megjátssza magát nem kedvel barát hazugság

10 jel, amiből kiderül, hogy valójában nem bír minket valaki

Hiába mondja valaki, hogy nagyon kedvel téged, nem hiszel neki? Ezek a jelek elárulják, hogy benne vagy a megérzéseidben bízz jobban.

Az emberi kapcsolatok dinamikája olykor rejtélyes és kifürkészhetetlen. Bár mindenki vágyik arra, hogy szeretetteljes kapcsolatokban éljen, vannak pillanatok, amikor azt érezhetjük, hogy a másik nem értékel – sőt egyenesen nem is kedvel bennünket. Ugyanakkor minden kapcsolat más, és az egyes jelek nem feltétlenül jelentik azt, hogy valaki egyértelműen negatív érzéseket táplál irántunk.

A kapcsolatok terén való fejlődés tehát nem mindig könnyű, de az ilyen jellegű tanulási folyamatok hozzájárulnak a személyes növekedésünkhöz és érzelmi jóllétünkhöz. A tudomány és a pszichológia által kínált perspektívák segítenek abban, hogy ne csak a felszínt lássuk, hanem mélyebben megértve az emberek viselkedését is, és képesek legyünk alakítani és javítani kapcsolatainkat. A fejlődés és a tanulás sosem áll meg, és mindig lehetőség van arra, hogy jobbá váljunk önmagunk és mások számára.

Lássuk hát, mik azok a jelek amelyek arra utalhatnak, hogy valaki nem táplál jó érzéseket irántunk – állításával ellentétben.

Aszimmetrikus testbeszéd

Az emberi testtartás és testbeszéd rengeteg információt hordoz magában, így nemcsak az a fontos, hogy valaki mit mond, hanem az is, hogy hogyan teszi mindezt. Albert Mehrabian Silent Messages (Titkos üzenetek) című könyvében megállapította, hogy

a verbális üzenetek mindössze 7%-át teszik ki a kommunikációnak, míg a hangnem és a testbeszéd a maradék 93%-ot.

Kutatásai kimutatták, hogy az aszimmetrikus testtartás, például a test elfordítása, gyakran az érzelmi disszonancia jele, és utalhat arra, hogy valaki nem kívánatosnak érzi a jelenlétünket.

Elmaradt üzenetek

Az online kommunikáció térhódításával az üzenetek olvasatlanul hagyása egyre elterjedtebb jelenséggé vált. A Pennsylvania Egyetem tanulmánya szerint, ha valaki olvasatlanul hagyja az üzeneteinket, az utalhat arra is, hogy nem tulajdonít nagy fontosságot a kapcsolatnak. (Persze, ez nem minden esetben van így, de ha rendszeresen előfordul, akkor kezdjünk el gyanakodni.)

Nem figyel ránk

A figyelmetlenség hosszú távon szorongáshoz és kapcsolati problémákhoz vezethet. Ha valaki minden alkalommal, amikor hozzá szólunk, nem figyel, az bizony jelzésértékű. A California Egyetem kutatásai azt mutatják, hogy a figyelmetlenség komoly következményekkel járhat, azaz szakítás lehet a vége (nem csak szerelmesek, hanem barátok esetében is), hiszen a kapcsolat egyoldalúvá válik. 

Negatív megjegyzéseket tesz mások előtt

Dena Di Nardo klinikai pszichológus szerint, ha valaki negatívan beszél rólunk mások előtt, az nemcsak őszinte véleményét árulja el rólunk, hanem az érzelmek és érzések kifejezésének hiányát is jelentheti.

Zárt testbeszéd

A testbeszéd pszichológiáját vizsgálva a Communication Monographs című folyóiratban publikált tanulmányok rávilágítottak arra, hogy a testtartás hogyan befolyásolja a társadalmi interakciókat. A zárt testtartás – mint például a keresztbe tett karok vagy a távolodó testtartás – a testbeszéd zártságát és a közelítés hiányát jelezheti. Figyeljünk a mosolyra is: ha erőltetettnek látjuk, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy a másik nem bír bennünket, és csak eljátssza az ellenkezőjét. 

megjátssza magát nem kedvel barát hazugság

Ismerd fel, hogy ki is a valódi barátod! (Fotó: Canva)

Kritikus viselkedés

A tudományos irodalom kimutatta, hogy azok, akik nem kedvelnek valakit, hajlamosak kritikusabbá válni. Sprecher kutatásai szerint a kapcsolatok minőségével összefüggésben nő a negatív megjegyzések és kifogások száma, mivel a személy nem találja meg az értéket a kapcsolatban.

Hanyagolás

A megválaszolatlanul hagyott üzenetek nem csak online, hanem offline is jelen lehetnek. Ha valaki szándékosan hanyagol minket, nem válaszol üzeneteinkre, vagy nem reagál a hívásainkra, elutasításra utalhat. Az online kommunikáció területén zajló változásokat vizsgálva Anderson és Emmers-Sommer is rámutatott, hogy az üzenetekre való válaszadás és a kapcsolattartás jelentősége csökkenhet online környezetben, ezért próbáljunk minél inkább a személyes találkozókra törekedni. Ha azonban ezek rendszeresen nem jönnek össze, akkor sejthetjük, miért. 

Szociális kirekesztés

A szociálpszichológiai kísérletek azt mutatják, hogy az emberek hajlamosak elkerülni azokat, akikkel nem éreznek kapcsolatot. Az elismerésre és a kapcsolódásra való vágy fontos szerepet játszik az emberek közötti interakciókban, ezért ha ezek nincsenek, akkor gyanakodhatunk arra, hogy valójában nem kedvel az illető. Szociális kirekesztés esetén az egyén kiszorulhat a csoportból és kiközösítve érezheti magát.

Távolságtartás

Két pszichológus az interakcióban megjelenő távolság és érintés kapcsolatát elemezve rávilágított arra, hogy a(z érzelmi) közeledés elutasítása, például a fizikai távolság fenntartása vagy az érintés elkerülése azt jelzi, hogy valaki nem kíván közelebb kerülni hozzánk, hiszen mindezek fontos szerepet játszanak a kölcsönös kötődésben. 

Nem örül velünk

Az irigység jelezheti, hogy valaki nem kedvel bennünket. Az irigység pszichológiáját vizsgálva egy másik pszichológus páros kutatásai bemutatták, hogy az irigység különböző formái és azok hatásai hogyan jelennek meg a személyes kapcsolatokban. Ha valaki nem tud örülni a sikereinknek vagy boldogságunknak, azt sugallhatja, hogy személyes ellenszenv tárgya lettünk.

Hogyan reagáljunk?

Az ilyen jelekre való reagálásnak nincs egységes receptje, de első lépésként elfogadhatjuk, hogy nem mindenki számára vagyunk szimpatikusak, majd próbáljuk megérteni az okokat.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése, az empátia gyakorlása és a hatékony kommunikációs készségek elsajátítása mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy közelebb kerüljünk másokhoz, és mélyebb kapcsolatokat építsünk ki. Kommunikációval, empátiával és önismerettel pedig számos kapcsolati problémát orvosolhatunk, de tudjuk azt is, hogy mikor kell elengednünk valakit.

Fontos, hogy ne vegyük személyes támadásként a mások által mutatott viselkedést!

A különböző személyiségek, preferenciák és értékrendek miatt az emberek nem mindig tudnak harmonikusan együttműködni. A cél nem is lehet az, hogy mindenki számára szimpatikusak legyünk, hanem az, hogy olyan kapcsolatokat alakítsunk ki, amelyek kölcsönös tiszteleten, megértésen és támogatáson alapulnak.

Kiemelt kép: Canva