szomorusag-ellen-tippek

Így törhetsz ki a kétségbeesés csapdájából – 3 tipp szomorúság ellen

A negatív érzéseket nehéz kigyomlálni a fejünkből, de segíthet a helyzeten, ha kicsit áthuzalozzuk a gondolatainkat.
  • Nyomasztó, ha beleragadunk a szomorúságba.
  • Átkeretezéssel elmozdítható a perspektíva.
  • Ha másképp gondolkodunk, másképp is fogunk cselekedni.

Mindenkinek van rossz emléke arról, hogy milyen élmény beleragadni egy negatív érzésbe. Akár csalódásról, gyászról vagy kétségbeesésről van szó, mind ismerjük a kellemetlen gondolati minták szüntelen örvényét, az állandósult szomorúságot. Az alaphelyzetek ugyan különbözőek, a végeredmény gyakorta ugyanaz: a világ gombostű méretűre zsugorodik össze.

Manapság számos szakkönyv, módszer áll rendelkezésünkre, amelyek segítségével felismerhetjük a zavaró és destruktív gondolati mintákat. A kognitív viselkedésterápia az egyik leghatékonyabb eszköz, hogy kiszakadjunk a spirálból, de mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy visszarázódjunk a jelenbe.

1. Tipp szomorúság ellen: Nyisd ki az ajtót!

Bármilyen szomorú helyzetben hajlamosak vagyunk a befelé fordulásra. A világ atomnyira szűkül, minden pozitív pedig azon kívül reked. Természetes, hogy egy reménytelen időszakban úgy érezzük, lefagytunk, megrekedtünk, és egy porcikánk se kíván foglalkozni a hétköznapi dolgokkal.

szomorusag-ellen-tippek

Fotó: Getty Images

Pedig épp arra lenne szükség ilyenkor, hogy megmozduljunk! Persze, fontos a pihenés és az önegyüttérzés, de ha mindezt a kanapén kuckózva végezzük, csak tovább pörgetjük a szomorúság spirálját. Fontos tudatosítani magunkban, hogy az életterünk ennél jóval nagyobb és

hosszú távon elodázzuk a megoldást, ha nem szakítjuk meg a kialakult állapotot.

Meglepőnek tűnhet, de sokszor az lendít ki bennünket a negatív gondolati mintából, ha azt tesszük, amit nem akarunk. A „minek felkelni” érzése bénítólag hat az agyra, és arra is képtelenek lehetünk miatta, hogy akár csak egy kávét főzzünk magunknak.

Apró lépésekkel azonban elindulhatunk! Nyissuk ki az ablakot, hívjuk fel egy barátunkat vagy csak fésülködjünk meg! Ha kell, bontsuk részletekre az adott feladatot, hogy meglegyen a sikerélmény!

2. Tipp szomorúság ellen: Perspektívaváltás

A negatív gondolati mintákról szóló mítoszok közül makacsul tartja magát a feltételezés, hogy a kellemetlen érzéseket (így a szomorúságot is) elég boldog gondolatokkal helyettesíteni. Agyunk azonban nem így működik. Itt jön képbe az átkeretezés módszere. Ne gondolj a fehér elefántra! – hangzik el rendszeresen a terápiás kezeléseken. Érdemes kipróbálni, hány másodperc telik el, mire az ormányos megjelenik lelki szemeink előtt.

Minden megváltozik, amint másképp kell elképzelnünk a fehér elefántot, például egy sárga sapkát húzunk a fejére. Ugyanígy működik gondolati szinten: sokkal könnyebb egy gondolatot megváltoztatni, mint elnyomni. Húzzunk rá egy másik réteget, amivel átkeretezhetjük a szomorú vagy kétségbeesett helyzetet!

Egy szerelmi csalódás után például ne azt ismételgessük, hogy soha többet nem lesz párkapcsolatunk. Ehelyett inkább maradjunk annyiban, hogy jelenleg épp nehezen tudunk kapcsolatot teremteni. A különbség csekélynek tűnhet, de hosszú távon megváltoztathatja a hozzáállásunkat!

3. Tipp szomorúság ellen: Két lépés előre, egy hátra!

Mentálisan beragadt állapotban, nagy szomorúságunkban az agyunk kizárólag a nehézségekre fókuszál, arra, hogy mi minden rossz éppen. Képzeljük el, hogy a csónakban csak az egyik evezőt használjuk! Körbe-körbe keringünk, akárcsak gondolataink… Fogjuk hát meg a másik evezőt is, és próbáljunk egyszerre húzni! Ahhoz, hogy előre tudjunk haladni, bizony így kell váltogatni a nézőpontokat is.

Munka után pihenünk, nyaralás után újra dolgozunk. Találkozunk a családdal, majd egyedül filmezünk, hogy aztán legyen mit megbeszélni a barátokkal. Gondolunk a szomorúságunk okára is, majd az élet kellemes pillanatait juttatjuk eszünkbe. A világ körülöttünk és bennünk messze nem kétoldalú érme, minél több részletet érdemes hát megismernünk belőle!

Tudtad, hogy nem csak az állandó szomorúság, de az erőltetett jókedv is káros lehet a mentális egészségedre?

Kiemelt kép: Getty Images