cukorbetegség, diabétesz

Egyre több ember prediabéteszes: ezek a hajlamosító tényezők

A prediabétesz az a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint már meghaladja a normálisnak tekintett felső határértéket, de még nem éri el a cukorbetegség diagnózisának küszöbértékét.

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb anyagcserebetegség, ami világszerte százmilliókat érint. Idehaza a KSH korábbi ide vonatkozó adatai szerint több mint egymillió felnőtt, és körülbelül ötezer gyerek érintett összesen az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben. Míg az 1-es típusú cukorbetegség olyan autoimmun betegség, amiben a szervezet nem képes elegendő inzulin előállítására, a 2-es típusú cukorbetegséget inkább civilizációs betegségként és kórfolyamatként határozzák meg: külső tényezők hatására fokozatosan csökken a sejtek immunérzékenysége. Prediabétesz (azaz cukorbetegséget megelőző állapot) esetén a vércukorszint már magasabb, mint a kívánatos határérték, de még nem éri el a betegséghez rendelt értéket.

Becslések szerint világszerte az emberek csaknem 7 százaléka prediabéteszes, de nagyon nagy eltérések vannak az egyes országok között: az USA-ban például háromból egy ember érintett, és kilencven százalékuknak fogalmuk sincs arról, hogy egy veszedelmes betegség előszobájában állnak. Pedig a prediabéteszes esetek mintegy negyede 1-2 év alatt valódi cukorbetegséggé alakul. 45 éves kor felett érdemes rendszeresen ellenőriztetnünk a vércukorszintünket akkor is, ha se panaszunk se hajlamosító tényezőink nincsenek. Ha viszont túlsúlyunk van, vagy családunkban fordult már elő cukorbetegség, érdeklődjünk már korábban orvosunknál a lehetséges vizsgálatok iránt. Bár a diabéteszt és a prediabéteszt diagnosztizálni orvosi hatáskör, van néhány olyan tényező, aminek fennállása hajlamosíthat erre a betegségre, vagy utalhat annak kialakulására, és amiből

ha egynél több igaz rád, érdemes orvosod tanácsát kérni, hogy a végére járhassatok a rizikónak. 

Súlyfelesleged van

Ha súlyfelesleget cipelsz magadon, és főleg, ha az hastájékon rakódott le, az növeli annak az esélyét, hogy rezisztenssé válsz az inzulinnal szemben, ami a cukorbetegség kialakulásának egyik fő kockázati tényezője. A túlsúly ugyanis megterheli a hasnyálmirigyedet, megzavarhatja az inzulintermelést, és megnehezíti, hogy a termelt inzulin elvégezze a feladatát. Ha a hasad a súlygyarapodásod fő terepe, az arra is utal, hogy a szerveid körül is van zsír, ami szintén közelebb tolhat a cukorbetegség veszélyzónájához.

Furcsa bőrtüneteid vannak

A prediabétesz általában tünetmentes, de egyeseknél a cukorbetegséggel járó tünetek enyhébb változataiban is megmutatkozhat, mint például az erős szomjúságérzet vagy a gyakori pisilési inger. Egy másik jel lehet, ha bőrödön furcsa elváltozásokat, elszíneződéseket, pettyeket veszel észre. Néhány prediabéteszes embernél az inzulinrezisztencia jele lehet a hónaljban vagy a nyak hátán és oldalán foltokban lévő sötét bőr, vagy sok apró bőrfüggelék megjelenése ugyanezeken a területeken. Figyelj oda a bőrtünetekre, és jelezd orvosodnak, ha ilyesmit veszel észre magadon. 

Nagyon sok cukrosat eszel

A túl sok édesség fogyasztása növeli a prediabétesz, később pedig a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A legfontosabb lépés az édességek, cukros ételek korlátozása, de érdemes odafigyelni az egyébként jó szénhidrátokra: a pékáruban, rizsben, krumpliban vagy épp a gyümölcsökben előfordulókra is. Korlátozd az egyszerű szénhidrátokat és az édességeket, és tedd az összetett szénhidrátokat (például a teljes kiőrlésű gabonaféléket), a fehérjéket és a zöldségeket az alapélelmiszerek közé.

Nem mozogsz

A rendszeres testmozgás segít a szervezetünknek hatékonyabban felhasználni az inzulint, emellett segíthet az egészséges testsúly fenntartásában is, ami viszont csökkenti a prediabétesz és a cukorbetegség kockázatát. Ha ülő életmódhoz szoktál, kezdd kicsiben, napi háromszor 10 perces sétával. Amint megtaláltad a ritmust (és miután megbeszélted orvosoddal is), növeld a tempót. Ideális esetben legalább heti 150 perc mérsékelt aktivitásra kell törekedned.

fogyókúra injekció fogyás diabétesz cukorbetegség

Jó, ha eddig nem jut el a dolog (Fotó: Getty Images)

Életkor

Az idő előrehaladtával az egészséges életmódot folytató emberek körében is nő a diabétesz és a prediabétesz kockázata. Ezért az orvosok azt javasolják, hogy minden 45 év feletti felnőtt rendszeresen vegyen részt vércukorszint mérésen.

Keresd fel orvosodat félévente, hogy megbizonyosodj arról, hogy jól kézben tartod a vércukorszintedet.

Korábban volt baj a cukroddal

Azok a nők, akiknél terhességi cukorbetegséget diagnosztizálnak a terhesség alatt, nem mindig térnek vissza a terhesség előtti egészséges cukorértékhez még akkor sem, ha a szülés utáni ellenőrzéskor a vércukorszintük rendben is volt, megnő a későbbi prediabétesz és diabétesz kockázata. Nagy kockázatnak vannak kitéve azok a kismamák is, akik különösen nagy súlyú babát hoztak a világra. A családi előzmények és az etnikai hovatartozás is számít (nagyobb veszélynek vannak kitéve például a dél-amerikaiak): ha családodban korábban előfordult diabétesz, mindenképpen nagyobb figyelmet kell fordítanod a dologra. 

Nem alszol jól

Ha nem alszol rendesen, a szervezeted gyorsan kibillenhet a rendes kerékvágásból, ezt pedig általánosságban is megsínyli egészségi állapotod. A rossz alvás miatt könnyebben hízhatsz, ami szintén növeli a prediabétesz kockázatát. Az olyan alvászavarok pedig, mint például az alvási apnoe, vagy a nyugtalan láb szindróma az alvási minták megzavarásával a vércukorszintre stabilitására is nagy csapást mérnek. 

Egészséges életmódszokások kialakítása sokat segíthet abban, hogy megelőzzük a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. Ha szeretnél minél többet megtudni a cukorbetegség típusairól, ebből a korábbi cikkünkből minden fontos kiderül!

Kiemelt kép: Getty Images