5 szülői hiba mentálisan erős gyerek

5 szülői hiba, amit ne kövess el, ha mentálisan erős gyereket szeretnél

A legtöbb esetben jót akarunk ezekkel az ártatlannak tűnő nevelési szokásokkal, ám a dolog visszafelé sülhet el.
  • Sosem volt ilyen fontos gyermekeink mentális és érzelmi rugalmasságának fejlesztése
  • A leggyakoribb szülői hiba, hogy szeretnénk őket megóvni a kudarcélménytől
  • Ezekkel a módszerekkel nevelhetünk mentálisan erős gyermeket

Gyakran mondják, hogy szülőnek lenni talán a legnehezebb feladat a világon, ami – bármennyire is próbáljuk kényelmesebbé tenné az életünket – napjainkban sem lett könnyebb, sőt, őszintén elmondhatjuk, hogy egyre stresszesebb világban élünk. Saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy a reziliencia vált az egyik legértékesebb emberi készséggé, a rugalmasság, a belső kontroll, a lelki szilárdság azonban szerencsére tanulható és nem utolsó sorban fejleszthető. 

Szülőként igyekszünk is mindent megtenni annak érdekében, hogy olyan készségekkel ruházzuk fel gyermekeinket, melyek egy szebb jövőhöz segíthetik őket, és

minden jel arra mutat – illetve több tanulmány is –, hogy a fejlett szociális és érzelmi készségek a boldog, sikeres élet legnagyobb előrejelzői.

A kutatók szerint ugyanis azok a gyerekek, akik már óvodás korban érzelmileg, mentálisan és szociálisan is kompetensebbek voltak társaiknál, később nagyobb valószínűséggel szereztek magasabb képzettséget és dolgoztak teljes munkaidős állásban. Ha tehát olyan gyermeket próbálunk nevelni, aki képes alkalmazkodni a változásokhoz, ügyes problémamegoldó, független, kedves, szorgalmas és általában véve jó ember, akkor a szakértő szerint az alábbi 5 szülői hiba egyikét sem szabadna elkövetnünk.

5 szülői hiba, ami aláássa a gyermek ellenálló képességét

szuloi-hiba-gyerekneveles

Fotó: Canva

1. Ha nem fejezheti ki őszintén az érzelmeit

A gyerekek számára fontos, hogy kifejezhessék és megérthessék érzelmeiket, ezért szülőként érdemes elkerülnünk az azonnali degradáló reakciókat. Az érzelmek lekicsinylése helyett inkább bátorítsuk őket a szabad önkifejezésre, segítve ezzel a helyzet kezelését és a megoldások felkutatását. A cél, hogy a gyerekek önállóan fejlesszék érzelmi intelligenciájukat és megtanulják hatékonyan kezelni az élet kihívásait.

2. Ha folyton az van, amit ő szeretne

Az egyik leggyakoribb szülői hiba, hogy szeretnénk megvédeni gyermekünket a veszteség élményétől. Szülőként nehéz lehet szembesülni a gyermekünk előtt álló kihívásokkal, de fontos megérteni, hogy a siker és a kudarc egyaránt életünk fontos része. Amikor gyermekünk nehézségekkel szembesül, lehetőséget kap, hogy fejlessze alkalmazkodókészségét, ami kulcsfontosságú a kudarcok utáni újrakezdéshez és fejlődéshez. Fontos, hogy támogassuk őt ezekben a tapasztalatokban, hogy erős, kitartó felnőtt váljon belőle. 

3. Ha mindig a tökéletességet várjuk el tőle

Az is lényeges, hogy reális elvárásokat támasszunk gyermekünkkel szemben, mivel a túl magas követelmények hosszú távon önértékelési problémákhoz vezethetnek. A gyermek képességei és az elvárások közötti egyensúly támogatja a mentális erő fejlesztését, hiszen a kudarcok értékes tanulási lehetőségeket nyújthatnak és hozzásegítenek a későbbi sikerek értékeléséhez. 

4. Ha csak arra koncentrálunk, hogy jól legyen

És ha már az elvárásoknál tartunk, természetes, hogy mindannyian arra vágyunk, hogy gyermekünk boldog legyen, ám adódhatnak az életben olyan élmények, melyek rosszul érintik majd, és ezt egyszerűen nem akadályozhatjuk meg. Az ilyen helyzetek, a negatív érzelmek és gondolatok esetében az elfogadás segíti a gyermek mentális erejének fejlesztését. A lényeg, hogy legyünk ösztönzőek és bátorítóak, de sose fosszuk meg őt a negatív érzelmek megtapasztalásától sem. 

5. Ha nincsenek meghúzva a határok

Fontos, hogy megengedőek legyünk az önálló döntéshozatal során, de az is kulcsfontosságú, hogy gyermekünk tisztában legyen vele, bizonyos korig a szülő szerepe a következetes irányítás. A határok és a következetesség megértése kiemelkedő fontosságú, különösen, ha mentálisan erős gyermeket szeretnénk nevelni, ám ennek is megvan a maga egyensúlya. A túlzott engedékenység és a logikátlan, szigorú szabályok esetén egy idő után elkerülhetetlen az állandó konfliktus. 

Ezekkel a módszerekkel neveljünk reziliens gyermeket

Noha a fent említett 5 szülői hiba már valamelyest jelzi, milyen stratéga mentén érhetjük el, hogy gyermekünk érzelmileg rugalmas és alkalmazkodókész legyen, van még néhány aranyszabály, melyet nem árt betartanunk. Dr Rangan Chatterjee brit orvos és televíziós személyiség szerint például fontos, hogy minden gyermekünkkel töltsünk külön minőségi időt, csökkentsük a képernyő előtt töltött órák számát – ez az alvás minőségén is javít.

Mozogjunk együtt a természetben, tanítsuk meg, hogy nem mindig kaphatják meg azonnal azt, amit csak szeretnének, figyeljünk, hogy gyermekeink étrendje mindig változatos, rostban gazdag legyen, és nem utolsó sorban segítsünk nekik meglátni az eltelt napban a pozitív történéseket. 

Egy-egy szülői hiba akkor is becsúszhat, ha a gyerekek már kirepültek a családi fészekből. Íme 5 szó, amit például sose mondj a felnőtt gyerekednek.

Kiemelt kép: Getty Images