jó viszony pszichológia

Ez a trükkje! Így jöhetsz ki bárkivel a pszichológusok szerint

A legjellemzőbb személyiségtípusokat vesszük sorra.

Életünk szinte minden napján kapcsolatba kerülünk másokkal, legyen szó munkáról vagy magánéletről, ha pedig nyitott szemmel járunk, akaratlanul is felismerhetünk tipikus karaktereket magunk körül. Jó esetben nem kell hozzá különösebb erőfeszítés, hogy udvariasan társalogjunk valakivel, rosszabb esetben azonban ez a valaki azon túl, hogy jellegzetes, nem is olyan egyszerű eset, mi pedig ott maradunk védtelenül egy kellemetlennek ígérkező beszélgetésben.

Ám nem akkor, ha időben felvérteztük magunkat némi társalgási tudással, mely mögött biztosítékként ott van a pszichológia, pontosabban néhány hatékony trükk, mely segít jól bánni még a legbosszantóbb személyiségekkel is. 

Aki folyton panaszkodik

Mind ismerjük ezt az embertípust, akiből bár könnyű viccet csinálni, sajnos a valóságban egyáltalán nem támad kedvünk nevetni a társaságában. Miközben más emberekkel sokkal rosszabb dolgok történnek, ő úgy gondolja, az élet igazából vele a legigazságtalanabb, ezért minden apróságon fennakad, ami csak az útjába kerül. Amennyiben muszáj vele együttműködnünk, a szakértők szerint az a legjobb megoldás, ha a szokásosnál is nagyobb empátiával kezeljük, és hagyjuk, hogy azt gondolja, nála van az irányítás. Engedjük, hogy beszéljen a problémáiról, majd kérdőjelezzük meg azt pozitív dolgokra irányuló kérdésekkel, például, hogy mit tekint jónak az életében. A kedvesség midnig segít felülemelkedni a szőrszálhasogatáson. 

 

Aki mindenre rácáfol

Te azt mondod, hogy A, de ő biztos, hogy B-t mond, vagy ami még rosszabb, ezen belül is csak a negatívra koncentrál. Szép napunk van, de túlságosan meleg, fantasztikus volt a színdarab, csak ne lettek volna olyan sokan, vagyis bármit említesz, ő biztos, hogy megtalálja benne az ellentmondás lehetőségét, és meg is ragadja azt. A pszichológusok szerint ennek a típusú személyiségnek lételeme a vitatkozás, ezért próbáljuk ki, hogy egy-egy kisebb dologban kijelentjük, egyetértünk vele, vagy kifejezésre juttatjuk, hogy megértjük álláspontját. De kérdezhetjük arról is, hogyan jutott az adott következtetésre, ezt követően pedig váltsunk témát, így kiterelhetjük a szokásos versengő medréből az illető berögzült gondolkodásmódját. 

jó viszony pszichológia

Fotó: Getty Images

Aki csak magáról beszél

Kiöntötted a szíved, de értő figyelem vagy tanács helyett egy újabb történetet kell meghallgatnod a másik tapasztalásáról? Ha ismerős ez, akkor valószínűleg olyasvalakivel van dolgod, aki bűntudat nélkül helyezi magát a középpontba bármilyen helyzetben.

A szakértők csak történetlopóként emlegetik, aki egyetlen mondatot sem hagy végigmondani anélkül, hogy ne kapcsolná hozzá a saját élményeit, melyek garantáltan felülmúlják azt, amit te átéltél.

Legközelebb, ha azon kapod magad, hogy egyetlen mondatot sem tudtál befejezni, kezdd azzal, hogy kimeríted a másik fecsegési igényét konkrét kérdésekkel, majd amikor az illető kifogyott a mondanivalóból, folytasd azzal, hogy neked is van egy sztorid a számára. Így végül tiéd lehet az utolsó szó.

A telefonfüggő

 

Talán manapság ezzel a karakterrel találkozhatunk a leggyakrabban, pedig kevés tiszteletlenebb dolog van annál, mint amikor valaki a képernyőt görgeti ahelyett, hogy odafigyelne arra, amit mondani próbálunk. Ezzel öntudatlanul azt sugallja, a beszélgetés, és vele együtt mi sem vagyunk fontosabbak a világhálón zajló eseményeknél, ami teljes joggal vált ki dühöt belőlünk, pedig valójában ez az egész nem is rólunk szól. Ahelyett, hogy elhamarkodottan ítélkeznénk, fogalmazzunk meg inkább érdeklődő kérdéseket, például, hogy mi az, ami ennyire leköti a figyelmét a telefonon. Amennyiben nem csupán elteszi a készüléket, hanem be is avat az adott témába, kezdeményezzünk arról egy beszélgetést, hangsúlyozva, hogy a telefont most inkább felejtsük el egy kis időre.

Aki mindig túloz

Az önmagukról beszélők kistestvérei ők, akik minden esetben túllicitálják az általad mondottakat, és nem restek drámaian kiszínezni a valóságot. Bármit is osszanak meg veled, az garantáltan olyan, amit még nem hallottál, ezért meg se próbáld összehasonlítani a korábbi élményeiddel. A túlzások azt a célt szolgálják, hogy folyamatosan a figyelem középpontjában maradhassanak, ám ez egy idő után fárasztó a környezetük számára, mégsem az a legjobb megoldás, ha teljesen megszakítjuk velük a kapcsolatot. Ehelyett húzzunk inkább világos határokat, és adjuk a másik tudtára, minden extra körítés nélkül is megajándékozzuk figyelmünkkel, persze mindezt ésszerű, kevésbé drámai keretek között. 

A passzív-agresszív

Ezesetben valaki egyszerre riválisként és barátként is jelen van az életünkben, az állandó ingadozások miatt azonban sosem tudhatod, épp melyik kerekedik felül. Hétköznapi nyelven csak passzív-agresszív személyiségként gondolunk az ilyen típusú emberekre, akik gyakran negatívan reagálnak tetteinkre, és alulértékelik sikereinket, csakhogy ők kevésbé érezzék magukat rosszul a bőrükben. Úgy kezelhetjük őket a legjobban, ha megtanuljuk beazonosítani az alaptalan ítéletet, és távol tartjuk magunktól az ezzel kapcsolatos rossz érzéseket. Ha viszont idővel szeretnénk változtatni ezen a mérgező dinamikán, akkor vegyük fel a kesztyűt, és ássunk mélyebbre, ahol valószínűleg bizonytalanságot találunk majd, melyről egy barátságban mindenképp beszélni kell. 

Először találkozol valakivel, akire szeretnél jó benyomást tenni? Tudd meg, melyik az a 3 dolog, melyről az emberek azonnal megítélnek az első alkalommal. 

Kiemelt kép: Getty Images