kertészkedés konyhakert

Tavaszi kertészkedés: 10 konyhakerti növény, amit most érdemes elültetni

Ami most kikapcsolódás, pár hónap múlva finom salátát jelenthet az asztalon.
  • A kertészkedés megnyugtató hobbi, ami még egészséges is, hiszen többet leszünk a zöldben, jó levegőn.
  • A tavaszi ültetésbe a gyerekeket is bevonhatjuk, így remek családi program lehet.
  • A saját konyhakert új célokat adhat az életünkben és az egészséges táplálkozáshoz is kedvet csinál.

A tavasz elején azokat a zöldségeket vethetjük el, amelyek elviselik a váratlan fagyot, vagy amelyeket akkor lehet elültetni, amikor még viszonylag kemény a talaj. Ezenkívül azoknak a zöldségeknek a magját, hagymáját is érdemes az évszak elején elvetni, amelyek nem szeretik a hőséget. 

De akármilyen évszak is van, olyan növényt ültess el, amit szeretnél megenni majd, mert annak a növénynek a gondozása fog igazán motiválni, aminek a termését szívesen látnád a tányérodon.

Sőt, ha a gyerekek a családban nem eszik meg szívesen a zöldségeket, akkor velük együtt ültessük el a növények magját, hagymáját, mert ha látja majd, hogyan fejlődik a termés, akkor nagyobb kedvvel fogja megkóstolni a maga által nevelt salátát, céklát vagy céklát.

A kertészkedéssel, a növények ápolásával a gondoskodásra is megtanítjuk a kicsiket.

De persze nem kell feltétlenül csak konyhakerti növényeket ültetnünk, vehetünk szép kaspókat, virágládákat és palánták ültetésével is megtaníthatjuk a gyerekeknek a kertészkedés alapjait.

noveny-tavasz-kerteszkedses

Több salátafélével is érdemes próbálkozni (Fotó: Getty Images)

10 növény, amit tavasz elején érdemes elültetni

Fejes saláta

A fejes saláta (Lactuca sativa) az egyik első zöldség, amit a tavasz első napjain elültethetünk. Amint a fejes saláta elkezd nőni, kezdjük el leszedni a külső leveleket, így a belsők tovább nőnek majd, és így április-május végén már szüretelhetünk is. A salátát 60-70 nap után takaríthatjuk be. 

Retek

A retek (Raphanus sativus) ültetésével szinte azonnal sikereket érhetünk el, hiszen napok alatt kicsírázik, és bármilyen méretben fogyasztható, de egyébként a csírája is isteni és nagyon egészséges, érdemes szendvicsekbe, salátákba keverni. 25-30 nap után már szüretelhetjük is a zsenge retkeket.

Spenót

A spenót (Spinacia oleracea) annyira hidegtűrő, hogy a magokat akár kemény, fagyott talajra is kiszórhatjuk, és amint a talaj felenged, kicsíráznak – mint egy varázslat, nem igaz? Semmiképp ne ültess spenótot forró, száraz időjárásban, mert keserű levelek kelnek majd ki. 25-30 nap után már le is szedheted a spenótot, amiből hideg és meleg spenótos fogásokat készíthetsz.

Zöldborsó

A borsó (Pisum sativum) az egyik legjobb hidegtűrő növény, ami akár még hóban-fagyban is kicsírázik. Nagyon sokféle zöldborsófajta van, de bármelyiket választod, rácsra futtasd fel. Rögtön ültetéskor szúrj a földbe mellé vesszőt, vagy egy legalább egy méter magas rácsot. Az ültetéstől számított 60-70 nap után már szüretelheted is borsóhüvelyeket. 

Cékla

Hét héttel az ültetés után a cékla (Beta vulgaris var. crassa) betakarítható. Amikor a cékla átmérője eléri az 5 centit, és kissé kiemelkedik a talajból, már le is lehet szedni. Minél kisebb a cékla, annál ízletesebb, egy alma méreténél nagyobbra semmiképp ne hagyjuk nőni.

Répa

A sárgarépa (Daucus carota) akkor lesz a legédesebb, ha a talaj hűvös és nedves, így kiváló választás a kora tavaszi kertészkedéshez. Melegben sokkal lassabban fejlődik és még keserűvé is válhat. A répát 60-80 nap után szüretelheted.

Fejes káposzta

A fejes káposzta (Brassica oleracea var. capit) nagyon jól bírja a hideget, úgyhogy bátran vesd el már a legközelebbi hétvégén, mert így biztosan már nyár elején betakaríthatod, és egészen biztosan nem lesz fás és keserű a levele. 70-120 napra van szüksége a káposztának, hogy megnőjön. A káposzta nagyon szapora és igénytelen növény, ha túl sok lenne belőle a kertedben, akkor savanyítsd, fermentáld és tedd el későbbre.

Brokkoli

A brokkoli (Brassica oleracea var. italica) nem fejlődik jól a nyári melegben, ezért kora tavasszal, de legkésőbb tavasz végén el kell elültetni. A brokkolit 70-120 nap után tudod majd leszüretelni.

Kelkáposzta

A kelkáposzta is jól bírja a hideget, és sokkal rövidebb idő után leszedheted, mint a fejes káposztát, mert 50-60 nap után már „beérik”.

Krumpli

Ki ne szeretné a nyár elején megjelenő, apró újkrumplit? Ha most, már a tavasz első heteiben elülteted a növényt, akkor 100-120 nap múlva jöhet is a szüret, de mindenképp ásd ki a gumókat, ha a szára eléri 30 centit, mert ha túlnő, a termés nem lesz igazán ízletes.

Ha nincs elég nagy kerted, hogy ott kertészkedj, akkor olvasd el a beltéri konyhakert kialakításáról szóló cikkünket.

Kiemelt kép: Getty Images