Hatlépéses útmutató a passzív-agresszív emberek kezeléséhez

Az emberi erőszak gyakran egészen kicsi, szinte észrevehetetlen formákban is megnyilvánul, amik képesek megkeseríteni mások életét. A passzív-agresszió éppen ezért veszélyes, és ezért érdemes róla minél több dolgot megtudni.

Mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, akinek a viselkedésére nem lehetett ugyan egyértelműen rásütni az erőszakosságot, ám nagyon sok kellemetlen percet okozott a környezetében élőknek. A passzív-agresszió éppen azért alattomos, mert szinte alig lehet felismerni, gyakran keverjük más viselkedésformákkal. Pedig, ha időben tudatosítjuk magunkban, mivel, illetve kivel is van dolgunk valójában, sokkal könnyebben tudjuk kezelni az illetőt, sok szívfájdalomtól és stressztől megkímélve magunkat. De lássuk csak, mik is a passzív-agresszió megnyilvánulási formái:

  • Gúny
  • Az intimitás visszatartása
  • A csend büntetésként való kezelése
  • A dicséret visszatartása
  • Túlzott kritikusság
  • Szabotázs
  • Állandó késés
  • Nem teljesíti a kéréseket

És ahogy kezelhetjük a passzív-agresszív embereket:

Ismerjük fel, ha passzív-agresszív személlyel van dolgunk

Egy kapcsolat elején – legyen az szerelmi, baráti vagy akár munkakapcsolat – a passzív-agresszió jeleit könnyű figyelmen kívül hagyni, elbagatellizálni. Hajlamosak vagyunk azt hinni, vagy inkább azzal nyugtatni magunkat, hogy olyan egyszeri viselkedésről van szó, ami nem fog megismétlődni. Pedig érdemes minden jelre odafigyelni, megvizsgálni, hogyan viselkedik a szóban forgó személy a családtagjaival, a kollégáival, hogyan beszél a volt kapcsolatáról. Miután egyértelműen felismertük a passzív-agresszív viselkedés jeleit, már csak azt kell eldöntenünk, szeretnénk-e további kapcsolatot fenntartani egy ilyen emberrel.

Térképezzük fel a viselkedés hátterét

Nem a mi dolgunk, hogy megváltoztassuk a passzív-agresszív embert, de, ha lehetőségünk van rá, ismerjük meg, mi húzódik a tettei hátterében, hiszen így könnyebben tudjuk kezelni. Az ilyen ember múltja ugyanis fontos információkat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mi válthatta ki a személyiség ilyen irányú alakulását. Tegyünk fel célzott kérdéseket, hogy megismerjük a benne rejlő harag és düh hátterét. A passzív-agresszív viselkedés ugyanis gyakran akkor jelentkezik, amikor az illető erőtlennek és tehetetlennek érzi magát egy kihívásokkal teli környezetben. A félelemtől pedig, hogy újra ledominálják, egy olyan túlélési formát fejleszt ki, amivel megakadályozhatja, hogy ismét áldozat lehessen.

Kezeljük a helyén az ellenségességet

Ne engedjük, hogy megtévesszen a passzív-agresszív ember sok esetben mézes-mázas viselkedése, emögött ugyanis valójában ellenségesség rejlik. Ha ezt felismerjük és tudatosítjuk, akkor a helyén tudjuk majd kezelni, és talán nem visel meg annyira a viselkedése.

Állítsunk fel limiteket és tartsuk be őket

Tudatosítsuk magunkban, hogy nem vagyunk hajlandóak elviselni a passzív-agresszív ember bánásmódját. Erősítsük meg magunkat, legyünk határozottak, tegyük világossá, hogy nem akarjuk mi megfizetni a másik viselkedésének az árát.

Mindig pontosan fogalmazzunk, ne általánosítsunk

Ha egy passzív-agresszív emberrel állunk szemben, fontos, hogy nagyon világosan fogalmazzunk és pontosan tisztázzuk a vitás kérdéseket. Az általánosítás nem segít, könnyen konfrontálódhatunk, ha globális kifejezéseket használunk akkor, ha ki akarjuk fejezni a nemtetszésünket.

Gyakoroljuk az asszertív kommunikációt

Felejtsük el a túlzottan agresszív, illetve a teljesen passzív viselkedést is, ha passzív-agresszív emberrel állunk szemben. A leghatékonyabb módja annak, hogy dűlőre jussunk vele, ha magabiztosak és együttműködőek vagyunk, a probléma megoldására fókuszálunk. Fontos, hogy meghallgassuk a másikat, figyelembe vegyük a mondanivalóját és az érzéseit, de tudassuk vele, hogy ettől még nem kell, hogy egyetértsünk.

Még több pszichológiai témájú cikket találtok a Nők Lapja Psziché magazin lapszámaiban.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(huffingtonpost.com, psychologytoday.com)