Teljes a zűrzavar a fiatalok fejében, ha zöldségekről vagy gyümölcsökről van szó.
  • A gyerekek nem esznek elég zöldséget, Franciaországban sokan fel sem ismerik az egyik gyakori fajtát.
  • Hatékony edukációra lenne szükség ahhoz, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak.
  • Magyarországon így állnak a gyerekek a zöldségfogyasztáshoz.

Szakértők kongatják a harangot a konyhájára jogosan büszke Franciaországban: egy friss tanulmány szerint minden ötödik fiatal (15 és 24 év közötti) nem ismeri fel képről a cukkinit. A résztvevők 18 százaléka uborkának, 2 százaléka pedig padlizsánnak látta.

A riport emellett azt is sugallja, hogy jelentős számú fiatalnak nehézségei vannak az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fenntartásában.

Mindegy, hogy cukkini vagy uborka?

A gyerekkori elhízás a franciáknál ugyanúgy társadalmi probléma, mint máshol, a gyerekek élelmiszerekről való tudása pedig régóta ellentmondásos téma. Korábbi tanulmányok szerint

vannak gyerekek, akik azt hiszik, hogy a tészta fákon terem,

 és az is nehéz kérdésnek bizonyult, hogy a sonka vagy az imádott nuggets honnan származik.

A Harris Interactive Study „A franciák és a mindennapi étrend” című felmérése rávilágít a francia lakosság különböző korcsoportjai közötti étkezési különbségekre.

A kutatásban résztvevők húsz százaléka 15 és 24 év közöttiekből állt. Róluk pedig az volt a legmeglepőbb állítás, ahogy feljebb is írtuk, hogy nem tudják megkülönböztetni a cukkinit és az uborkát. 

Franciaországban még mindig a hagyományos húsételek a menőbbek (Fotó: Gety Images)

A 24 év felettiek se teljesítettek fényesen az interjúk során, ugyanezeknél a képeknél a megkérdezettek 11 százaléka azt állította, hogy nem ismeri fel a cukkinit, 10 százalék pedig összetéveszti az uborkával.

A gyümölcsök esetében is hasonlóan meglepő eredményekre jutottak a kutatást végzők. A franciák 16 százaléka simán vérnarancsnak nézi a grapefruitot, a 25 év alattiaknál 12 százalék szintén így vélekedett. A karfiol szerencsésebbnek bizonyult kerti társaihoz képest, csupán néhány százalék nem tudott jól válaszolni.

Mi a helyzet Magyarországon?

A hazai trendek is belesimulnak az európai állapotokba. Egy 2021-es felmérés megállapította, hogy a 4 és 10 év közötti magyar gyerekek kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az ajánlottnál. Az akkori kutatásából kiderült:

a napi 400 grammos ajánlás alig több, mint felét fogyasztják naponta a magyar óvodások és kisiskolások.

Ez számokban mérve átlagosan 263 gramm zöldséget és gyümölcsöt jelent. Dietetikus szakértők jelezték, hogy a számok aggodalomra adnak okot, hiszen az egészséges immunrendszer fenntartásához nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás. És ahhoz is, hogy a mostani helyzettel szemben ne legyen a Magyarországon élő 18 éven aluliak 20-25%-a elhízott.

Zöldséget a parasztok esznek

Visszatérve a franciákra: a burgundi marharagu és a libamáj hazájában nem volt mindig népszerű a fokozott zöldség– és gyümölcsfogyasztás. Történelmi tény, hogy a francia arisztokraták csupán a 17. század elején kezdtek zöldségeket enni. Nem véletlenül él a francia psziché mélyén régóta az a hiedelem, hogy a zöldség „paraszti étel”.

Amikor a középosztály tagjai étterembe mennek, jó eséllyel választanak egy pompás steaket vagy halat a ratatouille helyett, hiszen így mindenki láthatja, hogy mit engedhetnek meg maguknak. Otthon persze jöhet a padlizsán, hiszen a konyhában nincs más, akit le kéne nyűgözni.

Az állatjogi aktivisták tevékenységének és a vegetarianizmusnak köszönhetően a zöldség abszolút meghódította a gasztronómiát, de a francia szakértők egyértelmű jelzést küldtek a kormánynak:

ideje megreformálni az élelmiszerekről való edukációt.

A fiatalok 83 százaléka egyébként egyetért azzal, hogy az iskolákban jobb tájékoztatást és oktatást kellene biztosítani, hogy azáltal a fiatalabb generáció is egészségesebben étkezhessen, főzzön többet és egyen friss termékeket.

Nem meglepő módon a 15-24 évesek döntő hányada rajong a keményítőben gazdag ételekért (burgonya, tészta, rizs), és rendszeresen étkezik gyorsétteremben. A hamburger generációk megjelenése globális probléma, és a franciák is úgy gondolják, hogy a kamaszoknak lassan újra meg kell tanulniuk enni. Kezdetnek kiváló ötlet a ratatouille közös elkészítése.

A francia konyha klasszikusai mellett nem lehet szó nélkül elmenni, kattints a részletekért!

Kiemelt kép: Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images