szaglaszavar

Segítség, nem érzek illatokat! – Mi is az a szaglászavar?

Elváltozás, fertőző betegség is lehet a probléma hátterében.
  • Százból egy ember küzd szaglászavarral, sokaknak tartós lehet ez az állapot.
  • Ahogy a legtöbb érzékszervünk, a szaglásunk is romlik a korral: 60 éves kor felett már tompul.
  • A szaglásnak van olyan funkciója is, hogy életveszélyes helyzetre hívja fel a figyelmet.

Az első Covid-járvány idején szinte minden fertőzésen átesett megtapasztalta a teljes szaglásvesztést, ezáltal az ízlelés is elhalványult. Szaglászavar előfordulhat még nátha, orrmelléküreg-gyulladás esetén vagy súlyos idegrendszeri problémák tüneteként is. Mit tehetünk a szaglászavar ellen? Egyáltalán visszafordítható ez az állapot?

A szaglásromlás hátterében lehetnek a szaglórégiót érintő fejlődési rendellenességek, traumák, gyulladások, valamint hormonális és anyagcsere-betegségek is.

Sőt olyan hétköznapi dolgok is kiválthatnak szagláscsökkenést, mint a különböző vírusok, vegyi anyagok, gázok, gőzök és egyéb szennyező anyagok, köztük a cigarettafüst is, mivel a szaglóreceptorsejtek közvetlenül érintkeznek a környezetükkel.

https://www.noklapja.hu/egeszseg/2024/02/22/szaglaszavar-tippek/ ‎

Enyhe illatokon tesztelhetjük le, hogy romlott-e a szaglásunk (Fotó: Canva)

Fertőzések mellékhatása is lehet

Az esetek mintegy negyedében a szagláscsökkenés mögött az orr és a melléküregek megbetegedései állnak, majd a vírusfertőzések és a fejtraumák következnek a gyakorisági sorrendben. Emellett súlyosabb kiváltó okokkal is számolnunk kell: akár neurodegeneratív kórképek (leggyakrabban Parkinson- vagy Alzheimer-kór), agyi tumor, gyulladás vagy szklerózis multiplex első jele is lehet a szaglászavar, ezért fontos, hogy a tünettel mihamarabb forduljunk orvoshoz, hogy megtaláljuk a kiváltó okokat.

 

Poliptól a manduláig

A fül-orr-gégészeti rendellenességek például az orrpolip, az orrsövényferdülés vagy az orrmandula-megnagyobbodás által kiváltott szaglásromlás orvosolható a legegyszerűbben, többnyire műtéti úton, míg akut orrmelléküreg gyulladások vagy allergia esetén főként gyógyszeres terápiát alkalmaznak. Emellett fontos odafigyelni arra is, hogy minden olyan életmódbeli tényezőt kiiktassunk, melyekről tudható, hogy hátrányosan befolyásolják a szaglást. Ha például olyan helyen dolgozunk, ahol sok a vegyszer, használjunk orrmaszkot, és házilag készített sós oldattal rendszeresen mossunk orrot.

Megoldás a szaglászavarra: illattréning

Amennyiben súlyos nátha, arcüreggyulladás vagy nyálkahártyairritáció miatt ment el a szaglásunk, akkor szedjünk kúraszeűren B12-vitamint. Ez a vitamin segít a idegek regenerálódásában, emellé bevehetünk még A- és E-vitamint, mert ezek szintén gyorsítják a gyógyulást.

A vitaminpótlás mellett minden nap végezz szaglástréninget erős illatú illóolajokkal, amiket könnyű azonosítani! A „szaglásedzés” így néz ki: 3 intenzív illatú illóolajat válassz ki, amik nem hasonlítanak egymásra. Ilyen lehet például a rozmaring, a borsmenta és a fahéj. Haladj illatonként, először szagolj bele mélyen az első illatba, utána a másodikba is ötször, végül ugyanígy a harmadikba is. Először csak halványan fogsz érezni valamit, majd egy-két nap elteltével felerősödnek az illatok, és persze cserélgetheted az olajokat is aromaterápiás céllal.

Ha érdekel, hogy az aromaterápiát és az illóolajokat még mire érdemes használni, akkor kattints!

 

Kiemelt kép: Getty Images