gyerek-tulsuly-kommunikacio

5 tipp arra, hogyan beszélgess a gyerekeddel a túlsúlyáról

Néhány tanács egy nagyon kényes témában.
  • Egyre többen túlsúlyosak – a gyerekek között is.
  • Az elhízás (főleg gyerekkorban) komoly egészségi kockázatokat rejt.
  • 5 tipp, hogy hogyan beszélgessünk egy gyerekkel a testsúlyáról.

Globálisan egyre nagyobb mértéket ölt a túlsúlyosság. „Lényegében az 1970-es évektől a kilencvenes évekig hatalmas mértékben nőtt azon gyerekek száma, akiket elhízottnak tekintünk… Egyszerűen túl nagy a testsúlyuk magukhoz képest” – mondta Dr. Jack Yanovski amerikai gyermekendokrinológus nemrég a CNN podcastjában a gyerekkori elhízásról.

Magyarország évek óta Európa „legkövérebb” országai közé tartozik, és az elhízás a gyerekeket sem kíméli. Korábbi cikkünkben Dr. Szabó András, a budapesti II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika orvosprofesszora így nyilatkozott a hazai helyzetről: 

„A 18 éven aluli fiatalok 20-25 százaléka elhízott, és ezeknek a gyerekeknek a 80 százaléka várhatóan felnőttkorában is túlsúlyos lesz. Az elhízás elsősorban nem esztétikai probléma. Nem azért kell lefogyni, hogy szebbek legyünk, hanem azért, hogy ne legyünk betegek.

Kisgyerekkorban némi túlsúly még elfogadható, a kamaszkori pluszkilók mellett azonban nem szabad szó nélkül elmenni, az elhízás folyamatát ugyanis egy idő után nehéz megállítani.”

Más a gyerekkori elhízás

Fontos mindenekelőtt leszögezni, hogy a hízás elfogadható mértéke nem szubjektív dolog. A gyerekkori elhízás esetében ráadásul az orvosok másképp határozzák meg a küszöbértékeket, mint a felnőtteknél. Bár a gyermekek testtömegindexét (bármennyire is tökéletlen ez a mérés, egyelőre nincs ennél jobb) ugyanúgy számítjuk – azaz a kilogrammban kifejezett testsúlyt kell elosztani a négyzetméterben kifejezett magassággal –, az elhízás küszöbértéke náluk nem a 30-as BMI.

Ehelyett a gyerekeket azonos korú és nemű társaikkal hasonlítják össze, és az alapján mondanak ítéletet egészségi állapotuk fölött. Ennek értelmében, ha egy adott gyerek testtömegindexe 100 kortársa közül 95-énél nagyobb, akkor hivatalosan túlsúlyosnak tekinti őt a tudomány.

gyerek-tulsuly-kommunikacio

Az elhízás a felnőttek és a gyerekek egészségére egyformán veszélyes. (Fotó: Getty Images)

És hogy miért is baj, ha egy gyerek túlsúlyos (esetleg elhízott)? Egyrészt komoly pszichés gondokat okozhat, hogy kortársai csúfolják és kirekesztik őt, másrészt pedig a súlyfelesleg folyamatos cipelése rövid- és hosszútávú egészségi problémákat okozhat. Ráadásul minél korábban szedjük fel a plusz kilókat, annál nehezebben is válunk meg tőlük.

„Azoknak, akik már 5-6 éves korukban túlsúlyosak, később, serdülő- és felnőttkorukban is nagyobb valószínűséggel lesznek testsúly-problémái”

– hangsúlyozta Yanovski.

A testsúly okozta egészségi gondok pedig egyre csak halmozódnak: a gyermekorvosok tapasztalatai szerint a túlsúlyos gyerekek már kiskorukban olyan betegségekkel küzdhetnek, amikkel kortársaik csak később, esetleg egészen időskorukban találkoznak. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas trigliceridszint, a nem alkoholos zsírmájbetegség, az ízületi problémák és fájdalmak, vagy épp az alvási apnoe.

(Arról, hogy a túlsúly felnőttkorban milyen cifra egészségi bajokkal járhat, több cikkben írtunk már.)

5 tipp a gyerek testsúlyáról való beszélgetéshez

Ezek alapján kétségtelen, hogy ha egy gyerek túlsúlyos, azon változtatni érdemes. Ehhez pedig őt magát is be kell vonnunk a probléma kezelésébe. Nagy fejtörést okozhat azonban, hogy mégis hogyan kezdjünk hozzá ehhez, hogyan beszélgessünk egy gyerekkel a testsúlyáról – anélkül, hogy lelki sérüléseket okoznánk neki (és ezáltal a céltól is távolabb kerülnénk).

Először is fontos, hogy felismerjük saját felelősségünket a helyzetben: a gyerek elsődleges gondviselői ugyanis mi, felnőttek vagyunk, tehát mi felelünk a testi (és lelki) épségéért. Így minden bizonnyal nagy részünk van abban is, ha ő történetesen túlsúlyos. Gondoljuk át, a mi részünkről milyen viselkedés vezetett idáig! Meglehet, hogy sokszor étellel akarjuk kifejezni szeretetünket? Ez miért alakulhatott ki? Fontos, hogy mielőbb változtassunk ezeken a rossz beidegződéseken – mindnyájunk érdekében.

Mindenekelőtt azonban kérjük ki szakorvos véleményét azt illetően, hogy valóban vannak-e súlyproblémái a szóban forgó kiskorúnak! Amennyiben kiderül, hogy igenis vannak, próbáljuk meg követni az alábbi tippeket!

1. Csak tapintatosan!

Gondoljuk át jó sokszor, pontosan mit és hogyan szeretnénk gyerekünknek mondani! Kulcsfontosságú, hogy tapintatosak és óvatosak legyünk, és hogy a beszélgetés alkalmával a gyerek biztonságban érezze magát. Kerüljük el az ítélkező mondatokat, helyette inkább bátorítsuk őt, hogy ossza meg velünk aggodalmait és küzdelmeit!

2. Ne ragaszkodjunk foggal-körömmel elképzeléseinkhez!

Kérjük ki szakember véleményét azt illetően, hogy milyen módszereket alkalmazhatunk a túlsúly ellen! Hisz minden szervezetnek más és más válik be. Nagyon fontos azt is elfogadnunk, hogy gyerekünk talán sosem lesz modellalkat – de ne is ez legyen a cél, hanem az, hogy egészséges legyen!

3. Legyen könnyebb nemet mondani!

Változtassunk úgy közös életünkön, hogy abban senkinek se kelljen folyamatos kísértésben léteznie! Száműzzük például az egészségtelen nassolnivalókat, az üres kalóriákat tartalmazó rágcsákat, édességeket a kamrából! Higgyük el, az első egy-két hét után már egyáltalán nem fognak hiányozni! Mondjunk le hasonlóképp a desszertről is – ha tehetjük, akár örökre! Mindnyájunk szervezete meghálálja majd ezt az apró, életmódbeli változtatást.

De azzal is sokat segíthetünk, ha nem tukmáljuk őt folyamatosan étellel – még akkor sem, ha épp nem a kedvence volt ebédre az iskolában. Inkább kínáljuk meg friss gyümölccsel és zöldséggel – ahelyett, hogy egy újabb, teljes adag ételt tolnánk az orra alá.

4. Ne étellel jutalmazzunk!

Minden szakkönyv egyetért abban, hogy nem szabad a gyerekeket étellel jutalmazni. Ne egy királyi lakomával felérő vacsora legyen a jutalom a jó viselkedésért, az ötös dolgozatért, vagy az alaposan elvégzett házimunkáért! Fontos, hogy a vigasztalódás eszköze se az étel – például egy finom desszert – legyen! Ha valaki az érzelmei szabályozására használja az ételt, az általában egyenes út a gyerek-, ifjú- és felnőttkori elhízás felé.

5. Legyünk következetesek!

Amennyiben sikerült jobb étkezési szokásokat kialakítanunk a családban, nagyon fontos, hogy azokból ne adjunk lejjebb! Ne csak 1-2 hétig vagy hónapig tartson a változás, hanem gondoljunk rá úgy, mint egy igazi életmódváltásra! Fontos, hogy magunk is kivegyük belőle a részünket, és a gyerekkel együtt, közös erőbedobással tegyünk minden nap azért, hogy egészségesebbek legyünk mindnyájan!

Nehéz megállapítani, hogy gyereked egészséges testsúlyú-e? Kattints, hogy megtudd, mik a gyerekkori elhízás egyértelmű jelei!

Kiemelt kép: Getty Images