A szerelem kémiája – Mi köze az illatoknak a párválasztáshoz?

A vonzalom és a szaglás a Nők Lapja 2021/30. számának Egészség rovatában.

Az orránál fogva vezet – hangzik a szólás, amelyben több az igazság, mint gondolnánk. Ez ugyanis arra utal, amit már a régi néphagyományban is tudtak: a szagok hatással vannak a döntéseinkre. Mi köze az illatoknak a párválasztáshoz, és miért orosz rulett a teljes kiiktatásuk?

Ha laikusként nem is értjük az okát, azt mindannyian érezzük, hogy a szagok hatással vannak az érzelmi életünkre. Azért van ez így, mert az illatok az orr szaglóhámján keresztül arra az agyterületre érkeznek – és az is dolgozza fel őket –, amelyet érzelmi központnak nevezünk. A szeretett személy fizikai közelsége emiatt jelent sokat, emiatt nyugtatja az idegrendszert a szagláson keresztül is. Az orrunkon át vonzalmat is érezhetünk, ezért viszont már a feromonok a felelősek.

– A feromonok a szervezetünk által kiválasztott kémiai anyagok, amelyek a szaglás útján tudattalanul is befolyásolják a környezetünkben tartózkodókat. Régóta valószínűsítjük, hogy ezek hatással vannak a társas viselkedésünkre és a párválasztásra, annak ellenére, hogy konkrét kémiájukról és hatásmechanizmusukról keveset tudunk. Az állatvilágban viszont közismert a feromonok működése, az egyszerűbb élőlényeknél könnyen lehet vizsgálni is – mondja dr. Topál József viselkedéskutató, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Pszichológiai és Idegtudományi Intézet tudományos tanácsadója, kutatócsoportjának vezetője.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .