passzív agresszív kommunikáció őszinteség viselkedés

Hat passzív-agresszív kifejezés, amit valószínűleg te is használsz

A passzív-agresszív viselkedés olyan viselkedés, amely látszólag ártalmatlan, véletlen vagy semleges, de a mélyben agresszió húzódik. A teljes őszinteség persze riasztó lehet, pedig mindenképpen jobban járunk vele.
  • A passzív-agresszív egy alattomos viselkedési forma, gyakran fel sem ismerjük.
  • A passzív-agresszív személy akkor is azt állítja, hogy jól van, ha látszólag nincs rendben.
  • Ismerd fel te is, ha passzív-agresszív vagy, és próbálj hatékonyan kommunikálni!

„Láttam, hogy elmosogattál, meg is lepődtem.” Ismerősen hangzik? Nem kell körmönfont mondatokra, kifinomult szavakra gondolni, amikor a passzív-agresszív személy szótárából akarunk idézni. Elég egyetlen rövid szó, és megbénul a kommunikációs tér.

Azért se ismerjük fel könnyedén ezt az alattomos viselkedési formát, mert ott van a mindennapi interakciókban: reggel a konyhában, bent az irodában, este a moziban. Nagyon rossz érzéseket hagy hátra, és még kellemetlenebb, ha minket kapnak rajta.

Milyen a passzív-agresszív kommunikáció?

Passzív-agresszív viselkedésnél kerüljük a nyílt kommunikációt, és a negatív érzelmeinket passzív módon fejezzük ki. Például mérgesek vagyunk a férjünkre, és ahelyett, hogy elmondanánk neki, mit érzünk, véletlenül elfelejtjük elhozni a másnapi ingét a tisztítóból. A rossz szándékot persze könnyedén letagadhatjuk, de legbelül pontosan tudjuk, hogy így fejeztük ki frusztrációnkat egy korábbi viselkedése miatt.

Sokan jellemzően védekező mechanizmusra hivatkoznak, ha passzív-agresszív viselkedésen kapják őket, ám

fontos tudatosítani, hogy azzal nem védjük meg magunkat a potenciális fájdalomtól, ha nem beszélünk őszintén az érzéseinkről.

Különösen azok hajlamosak passzív-agresszív viselkedésre, akik konfliktuskerülők, hárítják az őszinte kommunikációt, vagy nincs elég önbizalmuk. Mivel a valódi érzelmek kifejezése nehéz vagy kényelmetlen tud lenni, ezzel a magatartással elkerülhető a közvetlen konfrontáció. Nem kell feltárni az igazi gondolatokat, ami komfortosnak tűnhet, a másik félre azonban destruktív hatása van.

toxikus párkapcsolat gaslighting szerelem erőszak

Érdemes őszintén beszélni, még ha kényelmetlen, akkor is (Illusztráció: Getty Images)

Az alábbi kifejezések a passzív-agresszív személyiség tipikus mondatai. Ha magadra ismersz, ideje elgondolkodnod azon, hogy miképp javíthatnád hatékonyan a kommunikációdat a többiekkel.

1. Jó neked

Amikor úgy örülünk a másik sikerének, hogy abban nincs köszönet. Gyakran irigység húzódik a háttérben, például két munkatársnál, akik ugyanazon a projekten dolgoznak, de csak egyikük kap dicséretet vagy díjazást. Ilyenkor egyszerre örvendezünk a másik sikere miatt, és közben bosszankodunk saját helyzetünkön. A maró gúny helyett próbáljunk őszintén gratulálni.

2. Nincs semmi gond

Klasszikus passzív-agresszív mondat, amikor azt mondjuk, hogy minden rendben, közben pedig belülről rág minket a düh.

Ilyenkor abban bízunk, hogy valaki majd felfigyel az állapotunkra, de ahelyett, hogy segítséget kérnénk vagy csak egy kis figyelmet, teszteljük a másikat, hogy miképp reagál.

Itt is hatékonyabb az őszinte beszéd, mondjuk el nyugodtan az érzéseinket, még ha negatívak is.

3. Sajnálom, hogy így érzel

Párkapcsolati viták örök kedvence, amelyről szakértők sora állította, hogy bár annak tűnhet, ez nem egy őszinte bocsánatkérés. Az így érzel kifejezéssel passzív-agresszív módon a másikra hárítjuk a felelősséget, ahelyett, hogy azt mi vállalnánk. Mintha azt mondanánk: „tartom magam ahhoz, amit mondtam, és sajnálom, hogy ez a reakciód, de ez a te problémád.” Mondjuk azt helyette inkább, „sajnálom, hogy megbántottalak”.

4. Ha te mondod

Rég bevált fegyver, főleg vitáknál, amikor úgy érezzük, hogy szorul a hurok. Ez azt fejezi ki, hogy az illető véleménye nem számít, és egyébként se akarjuk folytatni a beszélgetést. Ha a másik igen, az legyen az ő baja, minket már nem érdekelnek a továbbiak. Inkább érveljünk vagy kérjünk érthetőbb magyarázatot a másik gondolataira.

5. Mindegy

Hányszor halljuk ezt nap mint nap! És vajon mi hányszor használjuk? A passzív-agresszív személyiség egyik kedvenc kifejezése, amikor sikertelenül próbál valakit meggyőzni az igazáról. Ahelyett, hogy a probléma mélyére ásna, az első kényelmetlenségnél bedobja a törülközőt. Félreértéseknél, egymás mellett elbeszéléseknél használják leginkább a mindegy szót, amikor az időigényesebb kompromisszum keresése helyett elvágjuk a kommunikációt.

6. Túl érzékeny vagy

A kegyelemdöfés, amivel nem csupán megbántjuk a másik érzéseit, de ráterheljük az egész szituációt. Hogy mert érzelmileg reagálni a mi tettünkre. Mintha azt mondanánk: „miért vagy ilyen nehézkes, hogy nem tudod kezelni a fájdalmat?” A tisztelet és az empátia ezúttal is tökéletes kombináció lehet, mondjuk azt: „látom, hogy megbántottalak és sajnálom. Szeretném megérteni az érzéseid, hogy ne forduljon elő még egyszer.”

Noha a teljes őszinteség nagyon riasztó tud lenni, legközelebb, amikor valamelyik ártatlannak tűnő passzív-agresszív kifejezést használnád, számolj el magadban ötig. Még ha nem is akarod feltárni lelked mélyrétegeit az adott helyzetben, mindig egyenesebb a valódi érzéseinkről beszélni. Akkor is, ha feszengünk tőle, akkor is, ha mérgesek vagyunk. Egy igazi kapcsolódás olykor nehéz beszélgetéseket igényel, de hosszabb távon mind jól járunk vele.

Emailezési szokásaink is árulkodnak a passzív-agresszív viselkedésről.

Kiemelt kép: Getty Images