Vadmacskától a szájtapaszig. Rossz az, aki rosszra gondol...

Szokásommá vált, hogy reggelente, miután útjára indítottam kis családom összes tagját és minden fontos teendőt elintéztem, szándékosan pozitív hangvételű tartalmakat, híreket olvasok. Így jött velem szembe az a cikk is, ami arról szólt, hogy 11. alkalommal választotta meg a Vadonleső program az Év Emlősét, amely 2024-ben az európai vadmacska lett.

Viccesen hátraszóltam a vállam felett a macskáimnak, hogy ez (is) az ő évük. Bár az én lakásban tartott cicáim (szelídségük okán, ismerősök által csak plüssinek titulálva) minden maradék vadságukat egy-egy betévedő molylepkén élik ki. Az idősebbik, a Shrekből már jól ismert, hatalmasra kerekedett csizmáskandúr-tekintettel és rövid nyávogással nyugtázta az információt. Majd jött a bokámhoz dörgölőzni a szokásos, reggeli, dorombolással kísért potyasimire.

nyitott-szemmel-alvas

Az Európai vadmacskát (Felis Silvestris) viselkedése különbözteti meg leginkább házi rokonától. Már néhány hetes korában is nagyon vad, harcias és emberkerülő. (Fotó: Freepik/vladimircech)

Bevallottam neki, hogy néha kifejezetten irigylem a jó sorsáért. De legalábbis azért a lehetőségért, hogy akár napi 15-20 órát is alhat, amikor csak akar.

Gyakorlott macskások, lehet, tapasztalták már, bármilyen kényelmes, drága, pihe-puha fekhelyet is biztosítunk egy lakáscicának, tuti, hogy nem ott akar aludni. A kanapé, a szekrényalja, egy kiürült doboz, a radiátor vagy a mosógép teteje sokkal szimpatikusabb szundihelyszínnek számít.

Tulajdonképpen ezért is irigylem a macskákat, bárhol és bármilyen pózban el tudnak aludni. Bezzeg én…

Az alváskultúra, mint fogalom és az egyéni alvási igények megfogalmazása – ráadásul felvállalása – még csak néhány éve kezd beépülni a köztudatba. A táplálkozás, mozgás, a cirkadián ritmus, a stressz és zajszint, a fényviszonyok, mind-mind befolyásolják az alvás minőségét. Akárcsak a fekhelyünk.

Korábban szinte nem is illet ilyesmiről beszélni, mert egyből „borsószem királykisasszonynak” titulálták azt, aki panaszkodott egy matrac vagy párna miatt. Mára már bizonyított, hogy a legkorszerűbb technológiákkal gyártott, gerincbarát matracok és egészségmegőrző alvási termékek hosszú távon hozzájárulnak az életenergiánk emelkedéséhez. Élsportolóknál például az egyénre szabott edzésterv és diéta kialakításán túl, egyre többet foglalkoznak a helyes légzés és a minőségi alvás rendbetételével. 

Mire figyeljünk nyitott szemmel, hogy jól legyünk csukott szemmel?

Ha az ajánlásoknak megfelelően átlagosan napi 8 órát alszunk, elmondható, hogy az életünk egyharmadát (jó esetben) ágyban töltjük. Hogy az éber, aktív tevékenységeket (melyeket vérmérséklettől függően mindenki fantáziájára bízok) még ne is említsem… Ennek fényében tehát egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között töltjük az időnket az ágyban.

Ismerős az az érzés, amikor fáradtabban ébredünk, mint ahogy lefeküdtünk? A pihentető alváshoz jó néhány tippet felsoroltunk már. Elmondtuk, mi segít, és mi az, ami inkább hátráltat egy megfelelő rutin kialakításában. Például a stressz, a túlzásba vitt esti étkezés, valamint a nyitott szájjal alvás megterhelő lehet a szervezet számára, így sokkal nehezebb regenerálódni reggelre.

Van, ami nyitva, van, ami csukva jó

Egy podcastban hallottam először az éjszakai szájtapasz használatának lehetőségéről, ami bevallom, számomra elsőre kicsit horrorisztikusnak tűnik. A miértjeit viszont maximálisan megértem. (Itt lehet mondani, hogy e témában le vagyok maradva, de hát mit tegyek, ha most jött velem szembe..?)

A TikTokon terjedő #mouthtaping hashtaggel jelölt videókat közel 25 millióan nézték meg. Amíg a felhasználók a szájragasztást a horkolás megállítójaként dicsérik, az egészségügyi szakemberek inkább a veszélyeire hívják fel a figyelmet. A ragasztószalag ugyanis egyeseknél bőrirritációt, allergiát, alvászavart és a meglévő alvási apnoé súlyosbodását idézheti elő.

A nyitott szájjal alvás vagy horkolás egy olyan tünet, aminek utána kell járni, ahelyett, hogy egyszerűen megpróbálnánk elnyomni.

Paksi András életviteli tanácsadó, Wim Hof Módszer-instruktor az alábbi videóban közérthetően mesél a sokak által mellőzött, orron át történő lélegzetvétel fontosságáról. Ha technikái közül elsőre nem is tűnt szimpatikusnak a hideg vízzel történő zuhanyzás, (amit kolléganőnk régebben hősiesen kipróbált, tapasztalatai itt olvashatók), a vezetett, rövid légzőmeditációt bátrabban ki mertem próbálni.

András szerint a légzéstechnikát fejlesztő módszer sportoláskor vagy stressz csökkentésnél egyaránt beválhat, az orron át történő légzés emellett edzi a rekeszizmokat és növeli a tüdő kapacitását.

A Nyitott szemmel-sorozat előző cikkét itt olvashatod.

Kiemelt kép: Canva / Nők Lapja