a lelki egészség fontossága

Tavaszi nagytakarítás a lelkünkben – 3 dolog, amit érdemes átgondolni

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a lelki egészség fenntartásának milyen nagy szerepe van. Te mit teszel érte?
  • Rendezd a zavaros kapcsolataidat, főleg ha hozzád közelállókkal van konfliktusod.
  • Az öngondoskodás mindig fontos, szakíts rá időt!
  • Lendülj túl a félelmeket, és koncentrálj azokra a dolgokra, amelyek örömet okoznak!

Itt a tavasz, itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak, hiszen ahogy a mondás tartja: rend a lelke mindennek. Ez azonban ugyanúgy igaz a mentális egészségünkre is, amivel még mindig nem foglalkozunk eleget.

Idén tavasszal ne csak a lakást „portalanítsd”, hanem a lelkedet is.

Szakértői javaslat alapján érdemes ezt a három kérdést feltenni magadnak, hogy a mentális jóllétedet elősegítsd, és nagyobb önismeretre tegyél szert:

1. Kivel van rendezetlen kapcsolatom?

Első körben gondoljuk át, hogy kivel vagyunk haragban, van-e olyan, akivel nem beszélünk évek óta valami teljesen jelentéktelen dolog miatt. Ezek a rendezetlen kapcsolatok a felszín alatt nagy hatással lehetnek a lelkünkre, nagy súlyokat cipelünk általuk.

Egy régi konfliktus felülvizsgálata nagyon jó alkalom arra, hogy magunkba nézzünk és átértékeljük a helyzetet: legtöbb esetben nem is az illetővel van bajunk, csak valamilyen egyéb bajunkat toljuk rá valakire.

A szakirodalom Freud után áttolásnak hívja, amikor például a férjünkkel van konfliktusunk, de vele ezt nem tudjuk megbeszélni, ezért elkezdjük utálni a hentest vagy a szomszédunkat. Általuk vezetjük le (ventiláljuk) a feszültségeinket.

Ez egy olyan védekező mechanizmus, ami a negatív érzelmekkel való megküzdésben segít. Hosszú távon azonban nem jó a lelkünknek,

érdemes tehát más megoldáshoz folyamodnunk: például felhívhatjuk a rokont, akivel évek óta nem beszéltünk, elmehetünk párterápiára vagy családállításra, igénybe vehetjük pszichológus segítségét, hiszen nem szégyen, ha egyedül nem találjuk a választ egy problémára.

lelki-egeszseg-tavasz-tippek

A tavasz ne csak a nagytakarításról szóljon (Fotó: Getty Images)

2. Mitől félek?

Feldmár András magyar pszichoterapeutának van erre egy nagyon jó meglátása: „Ha nem merek félni, akkor szorongani fogok, ha nem merek szorongani, pánikolni fogok.”

Hajlamosak vagyunk eltemetni a félelmeinket, és ez könnyen szorongáshoz vezet, ami rengeteg különböző formában tud testet ölteni: rosszul alszunk, folyton ingerültek vagyunk, nincs étvágyunk. 

Ha viszont szembenézünk azzal, amitől a legjobban félünk, elindulunk a megoldás felé vezető úton.

Tudom, nem könnyű, de lássunk egy példát: sokan attól rettegnek, hogy nem lesz elég pénzük, hogy fizessék a számláikat, a lakásuk részletét. Ebben az esetben üljünk le egy fehér papírral, és készítsünk számvetést. Mi az, amiből plusz jövedelemhez tudnánk jutni? Miről tudunk lemondani, mi az, amit olcsóbban meg tudunk úszni egy kis átszervezéssel?

Nézzünk szembe a legnagyobb félelmünkkel is! Hogyan tudnánk megoldani a lakhatást, ha elveszítenék a házunkat? Az a döbbenetes, hogy még a legrosszabb forgatókönyvet felvázolva is megnyugszunk, mert végre szembe tudtunk nézni a félelmeinkkel.

3. Mi az, ami örömet okoz?

Hajlamosak vagyunk belesüppedni a napi rutinba. Bevásárolunk, takarítunk, vacsorát főzünk, belekerülünk a mindennapok mókuskerekébe, és közben észrevétlenül kikerülnek az örömteli időtöltések az életünkből: van, akinek ez a kézimunka, másnak egy jó könyv olvasása.

Fontos, hogy olyan örömforrást válasszunk, amely könnyen elérhető, és ami valóban feltölt pozitív érzésekkel.

Ez a pár tipp segíthet, hogy lelkileg is feltöltődj:

  1. Tölts több időt a szabad levegőn, még ha az a teraszon ücsörgést is jelenti. Egynapos kirándulást is szervezhetsz, Budapest környékén rengeteg kiránduló hely vár: Dobogókő, Prédikálószék, Bokodi-tó, Nagy-Kopasz-hegy, Hármashatár-hegy.
  2. Legyen valami, amit vársz. Kezdd el tervezgetni a következő kirándulást, utazást, színházlátogatást, bármit, ami kikapcsol.
  3. Segíts másoknak. Bizonyított, hogy a kedves cselekedetek, az önkéntes munka, vagy csak egy barát kisegítése növeli a boldogságszintet.
  4. Dobd fel a ruhatáradat. Viselj színes kiegészítőket. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, az dopamint termel az agyban. Egy jól kiválasztott öltözék megadja a nap alaphangját.
  5. Vedd körül magad több növénnyel. Kutatások rámutattak az összefüggésre a szobanövények és az alacsonyabb stressz-szint, alacsonyabb vérnyomás és a jobb lelkiállapot között. A növényekkel díszített irodai környezet pedig magasabb munkával való elégedettsége és kevesebb egészségügyi panaszt eredményez.

Ha szeretnél további tippeket olvasni a stressz hatékony leküzdéséről, akkor kattints!

Kiemelt kép: Getty Images