Munkában és magánéletben egyaránt jól jön, ha az embernek megvan a kellő önbizalma.
  • Senkinek sem árt az egészséges önbizalom.
  • Fontos azonban meglátni a különbséget az önbizalom és a nagyképűség között.
  • 6 szokás, melyek napi rutinunkba illesztve növelhetik önbizalmunkat.

Úgy tűnhet, hogy az önbizalom valamilyen mágikus sorsolás alapján illeti meg a bolygó lakóit – eltérő mértékben. Míg egyesek látszólag pukkadásig tele vannak vele, másoknak úgy kell összekuporgatniuk a legcsekélyebb mennyiségeket is. Ez azonban nem (csak) a csillagok állásán múlik. Ha elég eltökéltek vagyunk, mi magunk is tehetünk azért, hogy nagyobb önbizalmunk legyen!

Valóban nem érdemes ellustálkodni ezt a feladatot: az egészséges önbizalom ugyanis nemcsak megkönnyíti és felgyorsítja a döntéshozatalt, hanem biztonságérzetünket is növeli. Egy magabiztos embert nehezebb megfélemlíteni, kizökkenteni, és sok esetben megtéveszteni is, mint egy önbizalomhiánnyal küszködőt. Emiatt a karrierben és a magánéletben is kulcsfontosságú, hogy kellő önbizalommal bírjunk.

Önbizalom vs. önteltség

Persze, mind találkozunk már olyan személlyel, aki látszólag nem profitált önbizalmából, hanem épp ellenkezőleg: túlzott magabiztossága valójában hátráltatta céljai elérésében. Itt viszont a hangsúly a túlzáson van. Fontos elkülöníteni az egészséges önbizalmat a gőgös, sokszor alaptalan és visszataszító nagyképűségtől. Bár az álszerénység hasonlóan ellenszenvessé tehet, az önimádatot sem érdemes túlzásba vinni.

Hogyan találjuk hát meg az egyensúlyt? Nos, az önbizalom alapvetően a magunkba, képességeinkbe és eredendő értékességünkbe vetett hitet jelenti. Amennyiben kellő önbizalmunk van, mindezt nem is szükséges hangoztatnunk, vagy látványos erőfeszítések nyomán demonstrálnunk, hisz minden bizonnyal ordít rólunk a dolog. Ahogyan az önbizalomhiány is.

Az egészséges önbizalom alapja, hogy egy pozitív és reális képet őrzünk magunkról – de erősségeink mellett gyengeségeinket is felismerjük, és alapvetően elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk.

(Persze ezzel együtt is érdemes arra törekednünk, hogy minden nap egy kicsit meghaladjuk tegnapi önmagunkat.) Fontos továbbá kiemelni, hogy az önbizalom nemcsak a mi hasznunkra válhat, hanem környezetünkére is.

Aki ugyanis képes és hajlandó megértéssel és türelemmel viszonyulni magához (minden hibájával és tévedésével együtt), az általában másokkal is elfogadóbb. Ugyanígy, aki felismeri magában a jó tulajdonságokat, annak nem esik nehezére a többiekben szintén meglátni a pozitívumokat. Az önbizalom tehát oda-vissza hat, továbbá azáltal, hogy tisztán látjuk testi-lelki szükségleteinket (és gondoskodunk azoknak kielégítéséről), a környezetünktől sem fogadjuk el a rossz bánásmódot.

onbizalom-magabiztossag-tippek

Az önbizalom bizony nagyon fontos (Illusztráció: Getty Images)

John Kim terapeuta szerint önbizalmunk fejlesztéséért minden nap tennünk kell – még ha nem is sokat. Az alább felsorolt apró, önbizalmat segítő rituálékkal keretet biztosíthatunk az öngondoskodás, az önreflexió és az önfejlesztés számára.

6 tipp az egészséges önbizalom kiépítéséhez

Íme, néhány szokás, melyeknek napi rutinunkba történő beillesztésével sokat tehetünk az egészséges önbizalom kiépítéséért – és megtartásáért!

1. Reggeli hálaadás

Kezdjünk azzal minden napot, hogy 3 (haladó szintén akár 5) dologért hálát adunk! Ezek között lehet valami apróság, esetleg egy konkrét kellemetlenség (például betegség) hiánya. A gyakorlat világossá teszi, mennyire szerencsések is vagyunk – ennek felismerésével pedig nőni fog önbizalmunk!

2. Meditáció

Minden nap szánjunk néhány percet a mindfulness gyakorlására! A meditáció segít elcsendesíteni az elmét, ezáltal csökkenti a stresszt, segíti az önismeretet – végeredményben pedig növeli az önbizalmat!

3. Megerősítés

Tegyük félre a szerénységet, és készítsünk listát mindazon dolgokról, melyeket szeretünk magunkban! Ismételjük el ezeket naponta!

4. Naplózás

Minden este naplózzuk gondolatainkat és érzéseinket! Ez a gyakorlat lehetővé teszi, hogy reflektáljunk a tapasztalatainkra, feldolgozzuk az érzelmeinket. Gondoljuk át, mi minden történt velünk aznap, és milyen eltérő módokon sikerült helytállnunk! Ne feledjük, bármilyen nehéz helyzetnek lehetnek pozitív hozadékai. Rajtunk áll, hogy ezeket meglátjuk-e!

5. Testmozgás

Ez lehet otthoni, kímélő torna, de még jobb, ha a szabad levegőn sétálunk egy kicsit. Testünk az edzés által egészségesebbé és erősebbé válhat, ez pedig szintén nagyobb önbizalommal ajándékozhat meg bennünket!

6. Öngondoskodás

Figyeljünk oda jobban önmagunkra, és szánjunk időt a nekünk jóleső tevékenységekre! Ez lehet egy pihentető fürdő, egy ráérősen végigvitt bőrápolási rutin, olvasás, délutáni alvás, esetleg a számunkra kedves hobbi űzése. Ezek mind nagyobb önszeretetre nevelnek bennünket.

Figyelem! Nem szükséges, hogy minden említett szokást azonnal a napi rutinunk elemévé tegyünk. Legyünk türelmesek, és a gyors változás helyett törekedjünk inkább annak tartósságára! Kísérletezzünk többféle gyakorlattal – elvégre mindenkinek más válik be!

Gyakoroljuk rendszeresen az öngondoskodást, az önegyüttérzést, és végezzünk olyan tevékenységeket, melyek jó érzéssel töltenek el bennünket!

Legyenek ezek bármennyire „haszontalanok” is, ha töltekezni tudunk belőlük, már nem nevezhető elfecséreltnek a rájuk fordított idő!

Így sem megy az önbizalom? Lehet, hogy sokkal komolyabb okok állnak a háttérben.

Kiemelt kép: Pexels