, hogy nem ettél rendesen, hogy nem érzed jól magad. Nem szeretnéd, hogy aggódjanak a munkamániád miatt, és ezért hazugságspirálba kerülsz. Ennél a pontnál már valószínűleg tudatosult benned, hogy a függőséged nem tesz jót neked, hiszen képes vagy hazudni is a káros életmódod védelmében. 

Ha igazat mondanál, azzal beismernéd, hogy munkamániás vagy, és nem tesz jót neked az állandó túlórázás.

3. Félvállról veszed a jóllétedet

Az előremenetelünk és a céljaink elérése is fontos az életben, de a lelki és fizikai jóllétünk még értékesebb. Ha kihagysz étkezéseket, nem alszol legalább 6-7 órát naponta, és akár a tisztálkodásról is lemondasz, hogy több feladatot tudj elvégezni, akkor már biztosan második helyre került nálad az öngonoskodás, és az első természetesen a munka.

4. Önbizalom vs. munkamánia

Az önbecsülés és az önérvényesítés elsősorban a munkahelyi sikereidből fakad. Ahogy nem mennek jól a dolgok a munkában, drámain romlik az általános véleményed önmagadról. Ebből az is következik, hogy minden örömöd a munkahelyi sikeredből fakad, a magánéletedben pedig egyre kevésbé érzed magad majd magabiztosnak, és ez intimitási, párkapcsolati problémákhoz vezethet.

5. Nem figyelsz a megjelenésedre

Amennyire kimagasló teljesítmény nyújtasz a munkádban, annál kevésbé figyelsz arra, hogy a megjelenésed is kifogástalan legyen. Ez természetes, hiszen minden energiádat a meló viszi el. Ha előfordul, hogy nem az évszaknak megfelelően öltözködsz, nem vasalod, mosod ki a ruháidat, vagy mondjuk télen nem veszel kabátot, mind-mind figyelmeztető jel lehet.

6. Te érkezel elsőként és mész haza utoljára

Vegyünk példának egy egyhónapos ciklust: számold össze, hányszor voltál te az első munkahelyre érkező, és az utolsó, aki elhagyja azt. Ha általában te vagy a „kulcsos ember”, aki nyit és zár, akkor munkafüggő vagy. Persze más a helyzet, ha túl sok munkával áraszt el a felettesed, de ez sem egy ideális állapot, és annak is ideje véget vetni.

7. Rettegés a hibázástól, sikertelenségtől

Ha állandóan szorongsz a teljesítményed miatt, vagy a kudarctól való félelem miatt túlórázol, az azt jelentheti, hogy munkamániássá váltál. Az állandó szorongás biztosan nem tesz jót a mentális egészségednek, úgyhogy próbálj meg egy stresszes nap után olyan elfoglaltságot találni, ami kikapcsol, ellazít, elvonja a figyelmedet.

8. Elvállalsz mindent

Te vagy az a kolléga, akinél mindig a legtöbb projekt fut? Minden plusz munkát te vállalsz el? Akkor te vagy multitasking mintaképe – és valószínűleg a munkamániásoké is!

9. Munkafüggők észjárása

Mindig, de tényleg mindig a feladataidon jár az eszed? Autót vezetsz, társasozol a barátaiddal, moziban ülsz vagy a szerelmeddel vacsorázol, de te mégis a munkán agyalsz, vagyis a munkád az első, minden más kevésbé fontos.

10. Nyaralás sincs munka nélkül

Ha nem emlékszel, mikor voltál utoljára úgy nyaralni, vagy akár csak pár napra wellnesselni, síelni, hogy ne vittél volna a munkád miatt számítógépet, vagy ne csüngtél volna órákat a telefonodon, akkor nagyobb a gond, mint sejtetted, mert munkafüggő lettél!

A munkafüggőség nem fenyeget, de mégsem érzel erőt és kedvet a munkádhoz? Akkor valószínűleg a kiégés szélén állsz. Kattints egy régebbi írásunkra, amiből kiderül, melyek a burnout szindróma jelei!

Kiemelt kép: Getty Images