Önbizalom-erősítő tippek, hogy minél sikeresebb lehess a munkában

A főnök egyetlen ledorongoló mondata elég ahhoz, hogy az önbizalom nyomtalanul eltűnjön. Ezek a tippek segítenek újjá építeni önmagatokat, hogy a korábbinál sokkal határozottabb legyen a kiállásotok.

nő-erő

Nincs több hasonlítgatás

Nagyon káros az önbizalomra, ha másokhoz hasonlítgatjátok magatokat. Egyrészt képtelenség objektív összehasonlítást végezni két eltérő személyiséggel, kompetenciakészlettel, életúttal rendelkező ember között, másrészt általában a hiányosságok kerülnek nagyító alá, ebből viszont borítékolhatóan rosszul lehet kijönni.

A sikerre kell építkezni

Fontos, hogy tudatosítsátok magatokban képességeiteket, és ezekre építkezve haladjatok az utatokon. Segíthet az is, ha listát készítetek ezekről, és rendszeresen rögzítitek a kisebb-nagyobb sikereiteket. Attól nem kell tartanotok, hogy a gyengeségeitek elkerülik a figyelmeteket, így érdemes az erősségekre koncentrálni.

Gyengédség is kell

Ha ti vagytok önmagatok legfőbb kritikusai, próbáljatok meg visszavenni ebből, és viszonyuljatok elfogadóbban az esendőségeitekhez. Senki sem tökéletes, tőletek sem várható el, hogy azok legyetek. Állítsatok teljesíthető, reális célokat és elvárásokat magatok elé, ahelyett, hogy megugorhatatlan akadályokat állítanátok fel.

Az érzések megosztása

Beszélgessetek a családtagjaitokkal, barátaitokkal a titeket gyötrő érzésekről. Meg fogtok lepődni, milyen sokan éreznek hozzátok hasonlóan! Fogjatok össze a barátnőitekkel, kolléganőitekkel, és merítsetek erőt egymásból!

Segítséget kérni nem szégyen

Ha úgy érzitek, hogy az önbizalomhiányotok megakadályoz benneteket képességeitek kibontakoztatásában, és abban, hogy elégedettek és boldogak legyetek, mindenképp forduljatok pszichológushoz!

A teljes cikket a Nők Lapja Psziché 2016/2. számának 95. oldalán olvashatjátok.

Szöveg: Sudár Györgyi

Fotó: Thinkstock