Francia finomságok könnyedén a Nők Lapja 2020/50. számának Gasztro rovatában.

Amennyire világhírű a francia konyha, legalább annyira megosztó is. Sokan úgy vélik, túlságosan bonyolult és különleges, pedig szó sincs erről! Ezúttal csupa könnyen elkészíthető párizsi klasszikust kínálunk.

Fekete kagyló fehérborban

Hozzávalók 4 személyre:
• 2 kg fekete kagyló • 2 gerezd fokhagyma • 2 mogyoróhagyma • 1 póréhagyma • 1 nagy sárgarépa • 1 csomó petrezselyem • 3 ek. vaj • 2 babérlevél • 5 dl száraz fehérbor • 1 biocitrom
A fekete kagylót folyó víz alatt kefével alaposan megtisztítjuk. A kinyílt kagylókat dobjuk ki! Megpucoljuk a fokhagymagerezdeket és a hagymát. A fokhagymát finom csíkokra vágjuk, a hagymát pedig vékony karikákra. A póréhagymáról leszedjük a külső, sötétzöld leveleit és a gyökerét. Hosszában félbevágjuk, alaposan megmossuk, majd vékony, fél cm-es darabokra vágjuk. A sárgarépát megpucoljuk, negyedeljük, majd apró darabokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lecsöpögtetjük, a leveleket lecsipkedjük a vastag szárakról, és durvára vágjuk. Nagy lábasban felforrósítjuk a vajat. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a póréhagymát és a sárgarépát, majd fedő alatt 2 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a petrezselyem felét, a babérleveleket és a fehérbort. A folyadékot 1 percig forraljuk, beletesszük a kagylót, lefedjük, és közepes lángon 5 percig főzzük. Közben a lábast kétszer-háromszor megrázogatjuk. Amikor a kagylók kinyíltak, merítőkanállal kivesszük a lábasból (azokat a kagylókat, amelyek nem nyíltak ki, dobjuk ki!), és tányérokra tesszük. A főzőléből egy keveset a kagylóra öntünk. A citromot forró vízzel megmossuk, és nyolc részre vágjuk. A kagylót megszórjuk a maradék petrezselyemmel, és 2-2 citromszelettel díszítjük.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több recept a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!