mentalis-egeszseg-munkahely

Beszélhetünk mentális problémáinkról a munkahelyen?

A lelki állapotunk ecsetelése a munkahelyen még mindig megbélyegzésre adhat okot. Beszéljünk vagy hallgassunk róla?
  • Rémisztő érzés a mentális egészségünkről beszélni a főnökkel.
  • A többség küzd valamilyen lelki problémával, ezért elkerülhetetlen, hogy előhozzuk a témát.
  • Adunk néhány tippet, hogy kényelmesebb legyen ez a diskurzus.

Miközben természetes, hogy influenzával otthon maradunk, lelki problémával már nem mindig mehetünk betegszabadságra. A mentális egészség munkahelyi tabuja makacsul tartja magát. Ha az ember nem minimum Selena Gomez vagy Harry herceg, nem valószínű, hogy kitárulkozik depressziójáról vagy szorongásáról. Főleg nem az irodában.

Nem akarom megrémíteni se a kollégákat, se a főnökömet – hangzik a legáltalánosabb érv, hogy miért nem hozakodunk elő lelki bajainkkal. Noha mindenkinek jogában áll rosszul lenni, valójában se a kiégés, se a depresszió, se a szorongás nem éri el azt az ingerküszöböt, hogy a munkáltatók nagy általánosságban foglalkozzanak vele. Pedig egy összeomlás legalább olyan riasztó, mint egy fulladásos köhögés.

A mentális egészség a legtöbb helyen ma sem munkahely-kompatibilis téma. Munkavállalóként azt feltételezzük, hogy nem vesznek minket komolyan, ha holmi hangulatzavar miatt szabadságra megyünk. Úgy véljük, ez olyan stigmát jelent, amivel oldalvonalra kerülünk, ahonnét nincs visszaút. A törékeny ember nem jó munkaerő, tehát csendben kezelni kell a lelki nyűgöket – gondolhatjuk.

Viszont a mentális problémákat, ha már semmi másért, legalább azért fontos lenne komolyan vennünk, mert akár súlyos fizikai tüneteket is okozhatnak. Fontos időben nyakon csípni őket – és nem csak azért, hogy bejárhassunk dolgozni.

Tény, hogy az anyagi ellehetetlenülés és a helyettesíthetőség érzése óriási nyomást jelent, de saját testi-lelki épségünk kellene, hogy a legfontosabb tényező legyen ilyen esetekben is. Aki például egy online értekezlet után zokogásban tör ki, az biztos lehet benne, hogy erről beszélnie kellene a munkahelyén.

Máséról lehet, a sajátomról nem

Habár vannak biztató jelek, hogy lehet beszélni a problémáinkról, megoszlanak a vélemények attól függően, hogy kinek a bajáról van szó. Egy nemrég végzett amerikai kutatás szerint a dolgozók többsége igényli, hogy a munkaadója foglalkozzon a mentális egészség témájával, és legyenek ezzel kapcsolatos képzések, programok a munkahelyen.

A kutatásban részt vevő kétezer fő 74%-a mondta azt, hogy szerinte elfogadott dolog a mentális egészségről beszélni a munkahelyen; 77% pedig úgy nyilatkozott, őt az sem zavarná, ha a kollégája megosztaná vele ilyen jellegű gondjait.

mentalis-egeszseg-munkahely

Mentális egészség: A munkahelyen se legyen tabu! (Fotó: Getty Images)

Amint azonban a saját mentális küzdelmeikről kérdezték az alanyokat, jelentősen csökkent a nyitottságuk.

A válaszadók alig több mint fele nyilatkozta azt, hogy szívesen beszélne a saját problémáiról.

Elsődleges visszatartó okként a stigmatizálást jelölték meg, ugyanakkor 27% azt is jelezte, hogy az állapota miatt komolyan gondolkodik a kilépésen. Kiderült az is, hogy a legtöbb munkavállaló a munkáltató által támogatott mentálhigiénés ellátást a pozitív munkahelyi kultúra listáján előkelő helyre teszi, de sokan nem tudják, hogy náluk van-e protokoll ezzel kapcsolatban.

Mentális egészség: Hogyan beszéljünk róla?

A vezetők viselkedése, hozzáállása iránymutató a mentális egészség témájában, jóllehet manapság még mindig nem megszokott az ilyesmivel külön foglalkozni. Pedig a kutatás szerint is sokkal biztonságosabbnak véli munkakörnyezetét egy dolgozó, ha úgy érzi, beszélhet felettesével a gondjairól, mert értő fülekre talál.

Hiszen a ki nem beszélt probléma ördögi kört teremthet, ami végső soron a vállalatnak szintén árthat.

Íme, néhány tipp, hogyan közelítsük meg a témát!

1. Ugyanolyan gond, mint bármilyen más betegség

A lelki gondok miatt érzett szégyen arra ösztönözhet minket, hogy elbújjunk, de tudatosítani kell magunkban, hogy a depresszió vagy a szorongás is körültekintő kezelést igényel! Felettesünk mellett mindenképp beszéljünk orvosunkkal is arról, ha tartósan lehangoltnak érezzük magunkat! Ne próbáljuk saját magunkat diagnosztizálni – ezt bízzuk inkább szakértőre!

2. Összpontosíts a hatékonyságodra!

Amikor leülsz beszélni a főnököddel, mondd el neki, hogyan érinti állapotod a munkádat. Ha például koncentrációs zavarral küzdesz, az nagyban megnehezítheti a precíz odafigyelést igénylő feladatok megoldását. Fontos, hogy kiderüljön, nem az elszántságod vagy szorgalmad hiánya okozza az esetlegesen gyengébb teljesítményedet. Egy empatikus és hatékonyságra törekvő munkaadó segíteni fog a probléma megoldásában.

3. Mondj nemet!

Nem szégyen nemet mondani, főleg ha a saját határainkról van szó. Habár jogos a munkahely elvesztésétől való félelem, érdemes ilyen helyzetekben is higgadtan mérlegelni. Bedarálod magad vagy inkább keresel egy olyan helyet, ahol biztonságosan kamatoztathatod a képességeidet?

4. Légy hálás, de ne merülj el a részletekben!

Értékeld, ha munkahelyed segítő módon áll hozzád, különösen, ha a főnököd felismeri, milyen stigmával jár a lelki gondokról beszélni. Ugyanakkor ne is ecseteld az állapotod és a kezelésed részleteit a szükségesnél hosszabban! Megemlítheted esetleg, hogy professzionális segítséget veszel igénybe (ha, mondjuk, emiatt nem tudsz túlórázni bizonyos napokon), de felesleges beszámolnod minden lépésről.

Az is lehet, hogy a cégednél életben van egy mentális egészséggel kapcsolatos szabályzat – erről célszerű lehet érdeklődnöd. Mindenekelőtt pedig engedd meg magadnak a bizalom luxusát! Meglehet, hogy a főnököd elfogadóbb és empatikusabb, mint amilyennek eddig gondoltad.

A mentális egészség témájában Harry herceg is gyakran megszólal.

Kiemelt kép: Getty Images