Magas vérnyomást és a túlsúlyt okoz a tinédzserek rossz alvási szokása

A tizenévesek szabálytalan alvásidőzítése (azaz, hogy minden nap más és más időpontokban fekszenek le) még akkor is magasabb vérnyomást okozhat náluk, ha egyébként elegendő órán át alszanak éjszakánként – világít rá egy friss tanulmány.

Szinte minden tini szeret éjszakába nyúlóan ébren maradni, hétvégén pedig akár egész délelőttöket átszunyókálni, a rendszertelen alvásminták azonban a későbbiekben komoly hatással lesznek a szív egészségére, ami növeli a vérnyomást – derül ki egy az Amerikai Szívtársaság folyóiratában, a Hypertensionban közzétett új kutatásból. „A gyermekorvosoknak nagy figyelmet kellene fordítaniuk a súlygyarapodással küzdő vagy már túlsúlyossá vált fiatalokra, és meg kellene vizsgálniuk az alvási szokásaikat is, mivel

a rendszeresebb alvási rend segíthetne nekik a fogyásban és javíthatná a szívük egészségét is hosszú távon”

– mondta Dr. Julio Fernandez-Mendoza, a tanulmány vezető szerzője.

A jó alvás kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri egészség szempontjából, de ugyanilyen fontos a fizikai aktivitás, a dohányzás mellőzése, az egészséges testsúly és az egészséges koleszterin-, vércukor- és vérnyomásszint tartása is. Az Amerikai Szívtársaság szerint a 13-18 éves tizenéveseknek minden éjszaka 8-10 órát kellene aludniuk. A mostani kutatásban a tudósok 303 olyan pennsylvaniai serdülő alvását, zsírszöveteit és vérnyomását vizsgálták, akik gyermekként már egyszer részt vettek a Penn State Child Cohort felmérésben. Az ő alvásukat egy éjszakán át az alváslaborban, majd a tinik otthonában 7 napon keresztül egy karóraszerű alvásfigyelő készülék segítségével mérték. Az eszközzel a kutatók nyomon követhették az alvás időtartamát és annak változékonyságát, valamint az alvás középpontját (az alvás és az ébredési idő közötti középpont) és annak rendszerességét. A tanítási hét során hajnali 2 órakor vagy később bekövetkező alvásközéppont egy tipikus serdülő esetében késleltetettnek számít, az alvásközéppont 45 perces vagy annál nagyobb kiingása pedig rendszertelennek minősül.

A számok nem hazudnak

A kutatás eredményeit vizsgálva a tudósok a következőkre jutottak:

  • Azon serdülők között, akiknek alvása 45 perccel vagy annál nagyobb mértékben változott az iskolai hét során, a zsigeri hasi zsír minden egyes egységnyi növekedése magasabb szisztolés (felső szám) vérnyomással és magasabb diasztolés (alsó szám) vérnyomással járt együtt. (A zsigeri hasi zsír, azaz a gyomrot, a májat és a beleket körülvevő mély hasi zsír veszélyesebb a szív egészségére, mint a közvetlenül a bőr alatt tárolt zsír.)
  • Azoknál, akik hétköznapokon később aludtak el (hajnali 2 órai vagy későbbi alvásközépig), a zsigeri hasi zsír minden egyes egységnyi növekedése a szisztolés vérnyomás és a diasztolés vérnyomás emelkedésével volt összefüggésben.
  • Ezzel szemben azoknál a tizenéveseknél, akiknek alvása az iskolai hét során kevesebb mint 45 percet változott, nem volt kapcsolat a zsigeri hasi zsír és az emelkedett vérnyomás között.
  • Azoknál pedig, akik korábban aludtak el, nem volt kapcsolat a zsigeri hasi zsír és az emelkedett vérnyomás között.

A magukat „bagoly típusúnak” nevező tizenéveseknél a zsigeri hasi zsír minden egyes egységnyi növekedése magasabb diasztolés vérnyomással járt együtt, azonban a magukat „pacsirta típusúnak” nevező tizenéveseknél a zsigeri hasi zsírnak nem volt hatása a vérnyomásra.

„Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a rendszeres alvásminták megtartása megvédheti a serdülőket az elhízás szív- és érrendszeri következményeitől – foglalta össze Natasha Morales-Ghinaglia. – A tizenévesek nem teszik rosszul, hogy követik a normális hajlamukat arra vonatkozóan, hogy később aludjanak el, mint gyermekkorukban tették. Sokkal inkább egy normális fejlődési mintáról van szó, amelyről korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ellentétben áll a tinédzserek életmódjának bizonyos aspektusaival; elsősorban az iskolai és iskolán kívüli tevékenységek időbeosztásával”.

Az alvásszakértők hangsúlyozzák tehát, hogy nem a gyerekekkel van a baj, hanem a számukra a társadalom által kialakított napirenddel:

a túl korai középiskolai órakezdési időpontok ugyanis gyakran teljesen ellehetetlenítik a tizenévesek számára, hogy rendszeresen és eleget aludjanak.

Morales-Ghinaglia arra bátorítja a szülőket és a tiniket egyaránt, hogy figyeljenek oda jobban a szervezetük igényeire. „Fontos, hogy a tiniket felvilágosítsuk arról, mennyire fontos a rendszeres alvás. Nekik nincs szükségük korai lefekvésre, mint a fiatalabb gyerekeknek, de fontos, hogy rendszeresebben aludjanak a szívük és a mentális egészségük érdekében” – hangsúlyozta.

Kiemelt kép: SAC/Getty Images